Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Strategie Video leestijd 1 min

Terugkijken: welke lessen kunnen we leren van Japan?

Beluister en bekijk de presentaties van het webinar ‘Elderly care in Japan’

Link gekopieerd naar klembord

Terugkijken: welke lessen kunnen we leren van Japan? keyvisual

Robot in Japan

Japan loopt demografisch voor op Nederland en de vergrijzing is daar al verder gevorderd dan hier. Ryoji Noritake, CEO en bestuurslid van het Health and Global Policy Institute, gaf tijdens een webinar van WDTM en de ActiZ Academie inzicht in hoe de zorg voor ouderen in Japan is georganiseerd. Hij deelde voorbeelden rondom sociale en technologische innovatie en sprak met panelleden over de verschillen en overeenkomsten met Nederland. Wat kunnen we van elkaar leren?

Op deze pagina delen we de besproken onderwerpen, kun je delen van het webinar terugkijken of de gedeelde presentaties downloaden. Nieuwsgierig naar onze terugblik van het webinar? We schreven daar eerder dit artikel over. 

Context en cultuur Japanse ouderenzorg

Na een inleiding over de ouderenzorg in Nederland door ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken, schetste Eric van Kooij de situatie in Japan. Van Kooij is teamleider en Counsellor for Science, Technology, Innovation bij de Nederlandse Ambassade in Japan. Hij schetst in de video hieronder de demografische ontwikkelingen en historische context van de ouderenzorg in Japan.

Introductie en gezondheidszorgbeleid

Ryoji Noritake, CEO en board member van het Health and Global Policy Institute (HGPI) en MSc in medische antropologie, vertelt over het gezondheidszorgbeleid en financiering in Japan. Ook in Japan verschuift de nadruk van de gezondheidszorg van cure naar care. Er zijn veranderingen geweest in financiering en verzekeringen en een verschuiving van een gecentraliseerd naar een gedecentraliseerd zorgsysteem. Bekijk hieronder de presentatie en de bijbehorende paneldiscussie.

Inzoomen op ouderenzorg-aanpak

In Japan is net als in Nederland een paradigmashift gaande in de zorg. In Japan bestaat die uit de verschuiving van nadruk op medische zorg naar wonen en deelnemen aan de community. Van daaruit zijn er nu vernieuwingen gaande in diversiteit aan woonvormen en daarnaast inclusiviteit in de samenleving. Ryoji Noritake schetst enkele voorbeelden. Bekijk hieronder de presentatie en de bijbehorende paneldiscussie.

Innovatie en uitdagingen

Alhoewel Japan vaak bekend staat om robotica, ligt hier in de zorg niet de nadruk op. Wel zoekt men naar hoe technologie kan helpen bij het verhogen van kwaliteit van leven en meer efficiënt inzetten van zorg. Ryoji Noritake noemt enkele voorbeelden van technologische ontwikkelingen en het belang van sociale innovatie. Daarnaast benoemt hij welke uitdagingen er vooral nog liggen in Japan. Bekijk hieronder de presentatie en de bijbehorende paneldiscussie.