Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Innoveren Nieuws leestijd 1 min

Langer thuis wonen: creëer met studenten en TU je eigen innovaties die daarbij helpen

Link gekopieerd naar klembord

Langer thuis wonen: creëer met studenten en TU je eigen innovaties die daarbij helpen keyvisual

Dutch Design Week UT Twente

Hoe kan laagdrempelige technologie het leven van ouderen makkelijker maken? ActiZ, ouderenorganisatie ANBO en de Universiteit Twente (UT) hebben de handen ineen geslagen om een antwoord te vinden op die vraag. En dat antwoord moet komen van ouderen zélf.

Het is hoog tijd om na te denken over hoe de ouderenzorg er in de toekomst uit moet zien. Met het groeiende aantal ouderen zal het nodig worden om ervoor te zorgen dat zij zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven. Daarom gaan ActiZ, ANBO en de UT kijken wat het dagelijkse leven van ouderen makkelijker kan maken. Waar lopen ze tegenaan en wat zou daarvoor de oplossing zijn?

ANBO en ActiZ gaan op zoek naar ouderen die mee willen doen. Met deze groep wordt een pilot gestart in het DesignLab van de Universiteit Twente in Enschede. Daarnaast wordt gekeken wat een goede, laagdrempelige, locatie kan zijn voor een tweede pilot. Dat zou bijvoorbeeld een bibliotheek of een buurthuis kunnen zijn.

Superhandig

De ouderen die meedoen gaan met elkaar in gesprek, om er zo samen achter te komen waar ze in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen. En dat kan van alles zijn. Vervolgens gaan ze bedenken hoe ze dit zouden kunnen oplossen.

De oplossing die ze samen bedenken, mogen ze ook zelf gaan maken. En daarvoor hoeven ze helemaal niet superhandig te zijn, of technisch. De UT-studenten van het DesignLab kunnen helpen; met het ontwerp, met het maken, met het verder ontwikkelen. Als de pilots slagen, zullen door het hele land plekken worden gemaakt waar ouderen zelf als ontwerper en maker aan de slag kunnen. Het zou geweldig zijn als ouderen op deze manier hun eigen leven een stukje makkelijker kunnen maken, waardoor mensen langer zelfstandig kunnen wonen.

Vragen?

Voor vragen over deze samenwerking kunt u terecht bij Henriette Neuteboom: h.neuteboom@actiz.nl en Charlotte Vromans: c.vromans@actiz.nl