Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Nieuws leestijd 1 min

Wat zeggen de verkiezingsprogramma’s over de ouderenzorg?

ActiZ publiceert analyse van de verkiezingsprogramma’s 2023

Link gekopieerd naar klembord

Wat zeggen de verkiezingsprogramma’s over de ouderenzorg? keyvisual

ANP fotograaf

Benieuwd hoe zorg gefinancierd moet worden volgens de VVD? En hoe staat Nieuw Sociaal Contract tegenover digitalisering in de zorg? Of op welke manier wil GroenLinks/PvdA mensen enthousiasmeren om te werken in de ouderenzorg?

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023 analyseerde ActiZ de verkiezingsprogramma’s van de 14 grootste partijen. De branchevereniging van zorgorganisaties biedt hiermee een glashelder overzicht van wat de verschillende politieke partijen te zeggen hebben over de zorg voor ouderen. Eén van de belangrijkste onderwerpen bij deze verkiezingen.

Vergrijzing is urgent vraagstuk

In aanloop naar de verkiezingen bundelen de politieke partijen hun ideale visie en hun plannen voor Nederland in een verkiezingsprogramma. De politieke keuzes die worden gemaakt in deze verkiezingsprogramma’s, zijn van groot belang voor de toekomst van de ouderenzorg. De vergrijzende samenleving is namelijk - net als klimaat of woningbouw – een van de meest urgente maatschappelijke vraagstukken van dit moment. Elke Nederlander, jong en oud, zal hier de komende jaren mee te maken krijgen. Het is de uitdaging van de nieuwe Tweede Kamer om, samen met het zorgveld en de samenleving, Nederland voor te bereiden op de nieuwe vormen van ouderenzorg en te investeren in een inclusieve en zorgzame samenleving.

Zes essentiële vragen

ActiZ heeft de verkiezingsprogramma’s beoordeeld aan de van hand van zes essentiële vragen voor de toekomst van de zorg voor ouderen. Onderwerpen waar ActiZ op gelet heeft, zijn onder andere: mogelijkheden om te wonen voor senioren, het stimuleren van werken in de zorg, verbeteren van samenwerking in de zorg, mantelzorg meer mogelijk maken, ondersteuning vanuit gemeenten en keuzes die gaan over de kwaliteit en toegang van de zorg voor ouderen.
 

  1. Hoe organiseren we de zorg in de toekomst?
  2. Hoe moet de ouderenzorg gefinancierd worden?
  3. Hoe worden mensen geënthousiasmeerd om te werken in de ouderenzorg?
  4. Hoe wordt samenwerking in de ouderenzorg bevorderd?
  5. Hoe kunnen mensen langer thuis wonen?
  6. Hoe wordt de ouderenzorg gedigitaliseerd?

Meer weten over de Tweede Kamerverkiezingen? 

De collectie Verkiezingen bundelt in aanloop naar 22 november relevante informatie en actueel nieuws rond politieke partijen en hun standpunten over zorg, wonen en ondersteuning van ouderen en mensen die in de ouderenzorg werken.