Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Nieuws leestijd 1 min

Kamerdebat arbeidsmarkt zorg: ActiZ roept politiek op zorgmedewerkers te koesteren

Link gekopieerd naar klembord

Kamerdebat arbeidsmarkt zorg: ActiZ roept politiek op zorgmedewerkers te koesteren keyvisual

Zorgverlener met client

Zoveel mogelijk mensen zorg en ondersteuning bieden, met het aantal beschikbare zorgmedewerkers. Dat is de uitdaging voor de zorg in Nederland in de komende jaren. Woensdag 18 januari praat de Tweede Kamer over het arbeidsmarktbeleid in de zorg met minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder. ActiZ roept de politiek op om zorgmedewerkers te koesteren en marktconform te belonen.

Foto: Frank Muller

Het aantal mensen dat zorg nodig heeft, stijgt sneller dan het aantal zorgmedewerkers. Onder andere door de vergrijzing. Dit merken zorgmedewerkers in de wijk en het verpleeghuis nu al dagelijks. Het is daarom noodzakelijk om zorgmedewerkers het werken makkelijk te maken, hen goed te belonen, samenwerking te stimuleren en administratieve lasten te verminderen. Hiervoor pleit ActiZ in een paper dat werd gedeeld met de Tweede Kamerleden in aanloop naar het Commissiedebat: Arbeidsmarktbeleid in de zorg op woensdag 18 januari.

Salarissen moeten omhoog

Door de snel stijgende vraag naar zorg blijft er sprake van een tekort aan zorgpersoneel, ondanks het feit dat de uitstroom uit de sector relatief laag en de instroom relatief hoog is. Het is voor veel zorgorganisaties elke dag opnieuw een puzzel om de roosters rond te krijgen. De branchevereniging stelt dat om überhaupt mee te kunnen blijven doen in de huidige krappe arbeidsmarkt een verhoging van salarissen in de zorg voor ouderen en chronisch zieken essentieel is.

SER advies: doe iets aan loonachterstand zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers verdienen op dit moment fors minder salaris ten opzichte van mensen met een vergelijkbaar opleidingsniveau in de publieke en commerciële sector. Het loonachterstand beslaat gemiddeld ongeveer 7,5 procent. De salarissen moeten volgens ActiZ tenminste gelijk worden getrokken met vergelijkbare sectoren. Eerder adviseerde één van de belangrijkste adviesorganen van het land, de Sociaal Economische Raad dit ook al. Om dit te realiseren is structureel 1 miljard nodig voor de VVT.  

 

Manifest: Medewerker op één 

Op 30 november 2022 tekenden ActiZ, FNV Zorg & Welzijn, Zorgthuisnl, CNV Zorg & Welzijn, FBZ en NU’91 het manifest: de medewerker op één.

De kernboodschap: Zet de medewerker op één en betaal hen marktconform. Door de dubbele vergrijzing komen er steeds meer mensen bij die zorg nodig hebben, terwijl het aantal mensen in de zorg naar verhouding afneemt. De zorgprofessional is daarom van cruciale waarde.

Op dinsdag 17 januari overhandigd een groep van zorgprofessionals en zorgbestuurders het manifest aan de leden van de Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lees hieronder het manifest. 

Administratieve lasten verminderen

Naast het aantrekken en behouden van personeel voor de VVT, moet het werk zelf ook aantrekkelijker worden. Overmatige regeldruk zorgt niet alleen voor frustratie bij zorgpersoneel, het leidt ook tot verlies van tijd die aan het leveren van zorg besteed had kunnen worden. Wat ActiZ betreft is het dan ook de hoogste tijd dat de administratieve lasten zoals de toenemende externe verantwoordingslast drastisch beperkt gaat worden. Onder meer door meer te vertrouwen op de professionaliteit van de zorgmedewerkers en hun vroeg te betrekken bij  de totstandkoming van nieuw overheidsbeleid voor de zorg.

Lees hieronder het paper dat ActiZ schreef in aanloop naar het debat: