'De vergrijzende samenleving vraagt om lef en scherpe keuzes, verkiezingsprogramma's bieden die niet'
'De vergrijzende samenleving vraagt om lef en scherpe keuzes, verkiezingsprogramma's bieden die niet' keyvisual
De vergrijzing is geen toekomstbeeld. Of een golf die op ons afkomt. Het is er en wel hier en nu. Het feit dat we met steeds meer mensen steeds ouder worden, heeft niet alleen effect op onze ouderenzorg, maar beïnvloedt vrijwel elk aspect van ons dagelijks leven, van de arbeidsmarkt tot de woningmarkt en van sociale voorzieningen tot het zorgstelsel. Toch krijgt dit vraagstuk in verkiezingsprogramma’s niet de aandacht die het verdient. Het woord ‘vergrijzing’ bijvoorbeeld– in relatie tot de zorg – wordt slechts door 8 van de 14 grootste politieke partijen genoemd in hun programma, en meestal niet vaker dan 1 keer.
'Ik zie een aantal goede punten terugkomen in de verkiezingsprogramma’s, punten waar ActiZ al lang voor pleit. Maar het eerlijke verhaal over de vergrijzing en de gevolgen daarvan, wordt niet verteld. Demografische vraagstukken zijn bij uitstek samenlevingsvraagstukken, vergrijzing is dus niet een exclusief zorgvraagstuk. Het gaat in brede zin over hoe we als land ouder willen worden en wat ervoor nodig is om dat op een prettige manier te doen. Het vraagt leiderschap en lef om dat in deze onzekere tijden goed te adresseren.
We kunnen fundamentele keuzes niet uit de weg gaan. Er zijn namelijk te veel mensen die al dan niet terechte verwachtingen van de zorg hebben, die niet meer kunnen worden waargemaakt zoals we dat voorheen gewend waren. Dit vraagt reële politieke oplossingen. Er is geen tijd te verliezen om ons allen voor te bereiden op de nieuwe vormen van ouderenzorg en te investeren in een inclusieve en zorgzame samenleving.
Eerlijke verhaal ontbreekt
Dit zijn allemaal afzonderlijke plannen die in meer en mindere mate effect zullen hebben op het Nederlands zorgstelsel. Daar kijken we als ActiZ kritisch maar constructief naar. Maar een realistisch verhaal over de vergrijzing en hoe we als samenleving de uitdagingen gaan tackelen, ontbreekt.
Iedere Nederlander, jong en oud, krijgt de komende jaren met de vergrijzing te maken. Als oudere, als mantelzorger of als allebei. Er zullen lastige knopen moeten worden doorgehakt om de beschikbaarheid, bereikbaarheid en betaalbaarheid van de zorg ook in de toekomst te garanderen.
We zien nu al stijgende wachtlijsten voor verpleeghuiszorg en overbelaste mantelzorgers. Talloze onderzoeken en rapport wijzen al de weg wat er nodig is: meer passende huisvesting voor senioren, meer samenzorg in de maatschappij en zorgmedewerkers op één met meer salaris en vertrouwen en minder regeldruk. Dus welke scherpe keuzes is een politieke partij bereid te maken na de Tweede Kamerverkiezingen in november? Laten we deze campagnetijd gebruiken, en kandidaat-Kamerleden op elk mogelijk moment de vraag stellen: hoe ziet u het ouder worden voor zich als samenleving, en welke keuzes zijn daarvoor nodig?'