Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Appen met
Innoveren leestijd 1 min

Anneke Groenenberg over ondertekening van het KIK-V convenant

Link gekopieerd naar klembord

Anneke Groenenberg over ondertekening van het KIK-V convenant keyvisual

Foto van verschillende mensen in een videocall

ActiZ ondertekent 28 januari, samen met zes andere ketenpartijen in de verpleeghuiszorg, een convenant over de uitwisseling van kwaliteitsinformatie. Met het ondertekenen van het convenant verbinden de partijen zich aan de afspraken die zij in het programma Keteninformatie Kwaliteit Verpleeghuiszorg (KIK-V) hebben gemaakt. Maar wat is KIK-V eigenlijk? En wat betekent het ondertekenen van dit convenant nu voor de zorg? Sanne Boon, communicatie bij ActiZ, appt erover met Anneke Groenenberg, bestuurder bij Zorggroep Liante. Zij ondertekende namens ActiZ het convenant.

Sanne

Hi Anneke, je hebt afgelopen week jouw handtekening gezet onder het KIK-V convenant. Maar, wat is het precies?

Anneke

Hoi Sanne, goede vraag! KIK-V is een programma waarin partijen in de verpleeghuiszorg samenwerken om uitwisseling van kwaliteitsinformatie beter te stroomlijnen en nieuwe uitvragen beter op elkaar af te stemmen. Maar bijvoorbeeld ook het meer hergebruiken van informatie.

Anneke

Met het ondertekenen van het convenant verbinden alle partijen zich aan dit doel.

Sanne

Klinkt goed, wel wat ingewikkeld nog…🤔

Anneke

Snap ik 😉 Uiteindelijk gaat het erom dat ketenpartijen samenwerken om uitwisseling van kwaliteitsinformatie te verbeteren. Zodat het de zorgprofessional minder tijd kost, en de uitvragende partijen die informatie krijgen die ze nodig hebben.

Sanne

Wat betekent het ondertekenen van dit convenant nu?

Anneke

Het is een hele mooie mijlpaal. Zeven organisaties werken nu samen met als doel om waardevolle informatie te genereren. En dat op een manier te doen die te veel tijd bespaart voor de zorgaanbieder.

Sanne

En, waarom is dat nou zo belangrijk?

Anneke

Zorgorganisaties zijn veel tijd kwijt aan uitvragen van heel veel verschillende organisaties. Afgelopen jaar zijn er bijvoorbeeld 20 verschillende uitvragen geweest naar personeelssamenstelling.

Anneke

Je moet je voorstellen: daar zijn veel mensen mee aan het werk. Dat zorgt voor onterechte werkdruk, maar ook voor informatie die niet eenduidig is.

Sanne

Hoe helpt het programma van KIK-V daarbij?

Anneke

Het helpt dat we met elkaar kritisch kijken naar het uitvragen van informatie. Waar dient de informatie voor? In de keten spreek je daarover met elkaar, en dat is heel waardevol en kan de waarde van de kwaliteitsinformatie gaan vergroten. Iets wat ook voor cliënten van belang is.

Sanne

En hoe gaat dit de sector precies helpen?

Anneke

Iedereen is bezig met de vraag: hoe zet ik mijn mensen efficiënt in? Met de afspraken is het mogelijk dat informatie veel meer bij de bron wordt geregistreerd, tijdens het verlenen van zorg. Leveranciers van elektronische cliëntendossiers moeten ervoor zorgen dat dit in de systemen kan, en het vraagt ook iets van de digitale vaardigheden van zorgmedewerkers.

Anneke

Het vergroten van die digitale vaardigheden is een hele mooie bijkomstigheid, vind ik.

Sanne

Wat kunnen zorgorganisaties doen als ze zelf met KIK-V aan de slag willen?

Anneke

Er is een gebruiksvriendelijke website met veel informatie, waar zorgorganisaties zich kunnen aanmelden voor een zelfscan. Als je die doet krijg je daar een rapport van, maar ook inzicht in de ondersteuning die je nodig hebt voor de implementatie. Die ondersteuning wordt overigens verzorgt vanuit KIK-V, en is echt op maat.

Sanne

Maar wat als je als zorgaanbieder net begint met digitalisering binnen je organisatie?

Sanne

Zijn de afspraken en implicaties daarvan voor de inrichting van je proces dan niet een stap te ver?

Anneke

Nee hoor! Je hoeft niet op een bepaald niveau te zijn.

Anneke

Als je weet waar je organisatie staat, kun je met een medewerker van KIK-V afspraken maken over hoe zij jullie organisatie kunnen helpen om stappen te maken!

Sanne

Wat hoop je dat de ondertekening van het convenant te weeg brengt?

Anneke

Ik hoop vooral dat we met de publiciteit rondom het ondertekenen van het convenant meer mensen kunnen bereiken. Het zou heel mooi zijn als meer zorgorganisaties nu de tijd nemen om hier iets mee te gaan doen.

Lees hier meer over het ondertekenen van het convenant.