Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Nieuws leestijd 1 min

In gesprek met grote organisaties over de toekomst van de ouderenzorg

Link gekopieerd naar klembord

In gesprek met grote organisaties over de toekomst van de ouderenzorg keyvisual

Gesprekstafette

In de ‘Gesprekstafette’ gaat Eva van Zelm in gesprek met organisaties van binnen en buiten de zorg die een belangrijke rol spelen in onze samenleving. Hoe kijken zij naar de ouder wordende samenleving, welke rol zien zij weggelegd voor hun organisatie en waar zien zij mogelijkheden om samen te werken? Met hen onderzoekt Eva de impact van de vergrijzing en gaan we op zoek naar oplossingen. De vergrijzing is immers geen zorgvraagstuk, maar een maatschappelijk vraagstuk van de samenleving.

Eva van Zelm is vanuit zorgorganisatie Topaz al jaren actief in de ontwikkeling van de ouderenzorg. 

Hoe ziet Nederland eruit in 2040? 

Het aantal 65-plussers stijgt de komende twintig jaar met meer dan de helft tot bijna vijf miljoen. Het aantal 90-plussers stijgt zelfs met 200 procent, tot circa 340.000 in 2040. Wouter Koolmees, president-directeur bij NS zegt hierover: ‘In 2040 is het hoogtepunt van de vergrijzing, dus de komende jaren wordt het probleem alleen maar nijpender. Dus hoe gaan we nu dat gesprek voeren met elkaar? Dat we het wél mogelijk maken, in plaats van te ontkennen dat dit aan de hand is.’  

De Gesprekstafette  

De Gesprekstafette verbindt partijen binnen én buiten de zorg met elkaar. De deelnemende partijen dragen symbolisch het 'stokje' aan elkaar over. Hierbij stellen ze een passende vraag aan de volgende organisatie met betrekking tot dit vraagstuk. De Gesprekstafette is onderdeel van Praat Vandaag Over Morgen, een campagne waarmee we de dialoog met de samenleving aangaan over de toekomst van het ouder worden.   

Bekijk de compilatie 

Nieuwsgierig geworden naar de gesprekken? Vanaf vandaag verschijnt er elke woensdag een nieuwe aflevering op deze pagina: Gesprekstafette. Krijg hieronder alvast een impressie van de gesprekkenreeks in de compilatievideo. 

Sectoraanpak  

Onder de vlag van Over Morgen wordt ook actief het gesprek met de sector gevoerd. Dat doet ActiZ samen met sociale partners, verenigd in het A+O VVT, en met steun van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De aanpak bestaat o.a. uit theatervoorstelling ‘Mag ik je kussen?’ en de medewerkerscampagne ‘Hoe Dan?’. Naast de gesprekken in de samenleving en in de sector, wil ActiZ het maatschappelijk debat over de toekomst van de zorg voor ouderen verder verbreden. De Gesprekstafette is hier een onderdeel van.