Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Innoveren Nieuws leestijd 1 min

Vitalis zet software-robots in voor efficiënte roosterplanning

Link gekopieerd naar klembord

Vitalis zet software-robots in voor efficiënte roosterplanning keyvisual

robot

Een roosterverstoring kost vaak veel tijd omdat er veel geregeld en geschakeld moet worden. Zorgorganisatie Vitalis heeft hier iets op gevonden en zet Robotic process automation (RPA) in voor hun roosterplanning. Een techniek die gebruikt wordt voor het automatiseren van bedrijfsprocessen, met behulp van zogenaamde 'software-robots'. We spraken met Jeroen Swanen, manager HR en Evy Hendriks, adviseur marketing, communicatie en PR, om meer te weten te komen over hun robotgestuurde roostersysteem genaamd: Rob Otmans.

Over Vitalis

Vitalis is een zorgorganisatie verspreid over 23 locaties in de regio’s Eindhoven, Geldrop en Heerlen. Zij hebben een sterke focus op innovatie en geloven dat nieuwe technologieën helpen om nóg beter te doen wat ertoe doet. In de praktijk zien ze dat dit ook echt werkt. Daarom heeft innovatie in hun vormen van zorg en welzijn een centrale plek.

Hoe is dit idee voor roosterplanning ontstaan?

Evy: ‘Bevlogenheid onder medewerkers vinden wij erg belangrijk. Onze jaarlijkse metingen tonen aan dat werkdruk, stress en gebrek aan regie op werk- en privébalans de voornaamste factoren zijn die zorgen voor minder bevlogenheid onder medewerkers. En dat zijn factoren waarop je invloed op kunt uitoefenen. Daarom hebben we onderzocht van welke factor medewerkers het meest last hebben.’ 

Ons robotgestuurde roostersysteem 'Rob Otmans' heeft er voor gezorgd dat al meer dan 5000 diensten zijn ingevuld.

Jeroen Swanen \

manager HR Vitalis

Wat voor systeem hebben jullie geïmplementeerd?

Jeroen: ‘In gesprekken met medewerkers, waaronder roosterverantwoordelijken, bleek dat één van de belangrijkste veroorzakers van werkdruk & stress acute roosterverstoringen zijn. Er wordt veel druk gevoeld door teamleden om te komen werken als er een gat in het rooster ontstaat. De whatsappgroepen en het gedrag van collega’s zijn grote ergernissen. Teams en medewerkers leggen zichzelf de druk op het probleem op te lossen en houden hiermee het probleem bij zich, terwijl er heel veel andere mogelijke oplossingen zijn voor het probleem. Verstoringen ontstaan op ieder moment van de dag en in iedere functie in het primair proces. Wachten is voor een team óók een bron van stress en irritatie waardoor ze dit zelf gaan oplossen. Dit leidde tot de ontwikkeling van een innovatieve oplossing: een roostersysteem met een RPA-gestuurde robot: Rob Otmans.’

Benieuwd naar hoe 'Rob Otmans' werkt? 

Lees hier het hele artikel op pagina 12 en 13 van het e-magazine 'Leidinggeven aan Digitale Transformatie' en ontdek andere verhalen hoe jouw organisatie de digitale transformatie kan versnellen.