Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Nieuws leestijd 1 min

'Laat zij-instromers makkelijker instromen met mbo-certificaten'

Link gekopieerd naar klembord

'Laat zij-instromers makkelijker instromen met mbo-certificaten' keyvisual

Quote van de week Yvonne van Stiphout

Zij-instromers ervaren veel drempels voor ze in de zorg aan de slag kunnen. Uitgaan van bekwaamheden is één van de belangrijkste oplossingsrichtingen voor de krappe arbeidsmarkt in de zorg, betoogt bestuurder van De Opbouw en ActiZ-lid Yvonne van Stiphout vandaag in een ingezonden bijdrage in Zorgvisie.

Een opiniestuk van zanger, presentator en acteur Eric Corton in de Volkskrant laat op indrukwekkende wijze zien dat er grote drempels zijn om als zij-instromer in de zorg aan de slag te gaan – ondanks enorme tekorten. Corton betoogt dat vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap voor volwassenen met veel werkervaring als onnodig en zelfs betuttelend worden ervaren. Bovendien leiden deze zogenaamde generieke vakken tot lange opleidingstrajecten. En zo krijgt de situatie waarin zij-instromers, ondanks hun motivatie, hoge drempels ervaren door onnodig lange scholingstrajecten een naam: het ‘Corton-effect’. Lees het volledige weblog van Yvonne van Stiphout op Zorgvisie.nl

Mismatch

Van Stiphout redeneert dat in het opleiden in de zorg een mismatch is ontstaan. Het onderwijs is zich steeds meer gaan richten op de vorming van jongeren, terwijl veel volwassen zij-instromers meer dan voorheen over kennis en vaardigheden (‘skills’) beschikken om versneld in de zorg aan het werk te gaan.

Mbo-certificaten

Vanuit deze mismatch zijn mbo-certificaten ontstaan: relevante onderdelen van het beroepsdeel van mbo-opleidingen. Medewerkers kunnen door deze certificaten te volgen in minimaal de helft van de onderwijstijd instromen op sleutelfuncties in de vvt. Zo hoeven zij geen avo-vakken en keuzedelen te volgen en kunnen ze onderwijs over vaardigheden die zij al beheersen overslaan. Op dit moment dekken mbo-certificaten de beroepsinhoud van de opleidingen Helpende, Verzorgende-IG en Verpleegkundige. Met het certificaat ‘individuele basiszorg verlenen’ (onderdeel Helpende Zorg en Welzijn) had de onderwijstijd van Eric Corton sterk verkort kunnen worden van ongeveer twee jaar tot drie of vier maanden, met het zelfde resultaat: werken op de functie Helpende Zorg & Welzijn.

Lees hier meer over de Mbo-certificaten