Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Appen met
Wonen Werken leestijd 1 min

'We willen echt komen tot één integraal Kwaliteitskader voor de ouderenzorg'

André Brand, lid van de ActiZ-kerngroep Zorg Thuis, appt met Vivian Broex, lid van de kerngroep Wonen & Zorg bij ActiZ

Link gekopieerd naar klembord

'We willen echt komen tot één integraal Kwaliteitskader voor de ouderenzorg' keyvisual

Oudere dame achter piano

André Brand (lid kerngroep Zorg Thuis en bestuurder bij HilverZorg) en Vivian Broex (lid kerngroep Wonen & Zorg en bestuurder bij ZorgSpectrum) gaan namens ActiZ aan de slag met de opdracht om te komen tot een kwaliteitskader verpleeg(huis)zorg. Zij doen dit op verzoek van de minister van Langdurige Zorg en Sport en onder regie van Zorginstituut Nederland. Naast ActiZ zijn vooralsnog LOC Waardevolle zorg, Patiëntenfederatie Nederland, Verenso, V&VN, Zorgverzekeraars Nederland en Zorgthuisnl bij de opdracht betrokken. Ze appen met elkaar over de huidige stand van zaken, inclusief de uitdagingen die erbij komen kijken.

André Brand

Lid kerngroep Zorg Thuis

Andre Brand

Vivian Broex

Lid kerngroep Wonen & Zorg

Vivian Broex

André:

Hoi Vivian, wat fijn dat we samen namens ActiZ aan de slag gaan met doorontwikkeling van het Kwaliteitskader Verpleeg(huis)zorg.

Vivian:

Inderdaad André! Het is mooi dat er ruimte ontstaat om het kader beter aan te laten sluiten bij de uitdagingen die er in onze sector zijn.

André:

Zeker omdat we als ActiZ al langer de wens hebben om een andere invulling te geven aan het kwaliteitskader. 

André:

Wat zie jij daarin graag terug?

Vivian:

Klopt, we moeten echt anders gaan kijken naar kwaliteit. Het gaat om balans in de driehoek ‘toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid'.

Vivian:

Die is in balans wanneer 1️⃣ zorg kan worden aangeboden aan iedereen die dit nodig heeft, 2️⃣ die een zo hoog mogelijke kwaliteit heeft en 3️⃣ op een zo doelmatig mogelijke manier.’

André:

Als ActiZ willen we toe naar één kwaliteitskader voor de hele ouderenzorg, of die nu in het verpleeghuis of thuis geboden wordt. Maar in de opdrachtbrief die we hebben gekregen is daar wat mij betreft niet voldoende aandacht voor. Herken je dat ook?

Vivian:

Ja, de minister geeft aan dat de samenhang tussen het Kwaliteitskader Verpleeg(huis)zorg en het Kwaliteitskader Wijkverpleging moet worden vergroot. Samenhang is te vrijblijvend, en alleen doorontwikkelen van het huidige is niet voldoende. We willen echt komen tot één integraal Kwaliteitskader voor de ouderenzorg.

André:

De opdrachtbrief is op andere punten ook wat vaag. Goed dat we als betrokken partijen de minister om opheldering hebben gevraagd. 

Vivian:

Ja we moeten daar meer duidelijkheid over hebben voor we aan de slag gaan. Het wordt een flinke uitdaging, zeker omdat het nieuwe kwaliteitskader in het voorjaar van 2023 gereed moet zijn ⏰ Dat is wel een strakke planning, vind je niet?

André:

Een uitdaging wordt het zeker, maar we gaan onze uiterste best doen. Wat is wat jou betreft een belangrijk punt in het nieuwe kwaliteitskader?

Vivian:

Er moet meer aandacht komen voor de inzet van informele zorgverleners en technologie. We moeten een groter beroep gaan doen op zelf- en samenredzaamheid, en ouderen helpen om voor zichzelf te blijven zorgen, oftewel reablement.

André:

Dat is ook heel herkenbaar voor de zorg thuis inderdaad. Het netwerk van iemand is echt onderdeel van de kwaliteit van leven en zorg die mensen hebben. Dat mag nadrukkelijker naar voren komen, samen met preventie. 

André:

Veel succes Vivian, ik zie er naar uit om hier samen mee aan de slag te gaan.

Vivian:

Dank André, ik ook!

Mijn ActiZ

Meer over het onderwerp Kwaliteit

Lid van ActiZ? Dan lees je meer over het thema Kwaliteit in de kennisbank op Mijn ActiZ.