Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Nieuws leestijd 1 min

‘Er zijn meer studenten voor de zorg nodig’

Reactie ActiZ op dalende aantal mbo- en hbo-studenten voor zorg & welzijn

Link gekopieerd naar klembord

‘Er zijn meer studenten voor de zorg nodig’ keyvisual

zorgmedewerkers in overleg

Er zijn minder studenten voor de opleidingen mbo-verzorgende IG, mbo-verpleegkundige en hbo-verpleegkundige. En dat is slecht nieuws stelt ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties. ‘Studenten zijn hard nodig in zorg en welzijn’, zo geeft Yvonne van Stiphout, voorzitter van de ActiZ themacommissie Arbeid aan. ‘De komende tien jaar gaat een derde van de huidige zorgprofessionals met pensioen, die moeten wel opgevolgd kunnen worden.’ ActiZ roept de formerende partijen op te helpen bij een aantrekkelijkere arbeidsmarkt in de zorg.

In het hoofdlijnenakkoord leest ActiZ dat de formerende partijen werk willen maken van minder administratieve lasten, beperking van regeldruk, meer autonomie voor zorgprofessionals en meer loopbaanperspectief. ‘Het is belangrijk dat werkgevers in de zorg hier daadwerkelijk ruimte en ondersteuning bij krijgen van een kabinet’, zegt Van Stiphout. ‘Een lagere instroom van studenten, betekent namelijk dat te veel jongeren het blijkbaar nu niet aantrekkelijk genoeg vinden om voor ons mooie vak te kiezen.’

De rode loper ligt uit

‘Zorgorganisaties in de ouderenzorg rollen de rode loper uit voor studenten en willen op alle mogelijke manieren helpen om studentenaantallen op te krikken.’ ActiZ werkt hiervoor ook samen met de MBO-raad en HBO-raad. Van Stiphout: ‘Zoals we in onze sector al voorrang bieden aan mensen in loondienst bij roostering, zo willen we ook helpen drempels tussen studie en stage weg te nemen en bijvoorbeeld zij-instromers makkelijker laten instromen met mbo-certificaten.

Realisme

Ook met een hogere instroom van studenten voor zorg en welzijn zal er personeelsschaarste blijven. ‘We moeten ons als maatschappij bijvoorbeeld echt instellen op meer samenwerking tussen professionele en informele zorg’, betoogt Van Stiphout. ‘En ik ben ervan overtuigd dat daarmee het werken in de zorg voor ouderen en chronisch zieken minstens zo betekenisvol blijft. Of het nu in de revalidatiezorg, het verpleeghuis of in de wijk is, je hebt in onze sector volop kansen om je te ontwikkelen en bent van grote betekenis voor mensen.’ 

Dalende trend bij mbo-opleidingen

Er is een dalende trend te zien voor alle mbo-opleidingen, maar het aantal studenten voor  opleidingen voor zorg en welzijn daalde het hardst. Voor de VVT-sector is er met name grote behoefte aan verzorgenden en verpleegkundigen. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) becijferde dat aan het begin van het lopende studiejaar  zo’n 9.000 mensen de opleiding tot mbo-verpleegkundige startten en bijna 7.000 de opleiding tot hbo-verpleegkundige. Maar twee jaar geleden waren dat voor beide opleidingen er nog 2000 meer. Ook bij de mbo-opleiding verzorgende IG nam het aantal nieuwe studenten af. Dit schooljaar startten er bijna 7.000 nieuwe studenten, tegen 10.000 twee jaar geleden. Overigens kiest nog altijd ruim een derde van alle mbo- en hbo-studenten voor een opleiding in de zorg.

In een infographic zette ActiZ de feiten en cijfers rond de arbeidsmarkt in de ouderenzorg op een rij. 

Video

Krijg een indruk van het werk in de ouderenzorg. 

  • Vloggers Mir en Luuk liepen een dagje mee met een verzorgende IG. 
  • Het Klokhuis maakte een uitzending over het werk van de wijkverpleegkundige.