Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Financieren Innoveren Wonen Nieuws leestijd 1 min

ActiZ mist bredere visie op de zorg voor ouderen en chronisch zieken

Reactie branchevereniging op hoofdlijnenakkoord

Link gekopieerd naar klembord

ActiZ mist bredere visie op de zorg voor ouderen en chronisch zieken keyvisual

De fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB

www.tweedekamer.nl

De vergrijzing die in Nederland gaande is, wordt genoemd in het hoofdlijnenakkoord. Ook leest ActiZ dat de nieuwe regering wil investeren in ouderenzorg, het werken in de zorg en woningen voor ouderen. Maar de branchevereniging mist een bredere visie op het toegankelijk houden van de zorg voor ouderen en chronische zieken. En er wordt weer geen extra geld uitgetrokken voor lonen in de zorg.

‘Vergrijzing werkt dubbel in de ouderenzorg: waar een derde van de medewerkers binnenkort met pensioen gaat, maar er wel veel meer cliënten verwacht worden’, aldus ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken. ‘Het is uit de plannen van PVV, VVD, NSC en BBB nog niet goed af te leiden hoe het kabinet de kloof tussen de almaar stijgende vraag naar zorg en het beperkte aanbod van zorg wil overbruggen’, constateert voorzitter Westerlaken.

Het valt de branchevereniging van zorgorganisaties op dat er geen stelselwijziging gepland lijkt. En dat er lijkt te worden voortgebouwd op het Integraal Zorgakkoord. Westerlaken: ‘Het is positief dat de partijen de eerstelijnszorg (inclusief de wijkverpleging) verder willen versterken. Juist in de wijk moet het gebeuren om zwaardere zorg te voorkomen. Zeker wanneer we weten dat gemeenten het financieel zwaar krijgen en we lezen dat er vooral bezuinigd wordt op preventie.’

Het akkoord roept vragen op. ‘Het werken in de zorg moet aantrekkelijker worden’, leest Westerlaken, ‘maar er wordt niet gerept over investeringen in een marktconforme beloning van zorgprofessionals. Ook stellen de partijen te investeren in langdurige ouderenzorg: jaarlijks 600 miljoen euro vanaf 2027. Maar het is voor ActiZ onduidelijk hoe dat zich verhoudt tot de bezuinigingen van ruim 1 miljard euro die in 2026 nog gepland staan.’

Samenwerken

Van veel voorgestelde maatregelen of voornemens is nog niet goed in te schatten wat de effecten zijn. ActiZ werkt graag samen met het kabinet aan toekomstbestendige zorg voor ouderen en chronisch zieken. Waarbij oog is voor de uitdagingen op de arbeidsmarkt door de vergrijzing en voor de dilemma’s waar zorgprofessionals dagelijks tegenaan lopen bij het maken van keuzes over verdeling van zorg. 

ActiZ-voorzitter Westerlaken schreef de informateurs eerder een brief met aandachtspunten.