Wijkverpleging essentieel voor vergrijzend Nederland
‘Investering in eerstelijnszorg is noodzakelijk voor toekomstbestendig zorg’
Wijkverpleging essentieel voor vergrijzend Nederland keyvisual
Frank Muller
‘Naar een tehuis wil ik absoluut niet’, zegt de 96-jarige meneer Van der Have in de Volkskrant vandaag. De krant beschrijft hoe wijkverplegingsorganisaties steun missen om te kunnen investeren in toekomstbestendige zorg voor de groeiende groep ouderen die thuis woont. ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties herkent dat verschillende wijkverplegingsorganisaties problemen ondervinden. ‘Dat is zorgelijk, want wijkverpleging is cruciaal in ons zorgsysteem en broodnodig om de stijgende vraag naar zorg door de vergrijzing in goede banen te leiden’.
‘Wanneer gaan de zorgverzekeraars en de overheid beseffen dat het dag in, dag uit crisis is?’, zegt Peter Ploegsma, bestuurder van de Rotterdamse ouderenzorgorganisatie Aafje in de Volkskrant. Zij en andere wijkverplegingsorganisaties geven in het artikel aan dat de financiële mogelijkheden voor veel zorgorganisaties om te kunnen investeren beperkt zijn.
Bijdragen aan oplossingen
Het is volgens ActiZ belangrijk om te investeren in de mogelijkheden om goede zorg en ondersteuning voor mensen thuis te bieden. ‘We moeten voorkomen dat de toegankelijkheid van de wijkverpleging in gevaar komt’, gaf Jeroen van den Oever van de ActiZ kerngroep Zorg Thuis aan op NOS Radio 1. ‘Met het oog op de vergrijzing is investeren in goede wijkverpleging belangrijk. Het is niet goed als mensen lang moeten zoeken naar een zorgaanbieder die plek heeft en medewerkers moeten werken onder hoge druk. Wij willen samen met andere zorgpartijen bijdragen aan oplossingen die cliënten en medewerkers in de zorg helpen.’
Wijkverpleging cruciaal
Wijkverpleging is cruciaal in ons zorgsysteem: het voorkomt ziekenhuisopnames, zorgt dat mensen thuis verder kunnen herstellen na een operatie, verlicht het werk van huisartsen en helpt mensen zelfstandig te blijven wonen. In een tijd waarin de maatschappelijke opgave door de vergrijzing groeit, wil de ouderenzorg meehelpen zorg voor mensen beschikbaar te houden en tegelijkertijd aantrekkelijk werk en goede werkomstandigheden te bieden aan medewerkers in de sector.
De vergrijzingstsunami komt eraan
Het aantal ouderen stijgt de komende jaren hard. Van 2,6 miljoen nu, naar 4,6 miljoen in 2040, van wie ruim 1,5 miljoen boven de 80 jaar. Dat betekent ook dat de vraag naar zorg zal stijgen. ‘De eerste gevolgen van de vergrijzing zien we al’, zegt ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken. ‘De krappe arbeidsmarkt en de vele vacatures bijvoorbeeld en de wachtlijsten in de ouderenzorg.’
De ouderenzorg kan en wil helpen om bij te dragen aan oplossingen om de vergrijzing het hoofd te bieden. ‘Bijvoorbeeld met het bieden van hulp en ondersteuning aan iemands netwerk, met de introductie van technische hulpmiddelen die mensen helpen zelfstandig te blijven wonen en met passende zorg door zorgprofessionals.’
Samen de zorg veranderen
De uitdagingen van de vergrijzende samenleving vragen meerdere oplossingen. Het hanteren van reële tarieven is er één die op korte termijn kan bijdragen aan een toekomstbestendige zorg voor ouderen, maar er is meer nodig. ‘De zorg voor ouderen moet anders’, stelt Westerlaken. ‘En daarbij is er ook meer aandacht nodig voor de rol van mantelzorgers en zullen jong én oud nadrukkelijker met elkaar in gesprek moeten om tot nieuwe oplossingen te komen. Wij willen daar met onze kennis en expertise bij helpen, onder meer met de campagne Praat vandaag over morgen’.
Verder lezen:
Volkskrant
De artikelen in de Volkskrant zijn voor abonnees hier te lezen:
- Aanbieders wijkverpleging lijden miljoenen verlies
- De wijkverpleging worstelt: wanneer gaan verzekeraars en overheid beseffen dat het dag in dag uit crisis is?
Vijf vragen
Hoe kan het dat zorgorganisaties die wijkverpleging bieden ogenschijnlijk zwarte cijfers laten zien? In vijf vragen en antwoorden gaat Jeroen van de Oever namens de ActiZ kerngroep Zorg Thuis in op financiering en contractering van wijkverpleging.
De ouderenzorg helpt mee
Lees meer over hoe zorgorganisaties in de ouderenzorg bijdragen aan het voorkomen van zwaardere zorg en het zelfstandig thuis wonen van ouderen.
Samenwerking
Zo zelfstandig mogelijk, zo thuis mogelijk en zo digitaal mogelijk. Met die gedachte gingen zorgaanbieder De Zorgcirkel en zorgverzekeraar en zorgkantoor Zilveren Kruis begin 2022 een langdurige samenwerking aan voor een toekomstbestendige ouderenzorg.