Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Innoveren Nieuws leestijd 1 min

Unieke samenwerking zorgorganisaties voor uitwisseling van personeel

In Brabant zetten ze digitaal platform in om zorgpersoneel aan openstaande diensten te koppelen

Link gekopieerd naar klembord

Unieke samenwerking zorgorganisaties voor uitwisseling van personeel keyvisual

Zorgprofessionals aan tafel met tablet

In Brabant is in oktober het project RITZ van start gegaan. RITZ, dat staat voor Regionale Inzet Tijdelijke Zorg, werkt met een digitaal platform om roosters te vullen. Het initiatief is een unieke samenwerking tussen zorgorganisaties Thebe, De Wever, Mijzo en St. Franciscus. Door samen te werken en gebruik te maken van de personele capaciteit die regionaal beschikbaar is, kunnen de zorgorganisaties elkaar helpen.

Eén van de initiatiefnemers is Stijn Kanters, directeur-bestuurder bij St. Franciscus. Volgens Kanters wordt het door de vergrijzing de komende jaren steeds belangrijker om het potentieel van medewerkers zoveel mogelijk te benutten. ‘De groep ouderen wordt steeds groter en het aantal zorgmedewerkers wordt kleiner. Dit betekent dat we het anders moeten gaan doen. Met RITZ krijgt een team dat tijdelijk krap bezet is hulp van een collega van een andere locatie of organisatie. Zo kunnen openstaande diensten in het rooster worden ingevuld en ‘ritzen’ we als het ware de roosters dicht.’

Hoe werkt RITZ?

RITZ werkt met een digitaal platform, dat speciaal ontwikkeld is door Intus. Via dit platform kunnen planners diensten uitzetten die ze via de normale route niet ingevuld krijgen. In een app zien medewerkers welke, voor hun functieniveau passende, diensten openstaan. Door een dienst te ‘liken’ kunnen zij zich hiervoor aanmelden. Medewerkers zijn vrij om te kiezen óf ze extra willen werken, waar, wanneer en hoe vaak.

Het platform om personeel uit te wisselen is een pilot die tot december 2021 loopt. Op basis van de ervaringen wordt het platform verder doorontwikkeld. De initiatiefnemers hopen dat op termijn meer zorgorganisaties aansluiten en de regionale uitwisseling van medewerkers op grotere schaal kan plaatsvinden.

Eerste deelnemer

Karin Hendrickx, helpende plus bij De Wever, is de eerste medewerker die heeft deelgenomen aan het project. Voorafgaand aan haar dienst bij zorgcentrum St. Franciscus werd zij van harte welkom geheten. Hendrickx vertelt: ‘Het werken op een andere locatie is mij goed bevallen en is zeker voor herhaling vatbaar. Veel dingen waren anders dan ik gewend ben, maar alles werd goed uitgelegd. Het was dus ook goed werkbaar.’

RITZ biedt voor medewerkers de voordelen van een vast contract en de ruimte om extra of flexibel te werken. ‘Als zorgorganisaties willen we hiermee bijdragen aan een hogere medewerkerstevredenheid en het personeel voor de zorg behouden’, aldus Kanters.

De inzet van een digitaal platform om vraag en aanbod van personeel te koppelen, is niet nieuw in de ouderenzorg. Onlangs schreef ActiZ daar voor vakblad ICT & Health een artikel over: