Videocollege Informatieveiligheid voor bestuurders
Wat je als bestuurder moet weten en doen om je digitale organisatie te beschermen
Videocollege Informatieveiligheid voor bestuurders keyvisual

Als bestuurder ben je eindverantwoordelijk voor de digitale veiligheid van jouw organisatie. Dat is belangrijk om de continuïteit van zorg aan je cliënten te garanderen. Maar ook om een crisis, boetes, of ongewenste media-aandacht te voorkomen. Wat moet en kan je als bestuurder doen om de informatie binnen jouw organisatie veilig te houden? In het videocollege ‘Informatieveiligheid’ vertellen we je wat jouw rol als bestuurder is.
Het belang van cybersecurity
De zorg wordt door cybercriminelen niet ontzien. Het aantal cyberaanvallen op de zorgsector neemt in Europa steeds verder toe. Z-CERT, het expertisecentrum op het gebied van cybersecurity in de zorg, publiceerde eerder al een dreigingsbeeld voor de zorg. Naast een overzicht van de bedreigingen van de afgelopen tijd, biedt het document ook adviezen voor zorgorganisaties om de informatieveiligheid in de eigen organisatie te regelen.
Videocollege Informatieveiligheid
In het videocollege ‘Informatieveiligheid’ neemt adviseur Martina Bartelink ons mee: wat is informatieveiligheid eigenlijk en welke rol speel jij als bestuurder? Het videocollege bestaat uit een introductie, zes inhoudelijke video’s en een afronding. Om te beginnen bekijk je hieronder de inleiding. Een overzicht van de inhoud van dit college vind je hier.
Hieronder staan de video’s met aanvullende informatie en vragen die je jezelf kunt stellen na het kijken. Heb je alle video's bekeken? Dan heb je een overzicht van de verschillende aspecten van informatieveiligheid waar jij als bestuurder verantwoordelijk voor bent.
De termen informatieveiligheid, digitale veiligheid en cybersecurity worden door elkaar heen gebruikt, maar betekenen in de context van deze videoreeks hetzelfde.
1. Beleid en bestuur
Ik ben bestuurder, en nu?
Wat bedoelen we precies met informatieveiligheid? En wat is de NEN norm 7510? In de eerste video van dit videocollege gaan we in op jouw verantwoordelijkheden als bestuurder en waar je aan moet denken als het gaat om de informatieveiligheid van jouw organisatie.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet erop toe dat je als organisatie je informatieveiligheid op orde hebt. In onderstaande video legt de inspectie zelf uit wat er van jou als bestuurder verwacht wordt, en hoe de inspectie kijkt naar informatieveiligheid.
Na het kijken van de video
Vragen, informatie & handige tools
2. Rollen en functies
Wie is verantwoordelijk voor beveiliging?
Wie speelt er een rol bij informatieveiligheid? En welke functies moet je in jouw organisatie in ieder geval aanwijzen? Dat hoor je in video twee van dit videocollege.
Na het kijken van deze video:
Vragen, informatie & handige tools
3. Balans
Welk risico past bij jou en jouw organisatie?
Informatieveiligheid is niet enkel het afwerken van een checklist. Maatregelen moeten passen bij jouw organisatie. Je bent bezig met risicomanagement. In deze video hierover meer uitleg.
Na het kijken van deze video:
Vragen, informatie & handige tools
4. Bewustzijn
Stuur je medewerkers een phishingmail
Veilig gedrag van medewerkers is cruciaal voor informatiebeveiliging. Maak het voor hen gemakkelijk door zoveel mogelijk vooraf te regelen en zorg voor goede kennis en begrip over veilig gedrag. Daarover meer in video 4 over bewustzijn.
Na het kijken van deze video:
Vragen, informatie & handige tools:
5. Monitoring
Voorkom risico's door monitoring
Monitoring en controle hoort bij je PDCA-cyclus op de bestuurstafel. Waar moet je als bestuurder aan denken op het gebied van monitoring? Dat legt Martine uit in video 5 van dit videocollege.
Na het kijken van deze video:
Vragen, informatie & handige tools
6. Crisis
Help, er is een USB-stick kwijt!
100% veiligheid bestaat niet. Er kan altijd een incident plaatsvinden. Groot of klein: je kunt je voorbereiden op een veiligheidscrisis. Leer in deze video hoe je je kunt voorbereiden.
Na het kijken van deze video:
Vragen, informatie & handige tools
Afronding
Samenvatting & afronding
In deze video neemt Martina je een laatste keer mee in een korte overzicht van de 6 video's uit dit videocollege. Wat is jouw rol als bestuurder bij cybersecturity en wat moet je zeker voor elkaar hebben?
We hopen dat je na het kijken van dit videocollege een beter beeld hebt van informatieveiligheid en wat jouw rol als bestuurder is om te zorgen dat jouw organisatie digitaal veilig blijft. Heb je nog vraag? Is er iets onduidelijk of heb je andere feedback? Stuur het ons via academie@actiz.nl.
Mijn ActiZ
Meer weten over Informatieveiligheid?
Op de Mijn ActiZ-omgeving kunnen leden van ActiZ meer informatie over dit thema vinden.