Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Financieren Nieuws leestijd 1 min

Zorgkantoren verhogen richttariefpercentages 2024 voor de langdurige zorg

Link gekopieerd naar klembord

Zorgkantoren verhogen richttariefpercentages 2024 voor de langdurige zorg keyvisual

Zorgverzekeraars Nederland

Zorgkantoren hebben vandaag een Nota van wijzigingen gepubliceerd waarin zij aangeven dat het richttariefpercentage voor de ouderenzorg wordt verhoogd van 95,5% naar 96,4%. De reden hiervoor is de analyse van de beschikbare jaarrekeningen van zorgaanbieders over het jaar 2022. Bij de publicatie van het inkoopbeleid op 1 juni 2023 maakten zorgkantoren nog gebruik van de jaarrekeningen van 2021.

Richttariefpercentage  

Het richttariefpercentage is het vertrekpunt voor de inkoopafspraken die zorgkantoren en zorgaanbieders met elkaar maken. Volgens de zorgkantoren is de aanleiding voor de verhoging een analyse van de beschikbare jaarrekeningen van zorgaanbieders over 2022. ‘Hieruit komt naar voren dat de vastgestelde richttariefpercentages voor 2024 niet voldoen aan de uitgangspunten van de tariefsystematiek die de zorgkantoren gebruiken. Zorgkantoren beoordelen de wijziging als substantieel en hebben besloten de wijziging niet pas in 2025, maar al in 2024 te laten ingaan,’ aldus Zorgverzekeraars Nederland op haar website. ActiZ is van mening dat de beweging van zorgkantoren een stap in de goede richting is.

Financiële zorgen allerminst voorbij

Zorgorganisaties hebben grote zorgen over de impact van het kabinetsbeleid en het inkoopbeleid van zorgkantoren. Dat heeft er onder meer toe geleid dat meer dan 250 ouderenzorgorganisaties een kort geding hebben aangespannen tegen de zorgkantoren. Dit dient op 10 oktober.

De sector doet er alles aan om de zorg toekomstbestendig te houden, maar door toenemende uitgaven, bezuinigingen vanuit de overheid en de korting door zorgkantoren wordt hen dit bijna onmogelijk gemaakt. ActiZ riep demissionair minister Helder en de Tweede Kamer al meermaals op, om passende maatregelen te nemen.

Tweede Kamer

Donderdag 14 september debatteert de Tweede Kamer over de financiële situatie in de ouderenzorg. ActiZ heeft Kamerleden nogmaals opgeroepen om passende maatregelen te nemen om de financiële situatie in de ouderenzorg te verbeteren.