Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Quote
leestijd 1 min

'De vergrijzende samenleving vraagt om lef en scherpe keuzes, verkiezingsprogramma's bieden die niet'

Link gekopieerd naar klembord

'De vergrijzende samenleving vraagt om lef en scherpe keuzes, verkiezingsprogramma's bieden die niet' keyvisual

Anneke Westerlaken portret in paars kader

De vergrijzing is geen toekomstbeeld. Of een golf die op ons afkomt. Het is er en wel hier en nu. Het feit dat we met steeds meer mensen steeds ouder worden, heeft niet alleen effect op onze ouderenzorg, maar beïnvloedt vrijwel elk aspect van ons dagelijks leven, van de arbeidsmarkt tot de woningmarkt en van sociale voorzieningen tot het zorgstelsel. Toch krijgt dit vraagstuk in verkiezingsprogramma’s niet de aandacht die het verdient. Het woord ‘vergrijzing’ bijvoorbeeld– in relatie tot de zorg – wordt slechts door 8 van de 14 grootste politieke partijen genoemd in hun programma, en meestal niet vaker dan 1 keer.

'Ik zie een aantal goede punten terugkomen in de verkiezingsprogramma’s, punten waar ActiZ al lang voor pleit. Maar het eerlijke verhaal over de vergrijzing en de gevolgen daarvan, wordt niet verteld. Demografische vraagstukken zijn bij uitstek samenlevingsvraagstukken, vergrijzing is dus niet een exclusief zorgvraagstuk. Het gaat in brede zin over hoe we als land ouder willen worden en wat ervoor nodig is om dat op een prettige manier te doen. Het vraagt leiderschap en lef om dat in deze onzekere tijden goed te adresseren.

We kunnen fundamentele keuzes niet uit de weg gaan. Er zijn namelijk te veel mensen die al dan niet terechte verwachtingen van de zorg hebben, die niet meer kunnen worden waargemaakt zoals we dat voorheen gewend waren. Dit vraagt reële politieke oplossingen. Er is geen tijd te verliezen om ons allen voor te bereiden op de nieuwe vormen van ouderenzorg en te investeren in een inclusieve en zorgzame samenleving.

Demografische vraagstukken zijn bij uitstek samenlevingsvraagstukken, vergrijzing is dus niet een exclusief zorgvraagstuk.

Anneke Westerlaken \

Voorzitter ActiZ

Marktconforme beloning en bouwen aan wonen

Positief is dat een aantal verkiezingsprogramma’s eindelijk een beweging laten zien naar het waarderen van zorgprofessionals. Dat betekent hogere overheidsuitgaven aan salarissen, meer vertrouwen in professionals en minder controledrang. Het is nodig dat de zorgmedewerker op één staat. Ook is er een meerderheid te vinden voor het bouwen voor ouderen. Zowel voor voldoende verpleeghuisplekken als seniorenwoningen waar ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Maar wordt de urgentie voldoende gevoeld? Die spades moeten nu in de grond, ook om meer doorstroom op de woningmarkt te bevorderen en zo ruimte te maken voor starters. Daarnaast wordt er een oprechte poging gedaan om het zorgstelsel te versimpelen, met name wat betreft de financiering. De meeste partijen willen dit doen door de hoeveelheid zorgwetten te verminderen.

Eerlijke verhaal ontbreekt

Dit zijn allemaal afzonderlijke plannen die in meer en mindere mate effect zullen hebben op het Nederlands zorgstelsel. Daar kijken we als ActiZ kritisch maar constructief naar. Maar een realistisch verhaal over de vergrijzing en hoe we als samenleving de uitdagingen gaan tackelen, ontbreekt.

Iedere Nederlander, jong en oud, krijgt de komende jaren met de vergrijzing te maken. Als oudere, als mantelzorger of als allebei. Er zullen lastige knopen moeten worden doorgehakt om de beschikbaarheid, bereikbaarheid en betaalbaarheid van de zorg ook in de toekomst te garanderen.

welke scherpe keuzes is een politieke partij bereid daarvoor te maken na de Tweede Kamerverkiezingen in november?

Anneke Westerlaken \

Voorzitter ActiZ

We zien nu al stijgende wachtlijsten voor verpleeghuiszorg en overbelaste mantelzorgers. Talloze onderzoeken en rapport wijzen al de weg wat er nodig is: meer passende huisvesting voor senioren, meer samenzorg in de maatschappij en zorgmedewerkers op één met meer salaris en vertrouwen en minder regeldruk. Dus welke scherpe keuzes is een politieke partij bereid te maken na de Tweede Kamerverkiezingen in november? Laten we deze campagnetijd gebruiken, en kandidaat-Kamerleden op elk mogelijk moment de vraag stellen: hoe ziet u het ouder worden voor zich als samenleving, en welke keuzes zijn daarvoor nodig?'  

Meer weten over de verkiezingen?

De collectie Verkiezingen bundelt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november relevante informatie omtrent politieke partijen, hun standpunten en actueel nieuws.