werkdruksignalen te onderkennen, in kaart te brengen en bespreekbaar te maken;
werkdrukproblemen aan te pakken, door:
daarover te rapporteren in de organisatie;
prioriteiten te bepalen over de aanpak van werkdruk in overleg met de medezeggenschapsorganen en de medewerkers;
meetbare resultaten te verbinden binnen een af te spreken periode;
initiatieven vanuit teams en individuele medewerkers te faciliteren in de aanpak van werkdrukproblemen;
de voortgang in de aanpak van werkdruk te monitoren in samenspraak met de medezeggenschaporganen en de medewerkers.
Veilige werkomgeving In bijlage 8 zijn kaders opgenomen voor het organisatiebeleid om een veilige werkomgeving te waarborgen, grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en jouw privacy te waarborgen. Je hebt recht op een veilige werkomgeving waar je beschermd wordt tegen elke vorm van agressie, intimidatie, discriminatie en pesten. Om dit te realiseren voert je werkgever een, in de hele organisatie verankerd, integraal beleid dat zich richt op preventie, handelen bij incidenten en op nazorg. Ook voorziet het beleid in het (zo nodig) volgen van een juridisch traject. Hiertoe is in Bijlage 9 een Klachtenregeling grensoverschrijdend gedrag voorzien.
Aangifte bij agressie Als je tijdens je werk een tegen jouw gerichte daad van agressie hebt meegemaakt, doet je werkgever op jouw verzoek (anoniem) melding of aangifte bij de politie.
Arbocatalogus VVT Op initiatief van AOVVT is de Arbocatalogus VVT ontwikkeld. In de Arbocatalogus zijn de meest voorkomende arbeidsrisico’s in de VVT-sector in kaart gebracht en worden richtlijnen, tips, adviezen, instrumenten en goede voorbeelden gegeven hoe je het beste met die risico’s kunt omgaan zodat je veilig kunt werken. De Arbocatalogus kun je raadplegen via: www.arbocatalogusvvt.nl