Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Wonen Nieuws leestijd 1 min

Verpleegzorg in de woonzorgvisie van gemeenten: hoe pak je dat aan?

Kijk het webinar van de Taskforce Wonen en Zorg terug

Link gekopieerd naar klembord

Verpleegzorg in de woonzorgvisie van gemeenten: hoe pak je dat aan? keyvisual

aan tafel

Jaarlijks maken gemeenten afspraken met woningcorporaties over het woningaanbod in elke gemeente. En door de vergrijzing moeten ze nu ook rekening houden met steeds ouder wordende inwoners en zorg voor ouderen. In een webinar van de Taskforce Wonen en Zorg licht onder meer ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties toe waarom het belangrijk is dat verpleegzorg in de woonzorgvisies van gemeenten moet komen en hoe dit te doen.

Steeds belangrijker

‘Het aantal alleenstaande ouderen neemt fors toe’ stelt Penny Senior, beleidsadviseur wonen van ActiZ. ‘En dan gaat het ook om ouderen zonder netwerk om hen heen. Dat heeft grote gevolgen voor de huisvestingsopgave van gemeenten en het voorzieningenaanbod dat nodig is.’ Het is volgens ActiZ belangrijk dat zorgorganisaties actief betrokken worden bij plannen en beleid van gemeenten rond wonen en zorg. ‘Verpleegzorg is een nog relatief nieuw onderwerp in de woonzorgvisie, maar gezien de verwachte groei naar intensieve zorg een belangrijk onderwerp om in de woonzorgvisie op te nemen.’

Terugkijken

Naast ActiZ presenteerden ook zorgorganisaties Zorgboog en Zorgspectrum inspirerende voorbeelden. Voor iedereen die dit webinar heeft gemist of het wil terugkijken, de complete opname is hier te bekijken. Het verslag van het webinar is hier te downloaden.

Taskforce Wonen en Zorg

De Taskforce Wonen en Zorg is een initiatief van branche- en koepelorganisaties VNG, Aedes, ActiZ, ZN en de ministeries VWS en Binnenlandse Zaken. Namens ActiZ maken zorgbestuurders John Bos (Woonzorg Flevoland) en Rick Hogenboom (De Posten) deel uit van de Taskforce.

De Taskforce stimuleert en ondersteunt gemeenten, woningcorporaties en zorgorganisaties bij een gezamenlijke aanpak van de woonzorgopgave. De Taskforce werkt met een landelijk dekkend netwerk van ambassadeurs die het gesprek op lokaal/regionaal niveau aanjagen. Daarnaast lost de Taskforce hardnekkige problemen op die aanpak van de opgave in de weg staan.

Website

Bezoek vooral de website van de Taskforce Wonen en Zorg. Hierop staan allerlei goede voorbeelden, instrumenten en nuttige data voor zorgorganisaties, gemeenten en woningcorporaties.