Westerlaken: 'Steun voor transitie ouderenzorg ontbreekt in Voorjaarsnota’
ActiZ voorzitter blikt vooruit op het debat over de Voorjaarsnota
Westerlaken: 'Steun voor transitie ouderenzorg ontbreekt in Voorjaarsnota’ keyvisual
Morgen debatteert de Tweede Kamer over de Voorjaarsnota van het demissionaire kabinet Rutte IV. Samen met ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken kijken we naar de inhoud van de Voorjaarsnota en blikken vooruit op het debat, waarin ze nadrukkelijk oproept om te investeren in de ouderenzorg in plaats van te bezuinigen.
Wat viel meteen op toen je de Voorjaarsnota zag?
Wat meteen opviel, was dat de forse bezuinigingen in het Wlz-kader die het demissionaire kabinet heeft ingeboekt voor de komende jaren, gewoon blijven staan. Ondanks de nadrukkelijke wens van de Tweede Kamer en het felle protest vanuit de sector. Dit ging met name over de stapeling van verschillende bezuinigingen plus het ontbreken van passend beleid.
Afgelopen september waren we nog positief omdat een deel van de bezuinigingen voor 2024 was teruggedraaid. Maar zoals het nu voor ons ligt, staan de forse bezuinigingen voor 2025 en verder nog steeds in de boeken.
Wat had je liever gezien van de politiek?
Steun voor de transitie naar een toekomstbestendige ouderenzorg. Nederland staat voor een enorme maatschappelijke opgave. In 2040 groeit Nederland naar vijf miljoen 65-plussers en het aantal 90-jarigen verdubbelt. Tegelijkertijd neemt het aantal mantelzorgers af en gaat een toenemend aantal zorgprofessionals de komende jaren met pensioen. De wachtlijsten voor verpleeghuizen lopen hierdoor op, evenals de zorgkosten.
Willen we de huidige en volgende generaties ouderen van passende zorg en ondersteuning voorzien, dan moeten we nu beginnen met het anders organiseren van de zorg en de verantwoordelijkheid beter te verdelen in de samenleving. De zorg kan dit niet alleen. Ik pleit daarom echt voor meer tijd, passend en eenduidig beleid, financiële ruimte en stabiliteit voor zorgaanbieders om de benodigde transitie te ondersteunen.
Wat is de Voorjaarsnota?
De Voorjaarsnota is een tussentijds overzicht van de mee- en tegenvallers op de lopende begroting. Op basis van deze voorjaarsnota bespreekt het kabinet de hoofdlijnen van de nieuwe begroting: welke uitgaven zijn er nodig? En welke dekking kan daarvoor gevonden worden?
Welke concrete stappen had het demissionaire kabinet kunnen nemen?
Dat kunnen ze nog steeds! Tijdens het Kamerdebat over de Voorjaarsnota is de Tweede Kamer volgende week aan zet. Ik geef ze mee dat een toekomstbestendige ouderenzorg vraagt om investeringen in plaats van bezuinigingen, te beginnen met het stoppen van de bovengenoemde bezuinigingen in de Wlz.
Daarnaast is er op dit moment een onderbesteding in de wijkverpleging. Er blijft 800 miljoen euro op de plank liggen. Zonde, want de wijkverpleging heeft een cruciale rol om mensen passende zorg thuis te bieden, ziekenhuiszorg te voorkomen en de huisarts te ontlasten. Wist je bijvoorbeeld dat ruim 2 miljoen mensen in Nederland een vorm van ondersteuning of zorg thuis ontvangen? ActiZ pleit ervoor om dit budget niet te laten terugvloeien in de algemene middelen, maar juist verzekeraars op te roepen om dit bedrag te herinvesteren. Ook op het gebied van de arbeidsmarkt laat deze Voorjaarsnota echt een kans liggen.
Welke kans hebben ze laten liggen?
Zorgen is mensenwerk, en juist daar zullen we de komende jaren het meeste gebrek aan hebben. Je ziet nu al dat de druk op zorgprofessionals in de zorg thuis en in verpleeghuizen steeds verder toeneemt. Voor veel zorgorganisaties is het elke dag opnieuw een puzzel om de roosters rond te krijgen. Deze schaarste aan personeel zal voorlopig alleen maar toenemen.
Het is daarom een gemiste kans van het demissionaire kabinet om hier geen actie op te ondernemen. Bijvoorbeeld door het werk aantrekkelijker te maken voor het huidige personeel en om nieuwe mensen aan te trekken. Dat begint met een adequaat salaris, dat nu nog altijd 6 tot 7 procent lager ligt op de markt- en publieke sector.
Het is overigens teleurstellend dat de nieuwe coalitie hier ook geen budget voor uittrekt in het budgettaire kader, terwijl ze in het Hoofdlijnenakkoord wel spreekt over het beter belonen van zorgprofessionals.
Je noemt het Hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie. Hoe verhoudt de Voorjaarsnota zich daartoe?
Je kunt die twee niet van elkaar los zien. Met name omdat de nieuwe coalitie de huidige begrotingsstanden, en daarmee de plannen in de Voorjaarsnota, als uitgangspunt neemt. In het Hoofdlijnenakkoord staat dat ze willen investeren in de ouderenzorg, maar tegelijkertijd zullen de bezuinigingen die ik eerder noemde onder een nieuwe regering gewoon doorgaan. Voor de Wlz-zorg betekent dat een korting van bijna 700 miljoen euro in 2025. Er is dus nog veel werk aan de winkel.