Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Nieuws leestijd 1 min

Praat vandaag over morgen als olievlek over Nederland

Ministerie van VWS start grootschalige campagne 'Praat vandaag over morgen'

Link gekopieerd naar klembord

Praat vandaag over morgen als olievlek over Nederland keyvisual

Praat vandaag over morgen VWS - wonen

VWS

Jezelf beter voorbereiden op ouder worden en daarover in gesprek gaan met je partner, familie, vrienden en naasten. Dat is de insteek van de landelijke campagne ‘Praat vandaag over morgen’. De Rijksoverheid bouwt voort op de campagne die branchevereniging ActiZ in 2019 startte. Voorzitter Anneke Westerlaken: ‘Het is heel goed dat met een landelijke campagne nog veel meer mensen bereikt worden. De vergrijzing van de samenleving is al volop bezig en daarop voorbereid zijn, begint bij jezelf en het gesprek erover. ‘Praat vandaag over morgen’ helpt daarbij.’

Hoe wil je oud worden? Wat is daarin belangrijk? Hoe woon je? Hoe ziet je netwerk eruit? De helft van de mensen tussen de 60 en 75 jaar voert al het noodzakelijke gesprek over de toekomst. Maar nog veel meer mensen moeten dit doen. Minister Conny Helder (VWS): ‘Als 64-jarige behoor ik zelf tot de doelgroep en ben ik dus ook bewust bezig met hoe ik mijn zelfstandigheid zo lang mogelijk kan behouden. Door actief te blijven, zowel fysiek als mentaal. Door na te denken over hoe ik later wil wonen. En door het gesprek te voeren met mijn gezin en vriendenkring over wat wij in de toekomst voor elkaar kunnen betekenen. Met deze campagne, de activiteiten en bijeenkomsten willen we laten zien hoe mooi een gesprek over later kan zijn, zodat nog meer mensen dit gesprek gaan voeren.’ 

Inspireren en versterken 

‘Praat vandaag over morgen’ is in 2019 gestart door branchevereniging ActiZ. ‘Het is ontworpen als campagne die uitnodigt om door zoveel mogelijk mensen en organisaties gebruikt te worden’, legt ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken uit. ‘Het is goed dat de overheid hierop voortbouwt, want er lopen al veel initiatieven.’ In het hele land zijn al tientallen regioverbanden en honderden zorgorganisaties bezig met mensen te inspireren een gesprek over ouder worden te voeren.

Het is belangrijk dat we in gezamenlijkheid aan dit samenlevingsvraagstuk werken, omdat het niet iets is wat alleen van de mantelzorger, oudere, zorgprofessional of organisatie is.

Anneke Westerlaken \

Voorzitter ActiZ

Anneke Westerlaken en Conny Helder

ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken en minister van Langdurige zorg Conny Helder bij de aftrap van de campagne

Westerlaken: ‘ActiZ blijft haar leden helpen en stimuleren dit te doen. Liefst in samenwerking met zoveel mogelijk partners in de regio, zoals er ook al veel gemeenten betrokken zijn. De landelijke campagne helpt om de olievlek groter te maken.’ Naast spotjes, posters en een website over 'Praat vandaag over morgen’, verzorgen partijen als de Seniorencoalitie, Seniorennetwerk Nederland en Ouder Worden 2040 activiteiten en bijeenkomsten om het bewustzijn rond goed ouder worden te vergroten en mensen te betrekken. ‘Het is belangrijk dat we in gezamenlijkheid aan dit samenlevingsvraagstuk werken, omdat het niet iets van een mantelzorger, oudere, zorgprofessional of zorgorganisatie alleen is’, aldus Westerlaken.

Gesprekstafette 

Westerlaken: ‘Ook binnen de zorg voeren we het gesprek over de vergrijzing. Want wat betekent een stijging van het aantal ouderen en krapte op de arbeidsmarkt voor je werk als zorgprofessional?’ ActiZ ontwikkelde hiervoor samen met de sociale partners onder meer de theatervoorstelling ‘Mag ik je kussen?’ en de medewerkerscampagne ‘Hoe Dan?’, beiden onder het label van Over Morgen. 

Ook blijft ActiZ onverminderd energie steken in de verbreding van het onderwerp. ‘Vergrijzing is geen zorgprobleem, maar een maatschappelijk gegeven’, zegt Westerlaken. ‘Jong en oud krijgt er mee te maken.’ Daarom sprak ActiZ in een Gesprekstafette met zeven organisaties zoals Randstad, Nederlandse Spoorwegen en Zorgverzekeraars Nederland over de uitdagingen van de ouder wordende samenleving én over oplossingen die daarbij horen. Westerlaken: ‘Het gesprek is een belangrijke stap naar bewustwording. Maar het is ook doen: we moeten aan de slag met oplossingen. Daar hebben we iedereen voor nodig, ook sectoren buiten de zorg zoals het bedrijfsleven en de creatieve industrie.’

Meer over morgen

Voor meer informatie over de regionale activiteiten, zie praatvandaagovermorgen.nl/in-de-regio. In februari 2024 voerde Kien Onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzoek uit onder 1.043 Nederlanders tussen de 60 en 75 jaar. Bekijk de factsheet.