ActiZ op Instagram
#ditisdeouderenzorg
Lees hieronder alle verhalen die ActiZ onlangs op Instagram heeft gedeeld.
5 vragen aan
‘Verschillende generaties hebben elkaar hard nodig’
Vijf vragen aan Tineke Abma over tv-programma 'Tieners tegen kwalen’. Lees verder.
Vernieuwers
Herkenbare en aanspreekbare wijkverpleging moet én kan beter
Cliënten die wijkverpleging krijgen zijn daar over het algemeen tevreden over, zo onderzocht Patiëntenfederatie Nederland. Maar onder meer de inzet van (digitale) hulpmiddelen en het overzicht van beschikbaarheid van wijkverpleging kan volgens de patiëntenorganisatie beter. Lees verder.
Innoveren
Hoe denkt Nederland over digitalisering in de zorg?
De zorgsector in Nederland is druk bezig met het ontwikkelen en implementeren van nieuwe digitale toepassingen. Met als doel om de zorg voor ouderen toekomstbestendig te maken. Maar hoe denkt Nederland over digitalisering in de zorg? Lees verder.
Gesprekstafette
In Gesprek met Wouter Koolmees: Hoe maakt de NS treinreizen toegankelijker voor ouderen en mensen met dementie?
De Nederlandse Spoorwegen (NS) speelt een cruciale rol als vervoerder in Nederland, ook in het licht van de vergrijzende samenleving. Eva van Zelm ging als onderdeel van de ‘Gesprekstafette’ in gesprek met Wouter Koolmees, voormalig Minister van Sociale Zaken & Werkgelegenheid en huidig president-directeur bij de NS. Lees verder.
5 vragen aan
Een veilige haven: volledige acceptatie voor cliënten en medewerkers in de ouderenzorg
Zorgorganisatie Samen* zet zich al langere tijd actief in voor diversiteit en inclusie in hun organisatie. Zij volgen he Roze Loper-traject, waarmee ze streven naar een veilige omgeving voor zowel cliënten als medewerkers. ActiZ sprak met Tanja Ineke, bestuurder van Samen, lid van de ActiZ-themacommissie Arbeid en ambassadeur Inclusieve Ouderenzorg bij ActiZ. Lees verder.
Innoveren
IJsselheem neemt modelwoning ‘tHuis van morgen in gebruik
Zorgaanbieder IJsselheem heeft de modelwoning ‘tHuis van morgen’ geopend. Het huis geeft een vooruitblik naar de innovatieve ouderenzorg van morgen. Volgens branchevereniging ActiZ zijn innovaties zoals die van IJsselheem noodzakelijk om aan de stijgende zorgvraag te voldoen. Lees verder.
Vernieuwers
Wat de zorg kan leren van Cirque du Soleil?
Een circus zonder dieren, volledig gericht op de kracht en schoonheid van menselijke prestaties. Het was niet voor te stellen in de jaren 80. Maar deze beslissing, ingegeven door zowel ethische overwegingen als de wens om zich te onderscheiden, bleek een meesterzet. Lees verder.
Wonen
Toolkit dementievriendelijk woongebouw gelanceerd
De toolkit ‘Dementievriendelijk wonen’ is vernieuwd. De toolkit richt zich op de directe woonomgeving van senioren en geeft handvatten voor drie doelgroepen: ontwikkelaar, complexbeheerder en huurder. Lees verder.
Zomerserie
'Laat zij-instromers makkelijker instromen met mbo-certificaten'
Zij-instromers ervaren veel drempels voor ze in de zorg aan de slag kunnen. Uitgaan van bekwaamheden is één van de belangrijkste oplossingsrichtingen voor de krappe arbeidsmarkt in de zorg, betoogt bestuurder van De Opbouw en ActiZ-lid Yvonne van Stiphout vandaag in een ingezonden bijdrage in Zorgvisie. Lees verder.
Vernieuwers
Een bol.com voor zorgproducten
Met één druk op de knop hulpmiddelen, incontinentiematerialen of voedingsmiddelen bestellen. Met bestelplatform SUP kan het. Het platform fungeert als een soort bol.com, dat het aanbod van verschillende leveranciers bundelt. Lees verder.
5 vragen aan
'Het Generiek Kompas stelt de mens centraal’
Zorgbestuurder Margje Mahler over de betekenis van de nieuwe leidraad voor kwaliteit in de ouderenzorg. Lees verder.
Innoveren
Vitalis zet software-robots in voor efficiënte roosterplanning
Een roosterverstoring kost vaak veel tijd omdat er veel geregeld en geschakeld moet worden. Zorgorganisatie Vitalis heeft hier iets op gevonden en zet Robotic process automation (RPA) in voor hun roosterplanning. Lees meer.
3e editie e-magazine
Nieuwe editie e-magazine 'Leidinggeven aan Digitale Transformatie'
Wat kunnen zorgorganisaties doen om de digitale transformatie te versnellen? Deze vraag staat centraal in de derde editie van het e-magazine 'Leidinggeven aan Digitale Transformatie'. Lees verder.
Werken
‘Er zijn meer studenten voor de zorg nodig’
Er zijn minder studenten voor de opleidingen mbo-verzorgende IG, mbo-verpleegkundige en hbo-verpleegkundige. En dat is slecht nieuws stelt ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties. ‘Studenten zijn hard nodig in zorg en welzijn’, zo geeft Yvonne van Stiphout, voorzitter van de ActiZ themacommissie Arbeid aan. Lees verder.
Dagboek van de mantelzorger
Jonge mantelzorger Loïs Crevels-Kaihatu: ‘Ik was meer verpleegkundige dan schoondochter’
Herinner je je het ‘Dagboek van de mantelzorger’ nog? Deze week is het de Week van de Jonge Mantelzorger, en dat is het perfecte moment om dit bijzondere dagboek opnieuw in de spotlight te zetten! Lees verder.
Bekostiging wijkverpleging
‘Bekostig de uitkomst en kwaliteit van zorg in plaats van minuten’
Het is de hoogste tijd de bekostiging op basis van minuten en ‘producten’ in te ruilen voor bekostiging gericht op uitkomst en kwaliteit van zorg. Hiermee valt geen tijd te verliezen vindt ActiZ. Lees verder.
Door de ogen van
‘De zorg wordt niet slechter als je het anders gaat organiseren.'
Wanneer alles mag en kan. Wat zou er dan mogelijk zijn? Hoe zou je de zorg voor ouderen dan organiseren? Dat is waar Elina Groot-Hofstede, wijkverpleegkundige bij Woonzorggroep Samen, vanuit haar rol betrokken bij is in het Living Lab in Warmenhuizen. Lees verder.
Vernieuwers
Eenduidige signalering helpt Tzorg bij het bieden van preventie
Het begon bij Tzorg met een constatering. Waarom is signalering een belangrijk onderdeel van hulp bij het huishouden, maar hebben we er eigenlijk nog onvoldoende zicht op? Programmamanager Innovatie bij Tzorg, Martine Frentz, ging ermee aan de slag en nu is signalering een vast onderdeel in de app die alle 13.000 hulpen bij het huishouden in hun broekzak hebben zitten. Lees verder.
5 vragen aan
Eye-openers voor het anders organiseren van zorg
Hoe kan je, ook in de toekomst, goede zorg blijven dragen voor cliënten? Dat is de vraag die de vergrijzende samenleving oproept bij zorgorganisatie de Wever. Het vraagt om het anders organiseren van zorg. Deelname aan de Living Labs was voor de Wever hét argument om te experimenteren met nieuwe oplossingen. Lees verder.
Campagne Dikkedankjewel
Dag van de Zorg: Door jouw zorg, bloeit er altijd iets op 🌸
Op 12 mei is het de Dag van de Zorg. Brancheorganisaties ActiZ, VGN, Zorgthuisnl en NVZ slaan ook dit jaar de handen ineen om alle zorgmedewerkers te bedanken. Met een digitale kaartjescampagne bedanken we iedereen die in de zorg werkt met een #dikkedankjewel. Door hun zorg, bloeit er altijd iets op. Lees verder.
Highlights programma Over Morgen
Een terugblik op Over Morgen in 9 verhalen
In 2022 startte het sectorprogramma 'Over Morgen'. Een programma die het gesprek binnen organisaties over de zorg van morgen aanjaagt en ondersteunt bij activiteiten die bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Lees verder.
Vernieuwers
Eerste regionale woonzorgvisie getekend door West-Overijssel
Op 20 maart had de Regio West-Overijssel de primeur van het ondertekenen van de eerste regionale woonzorgvisie van Nederland. Het doel is om in 2030 in West-Overijssel 6.590 woningen voor ouderen erbij te bouwen, waaronder nul-treden, geclusterde en zorggeschikte woningen. Lees verder.
Door de ogen van
Artikelenreeks 'Dit is de wijkverpleging'
Dagelijks gaan duizenden wijkverpleegkundigen en verzorgenden op pad om mensen thuis zorg en ondersteuning te bieden. Ze hebben een uniek en belangrijk beroep en zijn eigenlijk de enigen in de zorg die zo vaak achter de voordeur van mensen komen. Lees hier de verhalen door de ogen van 5 wijkverpleegkundigen.
Fotograaf: Ben Nienhuis
Sociale Sportschool
Sociale Sportschool: buiten zijn, bewegen én samen iets doen
Jong en oud sportten afgelopen week gezamenlijk in Utrecht bij de Sociale Sportschool. Bestuursvoorzitter Anneke Westerlaken van ActiZ deed mee aan deze bootcamp in de buitenlucht, waarbij verpleeghuisbewoners duo’s vormen met jongere sporters. Lees verder
Nieuws
ActiZ lanceert e-magazine 'Leidinggeven aan de digitale transformatie'
Wat kan de zorg leren van de Efteling, maffiabazen en de Metaverse? In de eerste versie van het e-magazine 'Leiding geven aan de digitale transformatie’ legt ActiZ digitale transformatie in de ouderenzorg langs de meetlat en delen we ervaringen vanuit de praktijk. Direct naar het e-magazine
Nieuws
Jaarimpressie 2022 gepubliceerd in online magazine
In de online jaarimpressie 2022 van branchevereniging ActiZ lees je welke resultaten ActiZ het afgelopen jaar heeft behaald. Een aantal belangrijke onderwerpen waren onder meer de nieuwe CAO VVT, het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Programma Wonen, ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). Lees verder.
Nieuws
Argos Mobiel biedt ouderen een kans op een rijker sociaal leven en een grotere zelfredzaamheid
Argos Mobiel is een laagdrempelige en goedkope vervoersservice voor de korte afstand voor ouderen in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Vrijwillige chauffeurs brengen ouderen tegen een kleine vergoeding van deur tot deur. Lees verder.
5 vragen aan
‘Dankzij de kennis uit de verpleeghuiszorg kunnen we mensen langer zelfstandiger thuis laten wonen’
Thuis in de wijk is hét congres over de landelijke woonzorgopgave. TanteLouise is een van de sprekers op het congres. Zij vertellen over een nieuw zorgconcept die ondersteuning en zorg voor ouderen in de buurt stimuleert, genaamd: VanThuisUit. Lees verder.
Vernieuwers
Spraakgestuurd rapporteren levert een tijdswinst van 30 procent op voor zorgmedewerkers
Om toekomstbestendige zorg mogelijk te maken kijkt zorgorganisatie Mijzo hoe nieuwe technologieën zorgmedewerkers kunnen ontlasten. In het elektronisch cliëntdossier (ECD) van Mijzo is onlangs de functionaliteit spraakgestuurd rapporteren geïmplementeerd. Lees verder.
Door de ogen van
'We willen huisartsen op een duurzame manier ondersteunen bij de zorg voor kwetsbare ouderen'
Een waardevolle bijdrage leveren aan de zorg voor thuiswonende, kwetsbare ouderen en de huisarts op een duurzame manier ondersteunen. Dat is in een notendop het doel van het Netwerk Ouderengeneeskunde Amsterdam Eerstelijn (NOA). Lees verder.
Praat vandaag over morgen
Senioren als filmmakers: ‘Een belangrijke motivatie om mee te doen is om weer van betekenis te zijn voor anderen’
Seniore buurtbewoners maken filmreportages over onderwerpen die ertoe doen als je ouder wordt. Dat is het concept van Stadsreporters Nieuw-West, een initiatief van Mirna Ligthart. Deelnemers maken via film zichtbaar waar je als senior terecht kan in de wijk als je zoekt naar meer verbinding, uitdaging, gezondheid of maatschappelijke bijdrage. Lees verder.
Vijf vragen aan
‘We moeten als samenleving meer en langer voor elkaar zorgen’
Tijdens de Dag van de Mantelzorg worden mantelzorgers in het zonnetje gezet en ontvangen ze de waardering die ze verdienen. Die waardering is nodig, want de druk op mantelzorgers neemt door de vergrijzing en personeelskrapte alleen maar toe. ActiZ sprak met Liesbeth Hoogendijk, bestuurder van Mantelzorg NL. Lees verder.
Appen met
‘Met dit project willen we de zichtbaarheid van ‘regenboogouderen’ vergroten’
Nederland telt ruim 250.000 LHBTI-ouderen van boven de 65 jaar. Die groep groeit, maar is soms ook onzichtbaar. Het project LATER wil de zichtbaarheid van deze ‘regenboogouderen’ vergroten. ‘Met een regionale aanpak willen we een beweging in gang zetten. Zodat alle ouderen zichzelf kunnen zijn.’ Lees verder.
Vernieuwers
Integrale zorg leidt tot meer vaste gezichten en geeft rust voor de cliënt
Thuiszorgorganisatie Interzorg uit Oss heeft een vorm van overbruggingszorg ontwikkeld. Directeur van Interzorg Marloes Martens: ‘Met integrale zorg is er één gezicht voor huishoudelijke verzorging, persoonlijke begeleiding en verzorging, dit geeft rust voor de cliënt.’ Lees meer.
Door de ogen van
Op camping Prinsheerlijk vieren bewoners voor het tweede jaar vakantie in eigen tuin
Bij WoonZorgcentra Haaglanden (locatie Prinsenhof in Leidschendam) is de tuin omgetoverd tot een gezellige camping! Het begon vorig jaar met een oproep op Facebook of iemand een oude caravan of tent te leen had. Inmiddels is voor het tweede jaar de camping geopend! Lees verder.
Vernieuwers
Positieve Gezondheid: Een hype of duurzame trend?
Een transformatie naar een zorgorganisatie die volledig op basis van Positieve Gezondheid werkt. De Zorggroep heeft deze beweging ingezet. Is deze beweging nodig voor de zorg van de toekomst? ‘Dit is noodzakelijk, willen we als zorgorganisaties een aantrekkelijke werkgever blijven, goede zorg blijven leveren in de toekomst en antwoord geven op de vergrijzing.' Lees meer.
ActiZ Zomerserie: Wij doen het zo!
Het anders organiseren van zorg is noodzakelijk voor de toekomst. Onze leden hebben deze verandering al ingezet! Dit doen zij door het ontwikkelen van nieuwe woon- en werkvormen, nieuwe samenwerkingen en een bredere kijk op gezondheid. In deze ActiZ zomerserie laten we aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden zien hoe onze leden dit doen. Lees verder.
Vernieuwers
Het Papa- en mamacontract: 'Dit is één van de oplossingen voor schaars personeel'
Eerst je kinderen naar school brengen en dan beginnen aan je dienst. Het is één van de mogelijke oplossingen voor de uitdagingen in de zorg thuis. Zorgorganisatie De Wever experimenteert met het zogeheten Papa- en mamacontract. ‘We proberen diensten zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de behoefte van medewerkers.' Lees verder
Vernieuwers
Slimme nachtzorg geeft cliënten een veilig gevoel
Is het mogelijk om veiligheid van cliënten in de nacht te garanderen met sensoren? Cliënten door laten slapen en schijnveiligheid wegnemen is de essentie van deze toepassing, vertelt Sanneke Heij, beleidsmedewerker zorgtechnologie en voormalig wijkverpleegkundige bij Icare. Lees verder.
5 Vragen Aan
Een PAZ-gesprek helpt bij preventie: ‘Als wijkverpleegkundige doe ik dit het liefst’
Een gesprek om te praten over de toekomst van een cliënt. Hoe wil de ander oud worden? En hoe blijft diegene zelfredzaam? Allemaal facetten die bij een proactief zorgplanningsgesprek, oftewel een PAZ gesprek, horen. Lees verder.
5 vragen aan
Imke Houben, projectleider duurzaamheid: ‘De verduurzaming van het menu kost ons niets extra, levert wel veel op’
Niet alleen jongeren, maar ook ouderen, zijn bereid om meer vegetarisch te eten. Imke Houben, projectleider duurzaamheid bij het Gasthuis, vertelt hoe ze bij hun op de locatie aan de slag gaan met een pilot om CO2-uitstoot te reduceren door meer plantaardig voedsel te stimuleren. Lees verder
5 vragen aan
Leegstaande zorglocatie opnieuw ingericht voor Oekraïense vluchtelingen
Zorgorganisatie ZorgAccent heeft twee leegstaande gebouwen op het terrein van Krönnenzommer in Hellendoorn aangeboden voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. ‘Het kost weinig moeite en het geeft veel positieve energie’, vertelt Ina Kerkdijk, directeur woonzorg bij ZorgAccent. Lees verder.
5 vragen aan
Zelf ervaren hoe het is om dementie te hebben: ‘Het is heel confronterend’
Zelf ervaren wat het is om beginnende dementie te hebben. Dat wilde Miriam Vonk, locatiemanager Amstelring, graag voor haar team. Wat betekent dementie bijvoorbeeld voor jou in het dagelijkse leven? En hoe gaan anderen met je om? In dit artikel lees je over haar ervaring. Lees hier.
Vernieuwers
Aandacht voor LHBTI-ouderen in de zorg: ‘Bij ons wappert de regenboogvlag het hele jaar door’
Bij Stichting Ouderenzorg Noord-Beveland is er veel aandacht voor diversiteit. De zorgorganisatie voert het keurmerk Roze Loper. 'Met de Roze Loper stralen we uit dat onze organisatie open staat voor diversiteit en dat iedereen – bewoners én personeel – welkom is en zichzelf kan zijn'. Lees verder.
Vernieuwers
‘Onze Parkinson cliënten krijgen thuis dezelfde behandeling als in het ziekenhuis'
Zorg thuis als het kan en in het ziekenhuis als het moet. Vanuit dit oogpunt zette Antonius, een thuiszorgorganisatie en ziekenhuis in één, een integraal team op voor cliënten met de ziekte van Parkinson. Lees verder.
Vernieuwers
‘In alle facetten van deze zorg locatie is het leven in vrijheid voor onze bewoners doorgevoerd’
De Riethorst in Geertruidenberg is een unieke zorg locatie: een verpleeghuis zonder gesloten deuren, mogelijk dankzij de inzet van zorgtechnologie. ‘Je ziet direct wat het doet met de cliënten: de vrijheid en eigen regie die ze hebben. Dat doet zoveel met de kwaliteit van leven’, vertelt zorgmanager José de Groot. Lees verder.