Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Nieuws leestijd 1 min

'Ouderenzorg barst uit z'n voegen.'

Nieuwsuur interviewt ActiZ-bestuurder Mireille de Wee over ouder wordende samenleving

Link gekopieerd naar klembord

'Ouderenzorg barst uit z'n voegen.' keyvisual

Oudere dame

De zorg voor ouderen gaat veranderen. En daar hebben we iedereen uit de samenleving hard voor nodig. Dat was de boodschap van Mireille de Wee, woordvoerder van kerngroep Wonen & Zorg en bestuurder van zorgorganisatie Mijzo, in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Nederland heeft namelijk te maken met een ouder wordende samenleving, en de gevolgen daarvan landen nu al in de ouderenzorg.

Zorgmedewerkers gaan ook met pensioen

De komende jaren komen er zeker twee miljoen ouderen bij. Dat is een verdubbeling, stelt De Wee. Tegelijkertijd stroomt 30 procent van het personeel de ouderenzorg uit vanwege pensioen. ‘Als je naar deze aantallen kijkt, dan weet je ook gelijk; dit is geen probleem van de ouderenzorg, maar van de ouder wordende samenleving.’

‘Mensen moeten daarom ook zelf veel meer de verantwoordelijkheid nemen voor hun oude dag; denk op tijd na waar en hoe je woont, pas je woning aan, investeer in je sociale netwerk.’ Op die manier kan professionele zorg zo lang mogelijk uitgesteld worden en blijft die beschikbaar voor de meest kwetsbare mensen. We kunnen anders niet garanderen dat we deze mensen überhaupt nog zorg kunnen bieden.

In de toekomst moeten we met 30 procent minder personeel dezelfde groep -én zelfs nog meer ouderen- intensieve zorg bieden.

Mireille de Wee \

voorzitter ActiZ kerngroep Wonen en Zorg

Verpleeghuisplekken

Minister van Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder, presenteerde afgelopen woensdag samen met Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, het programma Wonen en zorg voor ouderen. Met dit programma wil het kabinet ervoor zorgen dat er voldoende en passende woningen voor ouderen zijn. Zo is de ambitie om tot in 2030 in totaal 290.000 woningen voor ouderen te creëren, waaronder 40.000 geclusterde woonvormen.

Het maximale aantal verpleeghuisplekken blijft volgens de minister vaststaan op 130.000. ‘Dat vastzetten van die plekken is heel spannend’, zegt De Wee. ‘Als het ons niet lukt om heel Nederland bewust te maken van deze verandering in zorg, dan weten we niet of dat genoeg is. Als er dan geen passende zorgplekken voor ouderen zijn, loopt de hele zorgketen vast. Dan zullen ouderen bijvoorbeeld in toenemende mate ziekenhuisbedden bezet houden omdat zij niet kunnen uitstromen.’

Er moeten duidelijk afspraken worden gemaakt over wie er in de toekomst nog toegang heeft tot het verpleeghuis

Mireille de Wee \

voorzitter ActiZ kerngroep Wonen en Zorg

Politiek: maak vaart én keuzes

Daarom is het nu cruciaal dat de politiek keuzes maakt, onder meer over de toegang tot het verpleeghuis. De Wee: ‘Er moeten duidelijk afspraken worden gemaakt over wie in er in de toekomst nog toegang heeft tot het verpleeghuis. Keuzes daarin gaan de hele ouderenzorg veranderen, want dit heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld de wijkverpleging, huisartsenzorg en de ziekenhuiszorg.’

Eerder deze week reageerde ActiZ op de nieuwe bouwplannen van het kabinet. Er moet nu echt vaart gemaakt worden met het bouwen en de randvoorwaarden die nodig zijn om de huisvesting te realiseren.

Nieuwsuur

De lijst met ouderen en zieken die wachten op een plek in het verpleeghuis groeit: ruim 21.000 mensen in Nederland wachten inmiddels op 24-uurs zorg. Dat blijkt uit cijfers van ActiZ, de branchevereniging van verpleeghuizen. Lees meer in het artikel van Nieuwsuur.

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur van donderdag 24 november 2022. Het item over de ouderenzorg start vanaf minuut 24:34.

Wachtlijst verpleeghuiszorg

In Nederland wonen ruim 120.000 mensen in een verpleeghuis. Ze krijgen daar 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning. Tegelijkertijd staan er ruim 21.000 mensen op een wachtlijst voor een plek in het verpleeghuis.

Waarom kan niet iedereen een plek krijgen? En hoe komt het dat de wachtlijst maandelijks gemiddeld met 500 mensen groeit? ActiZ schreef een longread over het ontstaan van de verpleeghuizen zoals we ze nu kennen en de wachtlijsten die er momenteel zijn.