
‘Dicht de loonkloof’ is de dringende oproep aan de Tweede Kamer
Deskundigen hebben heldere adviezen om de arbeidsmarkt in de zorg te verbeteren
‘Dicht de loonkloof’ is de dringende oproep aan de Tweede Kamer keyvisual

Een betere beloning voor mensen in de zorg en meer structureel geld voor opleiden in zorg en welzijn. Dat waren de twee meest genoemde speerpunten tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over arbeidsmarkt in de zorg. Deze punten werden ook genoemd door ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken. Deskundigen spraken Kamerleden afgelopen maandag bij over hoe de arbeidsmarkt in de zorg verbeterd kan worden.
Dubbele vergrijzing
De cijfers liegen er niet om: in 2040 telt Nederland vijf miljoen 65-plussers, en het aantal 90-jarigen verdubbelt. Tegelijkertijd neemt het aantal mantelzorgers af en kiezen minder jongeren voor een opleiding in de zorg. De komende tien jaar gaat een derde van de zorgprofessionals in de ouderenzorg met pensioen. We hebben het dan over 150.000 medewerkers op een totaal van bijna 480.000 werkenden in de vvt-sector. Anneke Westerlaken (ActiZ) haalde de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 aan, die de impact van de vergrijzing op Nederland onderzocht, op ons zorgstelsel, de samenleving en de economie. ‘De staatscommissie roept politiek Den Haag op om Nederland beter voor te bereiden op deze ‘dubbele vergrijzing’.
Nationale arbeidsmarktstrategie
Oplossingen voor de tekorten op de arbeidsmarkt in de zorg moeten niet alleen bij het ministerie van VWS vandaan komen, zei Bianca Buurman, voorzitter van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Ook de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben werk te doen. Ze pleitte voor een nationale arbeidsmarktstrategie voor essentiële beroepen. ‘Het gaat uiteindelijk om de vraag: willen we de boodschappen snel bezorgd hebben of een ambulance beschikbaar als die nodig is?’ Zorgopleidingen moeten daarom aantrekkelijker gemaakt worden: ‘Schaf bijvoorbeeld het collegegeld af. En promoot de zorg al op basisscholen als mooie sector om in te werken.’
Structureel geld voor opleiden
Ook Westerlaken benadrukte namens ActiZ dat een meerjarige, sector-overkoepelende strategie noodzakelijk is: ‘Een gezamenlijke visie op een veranderende beroepsbevolking en het werken in de zorg. Met structurele investeringen, maatregelen en beleid.’ Kamerlid Julian Bushoff van GroenLinks-PvdA vroeg wat de politiek kan doen, naast geld erbij voor lonen en het behouden van het Stagefonds? ‘Structurele financiële middelen voor opleiden en begeleiding in de zorg, buiten het ziekenhuis’, was het antwoord.
Afremmen van de vraag naar zorg
‘Uiteindelijk kan nog meer professionele zorg niet het antwoord zijn, we zullen als samenleving zorgzamer moeten worden’, zei Westerlaken. Ze kreeg daarvoor bijval van onder meer de voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Marjolein Tasche en hoogleraar Marcel Canoy. Canoy brak ook een lans voor zorgzame buurten: ‘Het is goed voor iedereen, maar komt niet van de grond. Als je één ding fixt, laat dat het dan zijn.’ Westerlaken sloot af met een oproep aan de Tweede Kamer: ‘Actie is nodig! We rekenen op uw steun om de zorgarbeidsmarkt toekomstbestendig te maken.’