Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Appen met
Innoveren leestijd 1 min

Lef, skills en enthousiasme: de rol van leidinggevenden bij de digitalisering van de organisatie

Buro Strakz publiceert onderzoek naar succesfactoren van digitaalleiderschap

Link gekopieerd naar klembord

Lef, skills en enthousiasme: de rol van leidinggevenden bij de digitalisering van de organisatie keyvisual

werkoverleg

De urgentie voor de inzet van technologie in de ouderenzorg groeit. En er zijn steeds meer mogelijkheden op het gebied van digitalisering. Dat vraagt om een actieve rol van leidinggevenden in de zorg. In het onderzoek ‘De succesfactoren van digitaal leiderschap in de VVT’ worden de kenmerken van digitaal leiderschap beschreven. Welke rol vervullen leidinggevenden bij de implementatie van technologie? Wat gaat er goed en wat kan er beter? We appen erover met Suzanne Verheijden van Buro Strakz, dat het onderzoek uitvoerde in opdracht van het ministerie van VWS.

Sanne Boon

Communicatieadviseur ActiZ

Sanne Boon

Suzanne Verheijden

Eigenaar Buro Strakz

Suzanne Verheijden

Sanne

Ha Suzanne, onlangs is het onderzoek ‘De succesfactoren van digitaal leiderschap in de VVT’ gepubliceerd. Wat was de aanleiding om onderzoek te doen?

Suzanne

Hi Sanne! Arbeidsmarktorganisatie Utrechtzorg deed eerder dit jaar onderzoek naar digitale vaardigheden van zorgmedewerkers. Daaruit bleek dat leidinggevenden hierin een grotere rol kunnen spelen.

Suzanne

In de praktijk zie ik dat leidinggevenden nog veel zaken op het gebied van digitalisering delegeren.

Sanne

Waarom is dat, denk je?

Suzanne

Een deel zit hem in het feit dat ze zelf niet opgeleid zijn in digitalisering. Er ontbreekt kennis, maar soms heeft het ook te maken met gebrek aan digitale vaardigheden.

Suzanne

Maar het grootste deel heeft te maken de waan van de dag – roosters, werkdruk, personeelstekort, verzuim. Dit vraagt zoveel aandacht van leidinggevenden dat er weinig ruimte is om na te denken over de langetermijnstrategie voor de toekomst van zorg.

Sanne

Waar technologie dus een hele belangrijke rol in speelt 😉

Suzanne

Precies! 

Sanne

Het onderzoek gaat over succesfactoren. Wat zijn die?

Suzanne

Samengevat? 😄 Het succes van digitalisering valt of staat met het enthousiasme, de digitale vaardigheden, skills op het gebied van verandermanagement, het lef, het ondernemerschap en de verbindende rol van de manager.

Sanne

En wat zijn de belangrijkste resultaten?

Suzanne

Bij leidinggevenden in de zorg groeit het besef dat digitalisering en technologie nodig zijn. Er wordt steeds meer kennis gedeeld tussen organisaties en de regionale samenwerking groeit. Subsidies en geoormerkt budget helpen de inzet van technologie te vergroten.

Suzanne

De kennis over wat werkt en wat er nodig is, groeit.

Sanne

Dus er gaat al veel goed! Wat kan er beter?

Suzanne

Bij veel organisaties is er geen visie op digitalisering, is die niet bekend bij de leidinggevende of wordt deze niet goed doorvertaald naar medewerkers. Op veel locaties zijn er ook nog uitdagingen op het gebied van ICT. Systemen die niet met elkaar praten of slechte wifi.

Suzanne

Bij de leidinggevende is er meer kennis nodig. Daarom biedt de ActiZ Academie, in samenwerking met BuroStrakz, de training Leiding geven aan digitalisering. Daarin nemen we hen mee in technologische ontwikkelingen, digitale vaardigheden, ondernemerschap, lef en kennis van verandermanagement.

Sanne

Wat hoop je voor de toekomst? Wat zijn jouw aanbevelingen?

Suzanne

Het zou mooi zijn als in de regionale samenwerking tussen bestuurders en innovators ook uitwisseling tussen leidinggevenden plaatsvindt. Dat zij met elkaar bespreken: ‘Hoe doe jij het?’

Suzanne

Zij moeten de lijm zijn die alle partijen aan elkaar verbindt. Denk aan ICT, innovatie, HR, de projectleider digitale vaardigheden, de security officer, opleiders en iedereen die zich bezighoudt met digitalisering of technologie in de organisatie.

Sanne

Wat is daarvoor nodig?

Suzanne

Een innovatiecultuur met ruimte voor ideeën, maar óók voor het maken van fouten 😉

Suzanne

En dat leidinggevenden echt actiever worden betrokken bij de keuze, implementatie, evaluatie en borging van zorgtechnologie. Met aandacht voor hun vitaliteit en belastbaarheid.

Sanne

Dankjewel Suzanne!

Benieuwd naar het hele onderzoek? Meer weten?

Het volledige rapport, inclusief alle succesfactoren, lees je hier. De samenvatting, succesfactoren en een to-do-lijst voor leidinggevenden downloaden? Ga dan naar de website van BuroStrakZ. Ben je zelf leidinggevende of manager in de ouderenzorg? Je kunt je nog aanmelden voor de training ‘Leiding geven aan digitalisering voor zorg- en teammanagers.’ Meer daarover vind je op de ActiZ Academie.