Eenduidige signalering helpt Tzorg bij het bieden van preventie
Ondersteuning & Zelfredzaamheid
Eenduidige signalering helpt Tzorg bij het bieden van preventie keyvisual
Het begon bij Tzorg met een constatering. Waarom is signalering een belangrijk onderdeel van hulp bij het huishouden, maar hebben we er eigenlijk nog onvoldoende zicht op? Programmamanager Innovatie bij Tzorg, Martine Frentz, ging ermee aan de slag en nu is signalering een vast onderdeel in de app die alle 13.000 hulpen bij het huishouden in hun broekzak hebben zitten.
‘Met de app krijgen we meer inzicht om gericht preventie te bieden. Zo helpen we mensen bij het behouden of zelfs vergroten van zelfredzaamheid’, vertelt Frentz. ‘Én wellicht kan het helpen bij het voorkomen van zwaardere (medische) zorg.’ Naast huishoudelijke taken die horen bij het behoud van zelfstandigheid van mensen, is signalering een belangrijke rol voor de thuishulpen. ‘Doordat er iemand over de vloer komt die mensen leert kennen, kunnen er ook zaken opvallen die veranderen. Bijvoorbeeld wanneer er steeds vaker producten in de koelkast staan die over de datum zijn. Of wanneer het lopen moeilijker gaat, maar er ook veel losse kleden of snoeren in het huis liggen.’ Met die signalen wil Tzorg iets doen.
Signalering stroomlijnen
Signalen werden op verschillende manieren gerapporteerd. Het ging soms per app-berichten, via mailtjes, op briefjes of telefonisch. ‘Die grote verscheidenheid maakte het moeilijk om signalen gericht op te volgen, of om er grotere lijnen in
te herkennen’, legt Frentz uit. ‘Door signalering onderdeel te laten zijn van de Jip-app van Tzorg die medewerkers toch al gebruiken voor bijvoorbeeld hun rooster en loonstroken, kunnen we het stroomlijnen. Zo krijgen we eenduidigere signalering en veel meer inzicht, en ook eerder, wat een grote wens was van thuishulpen en zorgcoördinatoren.’ Eenduidige signalering is ook een belangrijke stap om vanuit datamanagement voorspellende waarden te kunnen doen.
Hulp bij huishouden
Moeite met het schoon en leefbaar houden van het huis? Of het opmaken van het bed? Wanneer iemand dit niet meer zelf of met hulp van mensen uit de omgeving kan, dan kunnen mensen via de gemeente hulp krijgen bij het huishouden. Het doel van hulp bij het huishouden is dat mensen in een schoon huis wonen en zelfstandigheid bewaren. Hulp bij het huishouden wordt door gemeenten betaald vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning, inwoners die ervoor in aanmerking komen betalen een eigen bijdrage.
Van signaal naar preventie
Signalen komen via de app binnen bij een zorgcoördinator. Die krijgt nu gestroomlijnende informatie binnen en dat helpt bij de opvolging. Is er een telefoontje naar de gemeente nodig? Is overleg met de thuiszorg nodig of met familie? Frentz hoopt voor de toekomst op meer: ‘Het zou mooi zijn wanneer we zo ook informatie op wijkniveau krijgen die gemeenten kan helpen. Zien we bijvoorbeeld veel signalen rond ondervoeding of eenzaamheid in een wijk, dan kan de gemeente daar in die wijk op inspelen met voorlichting of een specifiek aanbod van passende diensten.’
Pluspunten van signalering in de app:
- Signalering is duidelijker onderdeel van het reguliere werk: zowel voor thuishulpen als voor de opdrachtgevende gemeenten.
- Stroomlijning van signalen zorgt voor betere opvolging door zorgcoördinatoren en opbouw van data voor meer inzicht op wijkniveau.
- Heldere en overzichtelijke registratie van signalering maakt overdrachten eenvoudiger en geeft meer inzicht in ontwikkeling van iemand en zijn of haar leefwereld.
Aandachtspunten bij de ontwikkeling van de signaleringsfunctie:
- Het is belangrijk aan te sluiten bij de wensen en behoeftes van de mensen die ermee moeten gaan werken of die er profijt van gaan hebben. Tzorg heeft ervoor gezorgd dat het eenvoudig en makkelijk te gebruiken via de al bestaande en bij thuishulpen bekende app van Tzorg en dat duidelijk is hoe het helpt bij het werk van zorgcoördinatoren.
- Tzorg heeft veel aandacht besteed aan privacyaspecten. Medische informatie mag je niet zo maar registreren of opslaan, maar het bleek dat in het dagelijks taalgebruik bij signalering dit al wel snel gebeurt. Dit is ondervangen door een vaste keuze aan woorden om signalen te registreren. Helaas betekende dit ook dat een open veld om context aan te kunnen geven, een wens van thuishulpen, nu nog niet kan. In de doorontwikkeling hoop Tzorg dit te ondervangen door wellicht met hulp van artificial intelligence medische termen eruit te filteren om aan de AVG te voldoen.