Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Innoveren Nieuws leestijd 1 min

In gesprek over morgen op het centraal station

Link gekopieerd naar klembord

In gesprek over morgen op het centraal station keyvisual

in gesprek op station Eindhoven CS

Op donderdag 27 en vrijdag 28 oktober voerde ActiZ het gesprek over de toekomst van de zorg met reizigers op Eindhoven Centraal. De actie was een aanloop naar de Dag van de Zorg voor Morgen, afgelopen zondag 30 oktober. Aan de hand van prikkelende stellingen en live-activiteiten gingen we het gesprek aan: Hoe denk jij over de toekomst van zorg? Hoe zie jij je eigen oude dag voor je? En heb jij je hier al op voorbereid?

Waardevolle gesprekken

In de aankomsthal stond onder meer het 'Praat vandaag over morgen'-bankje waarop we mensen uitnodigden met ons het gesprek aan te gaan. Zowel jong als oud namen plaats op het bankje. Dit leverde waardevolle gesprekken op en liet zien dat er veel verschillende perspectieven zijn op ouder worden en de toekomst van zorg. 

Zo spraken we Elly (75), die al veel met haar vrienden spreekt over ouder worden. Ze wil het liefst in een tiny house wonen, waar ze zo lang mogelijk zelfstandig kan zijn. Jannie van 65 ziet zichzelf liever in een community wonen met jong en oud bij elkaar en is daar nu al mee bezig. Wilma (55) denkt juist nog helemaal niet na over haar oude dag. Ze bezoekt nog regelmatig een festival. 'Het gesprek aangaan met mijn kinderen? Echt nog niet!' 

Ik wil het liefst in een tiny house wonen, zodat ik zo lang mogelijk zelfstandig kan zijn.

Elly \

75 jaar

De 47-jarige Astrid heeft nog zelfstandige ouders, die ze af en toe ondersteunt met kleine dingen. Ze vraagt zich wel af hoe het zal gaan als de zorgvraag vanuit haar ouders toeneemt. Astrid heeft een zus, maar die woont niet in de buurt. De zorg zal dus voornamelijk op haar aankomen. Sander is 30 en ziet zichzelf in de toekomst voor zijn ouders zorgen, maar ook voor zijn tante die geen kinderen heeft. Hij vindt dit wel spannend, omdat hij verwacht dat dit best zwaar zal zijn. Zeker in combinatie met een baan en een eventueel eigen gezin. En dan Jos (25): 'Mijn ouders verwachten het niet van mij, maar ik voel het wel als plicht om voor ze te zorgen.'

bankje

Praten over de toekomst van zorg op het gepreksbankje

Mijn ouders verwachten het niet van mij, maar ik voel het wel als plicht om voor ze te zorgen.

Jos \

25 jaar

Een vraagstuk voor de hele samenleving

De aanleiding voor het voeren van deze gesprekken op station Eindhoven was de Dag van de Zorg voor Morgen op zondag 30 oktober. Een dag waarop we extra aandacht vragen voor de uitdagingen én oplossingen in de ouderenzorg. En iedereen oproepen om daarover met elkaar het gesprek aan te gaan. Dat gesprek is immers hard nodig: de samenleving vergrijst en de uitdagingen op de arbeidsmarkt zijn groot. Dat betekent iets voor ons allemaal. Hoe we de zorg voor ouderen organiseren en wat we voor elkaar doen. De toekomst van zorg is namelijk een vraagstuk van de hele samenleving. 

De Dag van de Zorg voor Morgen is een initiatief van Fundis en onderdeel van de ActiZ-campagne Praat vandaag over morgen. Met deze campagne roepen we iedereen in Nederland op om het gesprek aan te gaan over ouder worden. 

Ga naar de website van Praat vandaag over morgen voor voorbeelden, inspiratie en tips om het gesprek te voeren.