Tien veelgestelde vragen over nieuwe bekostiging van wijkverpleging
Tien veelgestelde vragen over nieuwe bekostiging van wijkverpleging keyvisual
Frank Muller
Sinds enkele jaren wordt er gewerkt aan een nieuwe bekostiging voor de wijkverpleging. In dit artikel lees je antwoorden op tien veelgestelde vragen over de bekostiging van de wijkverpleging en het nieuwe experiment.
'Het doel van nieuwe bekostiging van wijkverpleging is om meer ruimte te bieden aan zorgprofessionals om passende zorg te bieden en te zorgen voor minder administratieve lasten', zo geeft zorgbestuurder Wil van de Laar en lid van de ActiZ kerngroep Zorg Thuis aan. 'Wijkverpleging is cruciale zorg. Het helpt mensen zelfredzaam te blijven, voorkomt ziekenhuisopnames, versnelt de uitstroom uit het ziekenhuis na een behandeling en ontlast huisartspraktijken.'
Aan nieuwe bekostiging van wijkverpleging wordt gewerkt tegen de achtergrond van een vergrijzende samenleving. De vraag naar zorg stijgt, terwijl de druk op de arbeidsmarkt groter wordt. 'Een derde van de wijkverpleegkundigen gaat de komende tien jaar met pensioen.' Van de Laar: 'Bij een toename van het aantal ouderen is het belangrijk dat voor hen wijkverpleging beschikbaar blijft. En dat professionals in de wijk goed worden ondersteund bij hun werk.'
Tien veelgestelde vragen over nieuwe bekostiging van wijkverpleging
1. Waarin schiet de huidige bekostiging van wijkverpleging tekort?
2. Waarom dit nieuwe experiment voor bekostiging van wijkverpleging?
3. Kan het huidige experiment niet de definitieve bekostiging voor wijkverpleging worden?
4. Hoe verder nu het huidige experiment van bekostiging wijkverpleging is afgelopen en niet verlengd kan worden?
5. Waarom cliëntprofielen? En hoe zijn clientprofielen in de praktijk bedoeld?
6. Is een cliëntprofiel een vervanging van indicatiestelling?
7. Leiden cliëntprofielen tot verkeerde prikkels in de bekostiging?
8. Leiden cliëntprofielen tot meer administratieve lasten?
9. Wat vinden wijkverpleegkundigen van de pilot-organisaties van cliëntprofielen?
10. Zijn er zorgen over het experiment voor nieuwe bekostiging wijkverpleging?
Experiment nieuwe bekostiging wijkverpleging
Een andere manier van bekostigen moet bijdragen aan het voorkomen van zorg (preventie), het versterken van innovatieve vormen van zorg en het stimuleren van eigen regie en zelfredzaamheid van mensen. Een ander doel van de experiment bekostiging is dat er meer ruimte ontstaat voor de professionele autonomie van de wijkverpleegkundigen, zodat zij het vak in de volle breedte kunnen uitoefenen. Belangrijk voor ActiZ is ook dat de administratieve lasten voor zorgprofessionals en zorgorganisaties verminderen en ook zorg die niet direct aan één patiënt te koppelen betaalt wordt.
Het experiment van nieuwe bekostiging van wijkverpleging is een initatief van de Patiëntenfederatie Nederland, beroepsverenging V&VN, brancheverenigingen ActiZ, Zorgthuisnl en Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit. In het Convenant bekostiging wijkverpleging 2022-2026 en het Addendum convenant bekostiging wijkverpleging 2022-2026 is afgesproken samen te werken aan de doelen van de nieuwe bekostiging. Zo willen we dat uitkomsten van de wijkverpleging steeds meer leidend worden voor de cliënt en de zorgaanbieder maar ook in het gesprek tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder.
Mijn ActiZ
Meer informatie
Leden lezen meer over de nieuwe bekostiging wijkverpleging op de ActiZ Kennisbank