Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Nieuws leestijd 1 min

Zorgorganisatie Laurens leidde ruim 200 medewerkers op via de Nationale Zorgklas

Online magazine: terugblik op drie jaar gezamenlijke impact in de zorg

Link gekopieerd naar klembord

Zorgorganisatie Laurens leidde ruim 200 medewerkers op via de Nationale Zorgklas keyvisual

Jonge vrouw ondersteunt oude vrouw

De Nationale Zorgklas bestaat drie jaar. Ooit gestart als crisisscholing tijdens corona en uitgegroeid tot platform voor trainingen en mbo-certificaten, heeft de Nationale Zorgklas inmiddels meer dan 6000 mensen opgeleid. Bij zorgorganisatie Laurens werden in 2021 honderden huiskamerbegeleiders online geschoold. Conny van Leest, HRD-adviseur bij Laurens, was nauw betrokken: ‘De samenwerking met De Nationale Zorgklas en opleider Albeda College was ontzettend fijn, er is echt een programma gecreëerd dat aansloot bij de wensen van Laurens.'

Al voor corona ontstond bij zorgorganisatie Laurens het idee om intern een concreet leertraject te ontwikkelen voor huiskamerbegeleiders. En net toen alles gereed was, gooide COVID-19 roet in het eten. Conny van Leest, HRD-adviseur bij Laurens voor 26 locaties, moest een alternatief bedenken voor de fysieke lessen die op het programma stonden. Dat lukte uiteindelijk via de Nationale Zorgklas.

Over de Nationale Zorgklas

De Nationale Zorgklas is op initiatief van ActiZ in 2020 opgericht om verkorte leertrajecten aan te bieden tijdens de coronacrisis. In samenwerking met onder andere het A+O VVT, het ministerie van VWS, private en publieke opleiders, en gesteund door vakbonden en werkgeversorganisaties, werden deze leertrajecten in snel tempo ontwikkeld om mensen mét en zonder ervaring in de zorg inzetbaar te maken. De Nationale Zorgklas heeft inmiddels duizenden online trainingen gefaciliteerd en vele (nieuwe) zorgmedewerkers via erkende mbo-certificaten opgeleid. 

Maatwerk

De online trainingen van De Nationale Zorgklas kwamen voor Laurens precies op het juiste moment en creëerden de mogelijkheid om de huiskamerbegeleiders alsnog een korte opleiding te bieden. ‘Het was voor ons cruciaal dat het online programma werd afgestemd op de praktijksituaties en de kernwaarden van Laurens. Daarom besloten wij, in samenwerking met het Albeda College en het team van De Nationale Zorgklas, om het curriculum enigszins aan te passen. Delen van het standaard trainingsprogramma bleven intact maar ook hebben wij nieuwe elementen toegevoegd, zoals communicatie en voeding- en maaltijdbeleving. Hoewel er andere accenten zijn gelegd, was er steeds een directe link naar de praktijk, om zo een duidelijke vertaalslag te bieden aan de deelnemers’, vertelt Van Leest.

Belang van goede training en begeleiding

Om de deelnemers zo goed mogelijk te begeleiden op de werkvloer, werden door Laurens werkcoaches aangewezen. Zodra de deelnemers uit de online les kwamen, lieten de werkcoaches de theorie in de praktijk zien. Van Leest: ‘De inhoud van het programma was direct toepasbaar. De werkcoaches toonden bijvoorbeeld na de les waar de deelnemers bepaalde benodigdheden konden vinden. Bij lessen over maaltijdbeleving keken deelnemers samen met de coaches hoe de tafel sfeervol kon worden gedekt op basis van wat zij in de training hadden geleerd’.

De huiskamerbegeleiders zien de cliënten de hele dag en kunnen met hun observaties betekenisvolle kennis opdoen

Conny van Leest \

HRD-adviseur zorgorganisatie Laurens

De huiskamerbegeleiders spelen volgens de HRD-adviseur een zeer belangrijke rol binnen de organisatie en daarom is het van groot belang dat zij een goede training krijgen: ‘De huiskamerbegeleiders zien de cliënten de hele dag en kunnen met hun observaties betekenisvolle kennis opdoen. Wat zien zij gebeuren? Horen zij iets van familie of bekenden wat van toegevoegde waarde is voor het zorgdossier? De huiskamerbegeleiders leerden in de online training hoe zij dit soort informatie correct rapporteren en delen’.

Verdieping en vervolg

Hoewel de online lessen voor veel van de deelnemers een uitdaging waren, vaak omdat ze weinig ervaring hadden met computers en online les volgen, hebben 228 van hen uiteindelijk een certificaat behaald. Volgens Van Leest is het daarmee een mooi inwerkprogramma gebleken en krijgt zij positieve reacties van de deelnemers. ‘De toegevoegde waarde van de online training is dat het een mooi basispakket biedt aan (nieuwe) medewerkers, en hen triggert om zich verder te verdiepen. Veel van de deelnemers willen nu doorleren, bijvoorbeeld over ziektebeelden. Dat is natuurlijk een hele mooie uitkomst. Nu aan ons bij Laurens de taak om te kijken hoe wij dit gaan faciliteren', aldus Van Leest.

Dit artikel verscheen eerder op De Nationale Zorgklas op 23 augustus 2021. 

Online magazine: drie jaar gezamenlijke impact in de zorg

Middenin de coronacrisis werd in recordtijd de Nationale Zorgklas (NZK) opgericht. In ongeveer vier weken werd een online leerplatform gerealiseerd en een netwerk aan opleiders en docenten samengebracht om mensen mét en zonder zorgervaring inzetbaar te maken voor de zorg. ‘In een extreem korte tijd moesten we volledig anders gaan nadenken over hoe we opleiden in Nederland', vertelt beleidsadviseur opleiden Tim Kind.

De acute vraag naar crisisscholing vroeg om een oplossing op landelijk niveau. Dat werd de Nationale Zorgklas. 'De unieke samenwerking tussen tientallen opleiders, docenten, het Ministerie van VWS en andere initiatieven bracht een innovatie tot stand die voorheen ondenkbaar was geweest’. In dit online magazine blikken betrokkenen terug op drie jaar Nationale Zorgklas.