Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Nieuws leestijd 1 min

Heeft de toekomst van de zorg invloed op jouw stemkeuze?

Link gekopieerd naar klembord

Heeft de toekomst van de zorg invloed op jouw stemkeuze? keyvisual

ANP foto

Vandaag gaat Nederland naar de stembus. De afgelopen periode heeft ActiZ zich ingespannen om kiezers bewust te maken van de urgentie om de zorg anders te organiseren. De vergrijzing van Nederland is van grote invloed op de zorg en ondersteuning van iedereen en van ouderen in het bijzonder. Toch ontbreekt het volgens ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken aan lef en daadkracht in de verkiezingsprogramma’s. ActiZ hoopt dat veel mensen vandaag hun stem uitbrengen en bij hun keuze rekening met de uitdagingen in de zorg.

Kwestie van kiezen

De campagne liet zien dat er weliswaar plannen voor de ouderenzorg zijn, zo signaleerde ActiZ-voorzitter Westerlaken, ‘maar ik ben bang dat politici niet het achterste van hun tong laten zien en dat ze tijdens de formatie toch als eerste met de kaasschaaf over de zorgbegroting gaan’, zo gaf ze aan in een interview met persbureau ANP. Ondanks alle plannen worden geen fundamentele politieke keuzes gemaakt, vindt ActiZ.

In blogs en opiniestukken reageerde Anneke Westerlaken op de plannen in de verkiezingsprogramma’s. ActiZ maakte een analyse van de verkiezingsprogramma’s. De onderwerpen waar ActiZ op heeft gelet zijn onder andere: mogelijkheden om te wonen voor senioren, het stimuleren van werken in de zorg, verbeteren van samenwerking in de zorg, mantelzorg meer mogelijk maken, ondersteuning vanuit gemeenten en keuzes die gaan over de kwaliteit en toegang van de zorg voor ouderen.

Keuzehulp

Om mensen te helpen bij het bepalen van hun keuze, maakte ActiZ mede het onafhankelijke Zorgkieskompas mogelijk.  Ontwikkeld om kiezers inzicht te geven in hoe politieke partijen aankijken tegen de uitdagingen in de zorg. Met 30 stellingen biedt het een uitgebreid overzicht van de standpunten van politieke partijen met betrekking tot de zorg en ondersteuning in Nederland. Het Zorgkieskompas is ontwikkeld door het onderzoeksbureau KiesKompas.

Ook organiseerde ActiZ samen met andere branche- en beroepsverenigingen in de zorg en patiënten- en ouderenorganisaties het Grote Zorgdebat. In een vol Beatrixtheater vond een levendig en inhoudelijk debat plaats. De kandidaat-Kamerleden van VVD, CDA, GroenLinks/PvdA, D66, ChristenUnie, SP, BBB, NSC en PVV deelden hun visie op de toekomst van de zorg. In wisselende formaties gingen zij met elkaar in debat over vier centrale thema's: Preventie, Arbeidsmarkt, Passende zorg. De effecten van de vergrijzing op de samenleving

Het Grote Zorgdebat terugkijken kan via de volgende link: https://hetgrotezorgdebat.nl/ 

Vooruitblik: Coalitieonderhandelingen

Op verkiezingsdag draait het om de verschillen tussen de partijen. Morgen draait het daarentegen om het vinden van de overeenkomsten. De komende periode gaan verschillende partijen onderhandelen over een nieuwe coalitie. En uiteindelijk wordt er een regeerakkoord opgesteld. ActiZ zal zich blijven inspannen voor toekomstbestendige zorg voor ouderen nu en in de toekomst. 

Iedere Nederlander, jong en oud, krijgt de komende jaren met de vergrijzing te maken. Als oudere, als mantelzorger of als allebei. In 2040 zijn er twee keer zoveel 75+’ers als nu en is er ook een verdubbeling van het aantal mensen met dementie. Dat betekent dat de politiek fundamentele keuzes niet uit de weg kan gaan. Er zijn namelijk nu al te veel mensen die merken dat hun verwachtingen van de zorg niet waargemaakt kunnen worden. Deze boodschap en onze ideeën voor wat nodig is, delen we uiteraard met politici.

Collectie

In de ‘Collectie Verkiezingen’ vind je alle artikelen die ActiZ de afgelopen periode schreef. Ook is de analyse van de verkiezingsprogramma’s er terug te vinden en zullen er berichten verschijnen die te maken hebben met de formatie en een toekomstig regeerakkoord.