Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Innoveren Nieuws leestijd 1 min

Argos Mobiel biedt ouderen een kans op een rijker sociaal leven en een grotere zelfredzaamheid

Link gekopieerd naar klembord

Argos Mobiel biedt ouderen een kans op een rijker sociaal leven en een grotere zelfredzaamheid keyvisual

Argos Mobiel: Wilna en Wim

Argos Mobiel is een laagdrempelige en goedkope vervoersservice voor de korte afstand voor ouderen in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Vrijwillige chauffeurs brengen ouderen tegen een kleine vergoeding van deur tot deur. Initiator van dit project is Karin Hersbach, die zo'n 10 jaar geleden de opdracht van Argos Zorggroep kreeg om een project te ontwikkelen met als doelstelling ouderen en kwetsbare inwoners te ondersteunen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Met zo min mogelijk hulp van mantelzorgers, familie, vrijwilligers of professionals.

Doorstart 2022

De oorspronkelijke elektrische autootjes die toen ‘tuktuks’ genoemd werd, rijden al lang niet meer. Er waren teveel gebruiksongemakken. Sinds 1 februari 2022 heeft Argos Mobiel MVS een doorstart gemaakt en is het wagenpark geheel vernieuwd met duurzame elektrische auto’s, die voldoende ruimte en comfort bieden aan ouderen met rollators en boodschappen.

Hoe het werkt

De vrijwillige chauffeurs brengen 7 dagen per week mensen van deur tot deur naar elke gewenste bestemming binnen Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. De klant belt naar en centraal nummer en bespreekt de details. Klanten rekenen af met de speciale strippenkaart of met pin. Een rit tot 3 kilometer kost € 1,.35 en een rit van 3 tot 6 km kost € 2,70.  Vanwege het grote succes is het raadzaam om tijdig te reserveren.

Een Argos Mobielklant vertelt

Wilna van Hove is enthousiast gebruiker van Argos Mobiel: ‘Je wordt opgehaald en weer thuisgebracht, en afspraak is afspraak, dat scheelt zo’n spanning! Ik ga met Argos Mobiel naar de huisarts, de tandarts, het ziekenhuis en de kapper. Vroeger kon ik goed lopen, maar daar heb ik nu een rollator voor nodig. Mijn man probeerde me wel altijd te rijden maar die werkt nog en is zo druk. Ik ben nu veel zelfstandiger.’

Ook voor de leuke dingen in het leven is Argos Mobiel voor Wilna van essentieel belang. ‘Ik ben zo blij dat ik weer naar de Mouterij kan! Dat is een ontmoetingscentrum voor ouderen, waar je kunt schilderen, knutselen, bloemschikken en gymmen. Ik doe van alles, maar schilderen is heel belangrijk voor me. Als je creatief kunt zijn, dan ga je helemaal over in een andere wereld. Dat is zo fijn!’

Vrijwilligers

Naast het geld voor de auto’s en de planners, draait Argos Mobiel op zo’n 60 vrijwilligers. Die zijn trouwens erg blij met de nieuwe elektrische auto’s. Wim is een van de chauffeurs: ‘Ik zat in een situatie waarin ik ineens veel vrije tijd kreeg. In Schiedam is een vrijwilligerspunt, waar je kunt kiezen uit allerlei vrijwilligerswerk en toen kwam ik al heel snel bij Argos Mobiel. Het contact met de mensen spreekt me het meeste aan. Ik kom uit de HR en heb ook in mijn eerdere werk altijd een luisterend oor moeten bieden. Mensen maken van alles mee voor ze bij mij in de auto stappen en willen dat graag delen. Dit geeft wel verdieping aan mijn werk.’

Blijvende inspanningen

Ook al draait het project nu al best lang, is het er niet echt makkelijker geworden. Het blijft een uitdaging om de financiering rond te krijgen. Het ingewikkelde is dat het veel verschillende gemeentelijke grenzen en geldpotjes raakt, in combinatie met fondsen die hiervoor geld beschikbaar willen stellen.’ Argos Mobiel wordt mogelijk gemaakt door Fonds Schiedam-Vlaardingen e.o., Zorgkantoor DSW en de gemeentes Maassluis, Vlaardingen en Schiedam, de gemeentes waar ze rijden. Daarnaast zijn er noodzakelijke ontwikkelingen geweest in de planning en de communicatie met de klanten en chauffeurs. Zo gebruiken de chauffeurs een app in hun contact met de centrale.  

Hoe ingewikkeld het was om Argos Mobiel van de grond te krijgen en vervolgens ‘on the road’ te houden, Karin Hersbach is er na 10 jaar niet minder enthousiast over: ‘Ik vind het nog steeds zo’n ontzettend leuk en belangrijk project!’. Wim denkt er nog niet over om te stoppen, dus op hem kunnen ze voorlopig blijven rekenen. En Wilna kan gaan en staan waar ze wil en geniet met volle teugen van haar leven.

ActiZ en de zorg van de toekomst

De zorg voor ouderen gaat fundamenteel veranderen de komende jaren. Het aantal 65-plussers stijgt de komende twintig jaar met meer dan de helft tot bijna vijf miljoen. Het aantal 90-plussers stijgt zelfs met 200 procent. Dit heeft grote gevolgen.

Volgens ActiZ verdient de fundamentele verandering van de zorg voor ouderen een brede, maatschappelijke aanpak. Innovatie speelt een grote rol, maar dan gaat het niet alleen om technologische innovatie. Nieuwe, innoverende samenwerkingen buiten de zorg om kunnen ook een belangrijke rol spelen. Het is een uitdaging om buiten de gebaande paden kijken hoe we persoonsgerichte zorg en ondersteuning van ouderen, met oprechte aandacht voor zijn of haar welbevinden vorm kunnen geven. 

Inzetten op zelfredzaamheid, autonomie en het verstevigen van een sociaal netwerk zijn daarbij van groot belang. Argos Mobiel brengt dit op een prachtige manier samen.