Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Nieuws leestijd 1 min

Onderhandelaarsakkoord definitief: vakbonden stemmen in met nieuwe cao-afspraken

Link gekopieerd naar klembord

Onderhandelaarsakkoord definitief: vakbonden stemmen in met nieuwe cao-afspraken keyvisual

Zorgmedewerker met client in revalidatiezorg

In juni zijn werkgeversorganisaties en vakbonden tot een akkoord gekomen over nieuwe cao-afspraken, waaronder een inkomensverbetering van in totaal 15% voor zorgmedewerkers in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT). Het akkoord werd voorgelegd aan de verschillende achterbannen van ActiZ, Zorgthuisnl en vakbonden CNV, Nu ’91, FNV en FBZ. Inmiddels hebben alle vakbonden na een ledenraadpleging laten weten in te stemmen met de afspraken. Dat maakt dat het onderhandelaarsakkoord nu definitief is.

De huidige cao wordt hiermee verlengd tot eind 2024. In deze cao zijn aanvullende afspraken gemaakt over onder meer salarisverbetering voor zorgmedewerkers, maar bijvoorbeeld ook een verbetering van de reiskostenvergoeding en de onregelmatigheidstoeslag. De komende periode worden de gemaakte afspraken verder uitgewerkt in cao-teksten.

Loonsverhoging

Nu ook de vakbonden hebben ingestemd, is de loonsverhoging voor zorgmedewerkers definitief. Deze is als volgt opgebouwd: per 1 oktober 2023 komt er een 5% loonsverhoging bij, met een bodem van 125. Per 1 maart 2024 en per 1 oktober 2024 vindt een loonsverhoging plaats van 2,5% met een bodem van 75. Dit is bovenop de 3% salarisverhoging die in maart dit jaar al is doorgevoerd vanuit de vorige cao-onderhandelingen. Daarnaast worden de reiskosten en de ORT-toeslag verhoogd  waardoor de totale inkomensverbetering kan uitkomen  op 15%. 

Medewerker op één

Met de afgesproken loonsverhoging komen werkgevers zorgmedewerkers in ieder geval deels tegemoet. Het helpt om prijsstijgingen door de inflatie op te vangen, maar het is onvoldoende om de loonkloof te dichten. Die is nog steeds fors: zorgmedewerkers verdienen gemiddeld 7,5% minder dan mensen met een vergelijkbaar opleidingsniveau in de publieke en commerciële sector. Die loonkloof kunnen werkgevers niet uit eigen portemonnee betalen: daarvoor moeten financiers van de zorg over de brug komen met extra middelen. Werkgevers blijven daarop aandringen, ook bij de aankomende verkiezingen.