Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Appen met
Werken leestijd 1 min

Trudy Prins: 'Blij met plannen verlenging cao'

Prins leidde de onderhandelingsdelegatie van ActiZ

Link gekopieerd naar klembord

Trudy Prins: 'Blij met plannen verlenging cao' keyvisual

Ipad

De delegaties van werkgevers en vakbonden zijn eruit: een nieuwe cao voor de verpleging, verzorging, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg is bijna een feit. Alleen de achterbannen moeten zich nog uitspreken over het onderhandelingsresultaat. ActiZ persvoorlichter Olfert Koning appt met Trudy Prins, de voorzitter van de onderhandelingsdelegatie van ActiZ over de inhoud van deze cao.

Olfert Koning

persvoorlichter ActiZ

Olfert Koning

Trudy Prins

bestuurder zorgorganisatie De Rijnhoven, voorzitter onderhandelingsdelegatie ActiZ

Trudy Prins

Olfert Koning

Dag Trudy, ben je opgelucht?

Trudy Prins

Vooral blij 😃 Het is fijn dat we medewerkers vanaf september de mogelijkheid kunnen geven om verlof te sparen en te kunnen stoppen met werken na 45 jaar.

Trudy Prins

Twee regelingen die overigens uit de koker van de werkgevers komen.

Trudy Prins

De achterbannen moet nog wel akkoord gaan met wat de onderhandelaars hebben afgesproken, maar daar heb ik alle vertrouwen in 😉

Olfert Koning

Maar waarom is het zo’n kortlopende cao geworden? Het eindigt al eind dit jaar.

Trudy Prins

We wilden nog geen nieuwe meerjarige cao afspreken zolang we niet weten wat het nieuwe regeerakkoord aan mogelijkheden geeft. We hopen de loonachterstand te kunnen repareren zoals de SER aangaf in haar advies.

Trudy Prins

Maar we vinden het wel belangrijk dat we verlofsparen en pensioen na 45 jaar al snel kunnen invoeren, daarom doen we dat nu.

Olfert Koning

Is er ook wat afgesproken over loonstijging?

Trudy Prins

Per 1 juli is er een loonstijging van 3%, dat was al afgesproken. Dus medewerkers gaan er dit jaar sowieso op vooruit. Na Prinsjesdag spreken we met elkaar hierover verder.

Trudy Prins

Dan weten misschien ook of een nieuw regeerakkoord mogelijkheden biedt om de loonachterstand goed te maken.

Olfert Koning

Waren het moeilijke gesprekken?

Trudy Prins

We zijn eigenlijk nadat de vorige cao gesloten was (in 2019) met elkaar blijven praten. Dat zijn niet altijd makkelijke, maar wel altijd goede gesprekken. We zitten in de VVT op 1 lijn als vakbonden en werkgevers als het gaat om goede zorg en goede arbeidsvoorwaarden, maar verschillen wel eens van mening over de vorm. Daar praten we met elkaar over.

Olfert Koning

Over dat kunnen stoppen met werken na 45 jaar, waarom is dat belangrijk?

Trudy Prins

Het werk in onze sector is prachtig en waardevol, maar ook fysiek en emotioneel zwaar. Het hoort bij goed werkgeverschap dat je dat ziet.. Juist in onze sector is het belangrijk dat mensen een goede werk-privébalans kunnen vinden. Daarom wil ActiZ niet wachten en deze regeling en het BalansBudget (verlofsparen) per september starten.

Olfert Koning

En hoe gaat dat dan eruit zien?

Trudy Prins

Onze collega-medewerkers die minimaal 20 jaar hebben gewerkt in een zwaar beroep én aantoonbaar 45 jaar in zorg en welzijn gewerkt hebben, kunnen nu stoppen met werken.

Trudy Prins

Als werkgevers maken we dat financieel mogelijk door tot aan de AOW-leeftijd het inkomensgat te overbruggen met een maandelijkse uitkering.

Olfert Koning

Dat klinkt goed!

Olfert Koning

Heb je er vertrouwen in dat de achterbannen akkoord gaan?

Trudy Prins

Ik kan natuurlijk niet voor de achterbannen van de bonden spreken, maar ik leg het onderhandelingsresultaat met vertrouwen voor aan de ActiZ-leden. Goed werkgeverschap is ons aller streven en belang 💪

Olfert Koning

En nu?

Olfert Koning

Rust na een drukke en hectische tijd van de onderhandelingen? 😪

Trudy Prins

Nee hoor, ik kom net een beetje op stoom. Zoals ActiZ-voorzitter Henk Kamp onlangs ook schreef aan de informateur: we moeten vol aan de bak om de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg voor ouderen te organiseren. Daar moet deze Cao en de volgende bij gaan helpen, maar de politiek heeft de sleutel in handen.

Olfert Koning

Veel succes! 👍

Trudy Prins

Dankjewel

Mijn ActiZ

Meer lezen over de verlenging van de cao: