
Bijlage 4 Reglement naleving en handhaving cao
Artikel 1 Definities
- In dit reglement wordt onder cao verstaan: de cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg (verder noemen: cao VVT)
- In dit reglement wordt onder partijen bij deze cao /SOVVT verstaan de werkgevers- en werknemersorganisaties die partij zijn bij de cao VVT.
- In dit reglement wordt onder “nalevingsvraag” verstaan: de vraag of een werkgever de bepalingen van de cao naleeft.
- In dit reglement wordt onder gegrond vermoeden verstaan: een gerechtvaardigd vermoeden, deugdelijk onderbouwd en verdedigbaar. Dit in tegenstelling tot een vermoeden dat veelal gebaseerd is op een mening, op giswerk, speculatie en veronderstelling.
- In dit reglement wordt onder werkgever verstaan: de werkgever als bedoeld in de cao.
- In dit reglement wordt onder medewerker verstaan: de medewerker als bedoeld in de cao.
- In dit reglement wordt onder commissie van wijzen verstaan: de Commissie die naleving van de cao beoordeelt.
- In dit reglement wordt onder secretariaat SOVVTverstaan: het bureau ActiZ.
Artikel 2 Algemeen
- Cao-partijen kunnen indien er sprake is van een melding een nalevingsonderzoek van de cao laten verrichten. Cao-partijen beogen hiermee de rust in de sector VVT te bevorderen en (juridische) escalaties te voorkomen.
- Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek door het SOVVT wordt een commissie van wijzen ingesteld met een onafhankelijke voorzitter.
- Alle betrokkenen zijn verplicht geheimhouding te bewaren, ten aanzien van al datgene wat hen uit hoofde van hun betrokkenheid ter kennis komt.
Artikel 3 Melding
- De melding dient betrekking te hebben op een duidelijk gegrond vermoeden van niet naleving van een of meerdere bepalingen van de cao VVT.
- Een melding kan worden ingediend door elk van de partijen bij de cao namens hun leden.
- De melding dient vooraf geadresseerd te zijn bij de werkgever door de melder.
- Een anonieme melding kan niet in behandeling worden genomen. De melder (werkgever of medewerker) dient bekend te zijn bij de indiener van de melding. De bescherming van de privacy tegenover derden wordt gewaarborgd.
Artikel 4 Voorschriften melding
- De melding wordt schriftelijk ingediend bij het secretariaat van het SOVVT door één van de partijen bij de cao VVT.
- De melding van een (vermeend) misstand dient ten minste te bevatten:
- de naam van de indiener en de melder;
- de naam en het adres van de degene op wie de melding betrekking heeft;
- alle relevante documentatie inclusief de communicatie met werkgever waaruit blijkt dat de cao niet wordt nageleefd;
- de dagtekening.
- De indiener verschaft desgevraagd (aanvullende) gegevens en bescheiden die voor de beoordeling van de melding nodig zijn en waarover hij of zij redelijkerwijs de beschikking kan krijgen.
- Indien of zodra de melding van een (vermeende) misstand volledig is, wordt de melding in behandeling genomen.
- De indiener wordt geacht zich niet te mengen in de behandeling van de melding. Gedurende het nalevingsonderzoek dient de indiener zich dan ook te onthouden van gedragingen, waaronder acties die de uitkomst van het onderzoek kunnen beïnvloeden.
Artikel 5 Procedure
- Het SOVVT oordeelt of de melding betrekking heeft op niet-naleving van de cao of dat er sprake is van een interpretatieverschil over toepassing van het betreffende cao-artikel.
- Mocht er sprake zijn van een interpretatieverschil van de cao dan wordt de melding door de commissie van interpretatie (als bedoeld in artikel 9.4 cao VVT) in behandeling genomen.
- Indien er sprake is van een vermoedelijke niet-naleving van de cao dan wordt deze zaak in behandeling genomen door een commissie van wijzen als bedoeld in artikel 7 van dit reglement.
Artikel 6 Werkwijze
- De werkgever wordt schriftelijk op de hoogte gebracht van het feit dat er een melding tegen hem is gedaan. De werkgever krijgt vervolgens de gelegenheid om binnen een termijn van vier (4) weken zijn zienswijze te geven op de melding en tegenbewijs te overhandigen aan het secretariaat SOVVT. Is de reactie van de werkgever voldoende onderbouwd dan wordt de zaak in het SOVVT gebracht.
- Zowel de melder als de werkgever worden, wanneer wordt vastgesteld dat de reactie niet voldoende aantoont dat de cao wordt nageleefd, schriftelijk op de hoogte gebracht
Artikel 7 Commissie van Wijzen
- De commissie wordt door partijen bij de cao ingesteld.
- De commissie is namens partijen bij de cao beslissingsbevoegd om uitspraken te doen over de nalevingsvragen.
- De commissie doet uitspraak binnen 6 weken na ontvangst van de opgevraagde informatie naar aanleiding van de melding.
- De commissie bestaat uit drie (3) leden, bestaande uit 1 vertegenwoordiger van werkgeverszijde en 1 vertegenwoordiger van werknemerszijde en 1 onafhankelijke voorzitter.
Per melding wordt beslist wie deel uitmaakt van de Commissie. Het werkgeverslid wordt benoemd door ActiZ en/of Zorgthuisnl. Het werknemerslid worden benoemd door FNV/CNV/NU’91/FBZ. - De onafhankelijke voorzitter wordt benoemd door cao-partijen indien een nalevingszaak aan de orde is.
- De vergoeding voor de onafhankelijke voorzitter bedraagt € 360 inclusief reiskosten.
- De kosten van deze vergoeding worden gedragen door ActiZ en Zorgthuisnl
- De commissie wordt ondersteund door één of meer medewerkers van het secretariaat SOVVT.
- Het secretariaat wordt gevoerd door het bureau ActiZ.
- Besluitvorming vindt plaats bij unanimiteit. Indien geen unanimiteit mogelijk is, wordt de zaak teruggegeven aan het SOVVT.
Artikel 8 Uitspraak
- Het secretariaat deelt de uitspraak schriftelijk mee aan de melder en de werkgever.
- Wanneer de uitspraak inhoudt dat de werkgever de cao niet naleeft, wordt de werkgever in de gelegenheid gesteld om binnen zes (6) weken deze omissie ter herstellen alvorens de melder verdere (juridische) stappen onderneemt. De werkgever wordt verzocht binnen deze zes (6) weken schriftelijk aan te geven aan het secretariaat dat de omissies zijn hersteld.
Artikel 9 Kosten
- Aan het indienen van een melding zijn voor de melder en de partij waarop de melding betrekking heeft geen kosten verbonden.
- De indiener van een melding en de partij waarop de melding betrekking heeft dragen ieder de eigen kosten van, en komen niet in aanmerking voor vergoeding van kosten jegens elkander, de commissie, het bureau, partijen bij deze cao of een eventuele derde (bijvoorbeeld juridisch ondersteuning), aan wie onderzoek werkzaamheden zijn opgedragen.
Artikel 10 Retournering dan wel vernietiging van bescheiden
Binnen 8 weken na afloop worden de ontvangen bescheiden vernietigd, tenzij er een verzoek is van melder dan wel werkgever om de bescheiden retour te ontvangen.
De adviezen en de eventuele uitspraken die zijn opgesteld naar aanleiding van een melding blijven in een database geanonimiseerd beschikbaar voor de commissie.
Artikel 11 Wijziging reglement
- Partijen bij de cao VVT zijn bevoegd dit reglement te wijzigen.
- Wijziging van het reglement kan slechts indien partijen hiertoe unaniem beslissen.
Artikel 12 Slotbepaling
In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslissen partijen bij deze cao.