Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Appen met
Werken leestijd 1 min

Flexibel beroepsonderwijs in de zorg dankzij compleet aanbod mbo-certificaten

Link gekopieerd naar klembord

Flexibel beroepsonderwijs in de zorg dankzij compleet aanbod mbo-certificaten keyvisual

Zorgmedewerkers in overleg

Al geruime tijd werkt ActiZ samen met andere branches en het onderwijs aan meer modulair en flexibel beroepsonderwijs voor volwassenen. Dit is gericht op zij-instromers en medewerkers die zich verder willen ontwikkelen. Flexibel opleiden is nodig om ook in toekomst voldoende, bekwame medewerkers in de zorg te hebben. Inmiddels zijn er erkende mbo-certificaten voor alle beroepsgerichte onderdelen van de mbo-opleidingen Helpende, Verzorgende-IG en Maatschappelijke zorg. Een goede ontwikkeling die past bij de beweging die de ouderenzorg nu doormaakt. ActiZ appt erover met ActiZ-beleidsadviseur ‘opleiden’ Devie Rusch.

Sanne Boon

Communicatieadviseur ActiZ

Sanne Boon

Devie Rusch

Senior beleidsadviseur ActiZ

Devie Rusch

Sanne

Hi Devie, kun je iets meer vertellen over de mbo-certificaten?

Devie

Natuurlijk! Even bij het begin beginnen: een mbo-certificaat bestaat uit een aantal beroepsgerichte onderdelen van een mbo-opleiding. Iemand hoeft dus niet de hele opleiding te volgen om zich op bepaalde onderdelen te ontwikkelen.

Devie

Dit modulair opleiden biedt huidige medewerkers de kans om zich verder te ontwikkelen. En om nieuwe medewerkers in kortere tijd inzetbaar te maken voor de zorg. 

Devie

En dat is ook hard nodig als we kijken naar de demografie van Nederland. Want bekwame zorgprofessionals zijn heel kostbaar en waardevol voor de zorg voor ouderen.

Sanne

Het is mooi dat deze mbo-certificaten nu ook erkend zijn door het ministerie van Onderwijs! 😊

Devie

Precies! Daarmee is het mogelijk om het hele beroepsgerichte deel van de opleidingen Helpende, Verzorgde IG en Maatschappelijke zorg via mbo-certificaten te behalen.

Sanne

Een overzicht van alle mbo-certificaten kunnen mensen hier vinden. Welke mogelijkheden zijn er eigenlijk allemaal?

Devie

Het aanbod aan opleidingsmogelijkheden is de afgelopen jaren veel breder geworden! Met diploma’s, mbo-certificaten, keuzedelen (soms ook met certificaat) en praktijkverklaringen 📚

Devie

Hier vind je meer uitleg over de verschillende routes die mogelijk zijn.

Sanne

Welke kansen biedt dit diverse aanbod? 

Devie

Door het brede pallet aan opleidingsmogelijkheden is het mogelijk om persoonlijke leerroutes vorm te geven. Ook kunnen mensen ‘shoppen’ tussen de verschillende certificaten van verschillende opleidingen.

Devie

Zo kunnen medewerkers zich op veel meer verschillende manieren ontwikkelen in de zorg. En zijn ze dus ook sneller en breder inzetbaar.

Sanne

Dat biedt perspectief (en is hard nodig)! 💪🏼

Devie

Zo is het. Het past ook heel goed bij de ontwikkelingen die we nu in de sector zien zien: een leven lang ontwikkelen, minder redeneren vanuit diploma’s en een meer skills-gerichte arbeidsmarkt. Waarbij het uitgangspunt is: bekwaam is bevoegd.

Sanne

ActiZ publiceerde al 10 principes van bekwaam is bevoegd die hierop mooi aansluiten 😊

Sanne

Wat moet er nog meer gebeuren?

Devie

Voor de functie van mbo-verpleegkundige zijn er op dit moment nog geen mbo-certificaten.

Devie

Daarover zijn we, samen met andere branches, in overleg met het onderwijs binnen de SBB. Dat staat voor Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven 😉 Ook voor mensen die zich richting het verpleegkundig terrein willen ontwikkelen moeten er meer mogelijkheden komen.

Sanne

En organisaties, wat betekent dit voor hen?

Devie

Zij moeten aan de slag 😊 Om ook daadwerkelijk loopbaanperspectief te bieden als medewerkers in de praktijk laten zien dat ze nieuwe taken kunnen doen.

Bekwaam is bevoegd: 10 principes om anders te werven en werken

Door de krappe arbeidsmarkt en vergrijzende samenleving hebben we iedereen nodig om de stijgende zorgvraag op te vangen. Zowel nieuwe medewerkers als medewerkers die al in de zorg werken. Voor iedereen die aan de slag wil in de ouderenzorg óf zich verder wil ontwikkelen, moet dat mogelijk zijn. Dat betekent een omslag in denken. Niet langer diploma's, maar bekwaamheden van individuele medewerkers staan centraal. Door te werken en leren in de praktijk, wordt instromen in de zorg laagdrempeliger. En als zorgprofessionals zichzelf kunnen blijven ontwikkelen, houden ze ook hun vakmanschap op peil. 

Het denken in bekwaamheden biedt niet alleen kansen voor medewerkers, maar ook voor de organisatie. Dit vraagt van werkgevers wel een verandering. Welke ontwikkeling moeten zij maken om ook in de toekomst te kunnen rekenen op voldoende personeel? ActiZ formuleerde 10 principes van deze opgave.