Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Financieren Wonen Nieuws leestijd 1 min

Massaal protest van zorgorganisaties tegen nieuw inkoopkader langdurige zorg

Overgrote deel ActiZ-leden heeft vragen of bezwaar ingediend bij hun zorgkantoor

Link gekopieerd naar klembord

Massaal protest van zorgorganisaties tegen nieuw inkoopkader langdurige zorg keyvisual

Ouder echtpaar in verpleeghuis

In alle zorgkantoorregio’s hebben verpleeghuisorganisaties massaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid om vragen te stellen over of bezwaar te maken tegen het nieuwe inkoopbeleid. Zorgorganisaties zien het inkoopkader als bedreiging voor het toekomstbestendig maken van de ouderenzorg.

Tot 15 juni konden zorgorganisaties vragen stellen aan het zorgkantoor over het op 1 juni gepubliceerde inkoopbeleid. Uit een eerste analyse blijkt dat zorgorganisaties voornamelijk protesteren tegen de onderbouwing van het richttariefpercentage. Zij voorzien dat dit tariefpercentage onvoldoende kostendekkend is voor een groot deel van de sector, met alle gevolgen van dien.

ActiZ gaf eerder al aan het nieuwe Wlz-inkoopbeleid onverantwoord te vinden. Mireille de Wee, voorzitter ActiZ-kerngroep Wonen en zorg: ‘De stapeling van financiële maatregelen is zo groot, dat de continuïteit en kwaliteit van zorg onder druk komen te staan. De sector komt hierdoor in de problemen en samen met de stijgende kosten loopt ook het WOZO-programma vast. Het WOZO-programma is bedoeld om de ouderenzorg toekomstbestendig te maken. Door deze financiële druk komt de continuïteit van zorgorganisaties op losse schroeven te staan. De stapeling is een te grote opgave in tijden van transformatie. Als we de zorg voor ouderen willen veranderen, hebben we heldere afspraken nodig over hoe dan wel, regels die daarbij passen en voldoende financiële ruimte in plaats van een stapeling aan platte besparingen. Anders wordt de zorg alleen maar slechter in plaats van anders’.

Grote zorgen worden breed gevoeld

Het is duidelijk dat zorgbestuurders zich grote zorgen maken over de financiële situatie van hun organisatie. In een brandbrief sloegen 27 zorgorganisaties uit het Noorden van het land op 9 juni alarm over alle bezuinigingen: ‘Haal ons het mes van de keel en zorg voor zuurstof om te kunnen blijven zorgen voor ouderen van nu en morgen. Wij vragen niet om extra geld voor de ouderenzorg, maar kort ons niet terwijl het aantal ouderen stijgt. Stop de bezuinigingen.’ Een groep zorgorganisaties uit de regio Zwolle plaatste op 20 juni een open brief in de Stentor omdat ze klem zitten. Zij roepen de minister en Zorgverzekeraars Nederland op om tot een beter financieel perspectief te komen.

Zorgvisie publiceerde een blog van De Wever-bestuurder Marcel van der Priem. De blog begint in juni 2026, als er een grote crisis in de ouderenzorg is. Schrijnende verhalen domineren alle grote talkshows. 'En iedereen vraagt zich af: hoe heeft het toch zo ver kunnen komen in ons land? Hebben het WOZO, IZA en GALA dan niet gewerkt? We gingen het toch allemaal anders doen?’ Terug naar nu concludeert Van der Priem dat niemand meer zicht heeft op de gevolgen van het huidige beleid. Hij voorziet dat zijn organisatie volgend jaar in grote financiële problemen komt, net als vele andere. Bestuurders proberen ondertussen een drama te voorkomen. 'Maar om het hoofd boven water te houden moeten we ook anticiperen en snel bezuinigen. Straks, in 2026, mogen we uitleggen hoe dit drama zich zo stil heeft kunnen voltrekken.'

Ook Raad van Ouderen waarschuwt

En niet alleen bestuurders maken zich zorgen. De Raad van Ouderen publiceerde afgelopen week een advies waarin zij waarschuwen voor een groeiende groep kwetsbare ouderen die door de WOZO-plannen tussen wal en schip dreigen te belanden. Ook zij adviseren om structureel meer te investeren in de langdurige zorg door hogere tarieven. En zij verwijzen  nog een keer naar het CPB dat eerder constateerde dat de verpleeg- en verzorgingshuizen inmiddels zó zijn uitgeknepen dat verdere efficiëntie nauwelijks meer mogelijk is. 

Anneke Westerlaken, voorzitter van ActiZ, reageerde op het advies van Raad van Ouderen: ‘Wij moeten ons als maatschappij schrap zetten voor een storm die op komst is: er komen een miljoen extra 85+’ers bij, en tegelijkertijd gaat een derde van de zorgmedewerkers in de ouderenzorg de komende tien jaar met pensioen. Bij zo’n weersverwachting moeten we medewerkers van ouderenzorgorganisaties juist extra steunen en perspectief bieden, zodat ze samen met de samenleving de meest kwetsbare ouderen zorg kunnen blijven bieden.’