Zorgcentrum Roomburgh het toneel voor 'Tieners tegen kwalen'
Zorgcentrum Roomburgh het toneel voor 'Tieners tegen kwalen' keyvisual
Foto: Elvin Boer
Acht ouderen en acht tieners trokken de afgelopen weken bij wijze van experiment met elkaar op voor het televisieprogramma ‘Tieners tegen kwalen’. Het Leidse Zorgcentrum Roomburgh opende haar deuren voor dit experiment.
Zorgbestuurder Bert Buirma van Roomburgh vertelt dat het wekenlang verwelkomen van een televisieploeg én acht tieners weliswaar intensief was, maar vooral een nobel doel dient: ‘Dit programma sluit naadloos aan bij de belangrijke thema’s voor de ouderenzorg: preventie, voorbereiden op je oude dag, eenzaamheid bestrijden en de maatschappij betrekken bij ons werk.’
Twee doelgroepen
Het bij elkaar zetten van de twee doelgroepen van ouderen en tieners is een interessant gegeven volgens Buirma. ‘Want van alle 75-plussers in Nederland voelt meer dan de helft zich eenzaam en bij de 85-plussers is dat zelfs bijna driekwart. Dat heeft te maken met verlies van partners, leeftijdsgenoten en gezondheid, maar ook met gebrek aan contact met andere generaties. Dat terwijl volgens de laatste onderzoeken zestig procent van de Nederlandse jongeren kampt met gevoelens van eenzaamheid en mentale stress. De tieners die zich hebben opgegeven voor dit experiment zijn tussen de dertien en zestien jaar oud en hopen met hun deelname de kwaliteit van leven te verbeteren.’
Experts
Elke week staat een ander thema centraal binnen het project, zoals leiding nemen en vertrouwen geven. Onder toeziend oog van vier experts worden de deelnemers zowel fysiek als mentaal uitgedaagd, onder meer tijdens verschillende activiteiten. Het team van experts bestaat uit klinisch psycholoog Robin van den Kieboom, bijzonder hoogleraar ouderenparticipatie Tineke Abma, ontwikkelingspsycholoog en expert in het tienersbrein Lysanne te Brinke en sportcoach Remy Verweij. Tijdens de opdrachten en uitjes leren de deelnemers elkaars belevingswereld kennen. Ze ontdekken dat ze meer gemeen hebben dan ze vermoeden en sluiten bijzondere vriendschappen.
Praat vandaag over morgen
Jezelf beter voorbereiden op ouder worden en daarover in gesprek gaan met je partner, familie, vrienden en naasten. Dat is de insteek van de landelijke campagne ‘Praat vandaag over morgen’. Je vindt er ook hulpmiddelen om het gesprek aan te gaan over thema's fit blijven, wonen en zorg.