ActiZ op Instagram
#ditisdeouderenzorg
Lees hieronder alle verhalen die ActiZ onlangs op Instagram heeft gedeeld.

Slimme nachtzorg geeft cliënten een veilig gevoel
Is het mogelijk om veiligheid van cliënten in de nacht te garanderen met sensoren? Cliënten door laten slapen en schijnveiligheid wegnemen is de essentie van deze toepassing, vertelt Sanneke Heij, beleidsmedewerker zorgtechnologie en voormalig wijkverpleegkundige bij Icare. Lees verder.

5 Vragen Aan
Een PAZ-gesprek helpt bij preventie: ‘Als wijkverpleegkundige doe ik dit het liefst’
Een gesprek om te praten over de toekomst van een cliënt. Hoe wil de ander oud worden? En hoe blijft diegene zelfredzaam? Allemaal facetten die bij een proactief zorgplanningsgesprek, oftewel een PAZ gesprek, horen. Lees verder.

5 vragen aan
Leegstaande zorglocatie opnieuw ingericht voor Oekraïense vluchtelingen
Zorgorganisatie ZorgAccent heeft twee leegstaande gebouwen op het terrein van Krönnenzommer in Hellendoorn aangeboden voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. ‘Het kost weinig moeite en het geeft veel positieve energie’, vertelt Ina Kerkdijk, directeur woonzorg bij ZorgAccent. Lees verder.

5 vragen aan
Imke Houben, projectleider duurzaamheid: ‘De verduurzaming van het menu kost ons niets extra, levert wel veel op’
Niet alleen jongeren, maar ook ouderen, zijn bereid om meer vegetarisch te eten. Imke Houben, projectleider duurzaamheid bij het Gasthuis, vertelt hoe ze bij hun op de locatie aan de slag gaan met een pilot om CO2-uitstoot te reduceren door meer plantaardig voedsel te stimuleren. Lees verder

5 vragen aan
Zelf ervaren hoe het is om dementie te hebben: ‘Het is heel confronterend’
Zelf ervaren wat het is om beginnende dementie te hebben. Dat wilde Miriam Vonk, locatiemanager Amstelring, graag voor haar team. Wat betekent dementie bijvoorbeeld voor jou in het dagelijkse leven? En hoe gaan anderen met je om? In dit artikel lees je over haar ervaring. Lees hier.
Vernieuwers
Aandacht voor LHBTI-ouderen in de zorg: ‘Bij ons wappert de regenboogvlag het hele jaar door’
Bij Stichting Ouderenzorg Noord-Beveland is er veel aandacht voor diversiteit. De zorgorganisatie voert het keurmerk Roze Loper. 'Met de Roze Loper stralen we uit dat onze organisatie open staat voor diversiteit en dat iedereen – bewoners én personeel – welkom is en zichzelf kan zijn'. Lees verder.

Vernieuwers
‘Onze Parkinson cliënten krijgen thuis dezelfde behandeling als in het ziekenhuis'
Zorg thuis als het kan en in het ziekenhuis als het moet. Vanuit dit oogpunt zette Antonius, een thuiszorgorganisatie en ziekenhuis in één, een integraal team op voor cliënten met de ziekte van Parkinson. Lees verder.

De Vernieuwers
‘In alle facetten van deze zorglocatie is het leven in vrijheid voor onze bewoners doorgevoerd’
De Riethorst in Geertruidenberg is een unieke zorglocatie: een verpleeghuis zonder gesloten deuren, mogelijk dankzij de inzet van zorgtechnologie. ‘Je ziet direct wat het doet met de cliënten: de vrijheid en eigen regie die ze hebben. Dat doet zoveel met de kwaliteit van leven’, vertelt zorgmanager José de Groot. Lees verder.

Vernieuwers
Met VR-bril naar het Rijksmuseum: ‘Er werd nog heel lang over nagepraat’
Met behulp van virtual reality naar een museum. Jan Schipper (26) startte een onderneming om ouderen verschillende dingen te laten beleven die anders vrijwel onmogelijk zijn. Met een VR-bril op kunnen zij wandelen door de natuur, naar een nieuw land afreizen of een bezoek brengen aan het Rijksmuseum. Lees verder

5 vragen aan
Persoonlijke aandacht centraal bij vrijwilligerscollectief Het Momentum
Sylvia Eickholt zag met eigen ogen hoe belangrijk persoonlijke aandacht is bij de zorg voor mensen met dementie. In 2018 startte zij daarom met vrijwilligerscollectief Het Momentum toen ze de mantelzorg droeg voor haar moeder in een verpleeghuis. Lees verder.
Door de ogen van
‘We leven in een samenleving waar diversiteit vaker de norm, dan de uitzondering is’
Ook in de ouderenzorg is het van belang oog te hebben voor diversiteit. Om goede zorg te leveren aan iedereen die dat nodig heeft, maar ook om al het arbeidspotentieel in Nederland te benutten. Conny Helder, vertelt hoe zij kijkt naar diversiteit en inclusie. Lees verder.

5 vragen aan
Jonge mantelzorger Lois Crevels-Kaihatu: ‘Ik was meer verpleegkundige dan schoondochter’
ActiZ sprak jonge mantelzorger Loïs Crevels-Kaihatu. Ze zorgde twee jaar voor haar schoonmoeder en hield in die periode een schrift bij. Dat resulteerde in het boek ‘Dagboek van de mantelzorger’. Lees verder