Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Innoveren Financieren Werken Nieuws leestijd 1 min

Technologie helpt bij de zorg voor ouderen, maar financiering kan beter

Kranten schrijven over technologische hulpmiddelen in de ouderenzorg

Link gekopieerd naar klembord

Technologie helpt bij de zorg voor ouderen, maar financiering kan beter keyvisual

Vrouw videobellen

Van heupairbag tot medicijndispenser en van leefstijlmonitoring tot een app voor thuiszorgmedewerkers om het huis van een cliënt te betreden. Technologische hulpmiddelen worden al veel gebruikt in de ouderenzorg, zowel in het verpleeghuis als in de wijkverpleging. Toch ontbreekt het nog aan eenvoudige financiering, stelt Eveline Wouters, hoogleraar 'Succesvolle technologische innovaties in de zorg' aan de Tilburg University in het Algemeen Dagblad.

Het AD en regionale titels zoals De Stentor, De Gelderlander en het Eindhovens Dagblad schreven op 28 april over de vele technologische hulpmiddelen die gebruikt worden en kunnen worden in de zorg voor ouderen. Journalist Ellen van Gaalen sprak met zorgverzekeraars Menzis en CZ. Zij zien kansen voor het meer gebruiken van technologie om cliënten, zorgverleners én mantelzorgers te ondersteunen. 'We moeten goed vertellen wat technologie kan opleveren; voor de zorgaanbieder qua tijdsbesparing, maar ook voor de cliënt qua eigen regie. Als mantelzorgers met sensoren op afstand hun geliefde in de gaten kunnen houden, geeft dat veel rust. Dan hoeven ze niet elke keer langs om diegene te controleren', aldus CZ-zorginkoper Corné van Groenedaal in het krantenartikel.

Als je echt wilt inzetten op meer technologie zouden financiën geen struikelblok moeten zijn

Eveline Wouters \

hoogleraar 'Succesvolle technologische innovaties in de zorg' aan de Tilburg University

Zorg beschikbaar houden

Ook ActiZ ziet graag dat dit soort hulpmiddelen meer gebruikt worden bij de zorg aan mensen thuis of in het verpleeghuis. Iets waar de sector volop mee bezig is. 'We moeten de zorg beschikbaar houden voor de mensen die dat het hardste nodig hebben. Technologische hulpmiddelen zijn daarbij cruciaal om het werk voor medewerkers plezierig te houden en voor cliënten om zorg te bieden die nodig is', stelt Annet Boekelman, zorgbestuurder van Mijzo en voorzitter van de ActiZ themacommissie Digitaal Denken en Doen.

Financiën eenvoudiger

Eveline Wouters, hoogleraar 'Succesvolle technologische innovaties in de zorg' aan de Tilburg University, ziet wel een belemmering bij het meer gebruiken van technologische hulpmiddelen. Ze stelt dat de financiën eenvoudiger moeten. ‘Als je echt wilt inzetten op meer technologie zouden financiën geen struikelblok moeten zijn. Nu is de ene zorgverzekeraar ruimhartiger dan de andere.’

We moeten de zorg beschikbaar houden voor de mensen die dat het hardste nodig hebben

Annet Boekelman \

voorzitter ActiZ themacommissie Digitaal Denken en Doen

‘Het vraagt een andere manier van denken en doen', erkent Boekelman. ‘Het vraagt iets anders van zorgorganisaties, zorgmedewerkers en van cliënten.' Soms ervaren zorgaanbieders weerstand bij cliënten, medewerkers of mantelzorgers en er wordt soms tegen de kosten aangehikt. 'Maar de toekomst van de zorg voor ouderen zal meer en meer zijn zoals het credo van het programma WOZO: 'zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan'. 'Het is daarom belangrijk om de goede voorbeelden en de meerwaarde die technologische hulpmiddelen kunnen hebben, te laten zien.'

In de praktijk

Lelie zorggroep is een van de zorgaanbieders die waar mogelijk technologie gebruikt. Cliënten dragen speciale horloges, via beeldbellen kunnen ouderen contact houden met een welzijnscoach, ze krijgen automatisch een seintje als ze hun medicijnen moeten innemen. 'Bij een intake kijken onze verpleegkundigen direct welke zorg we digitaal kunnen opvangen. Dat is echt onze nieuwe werkwijze', vertelt Joanne Ebbers, teamleider productontwikkeling en innovatie. En die nieuwe werkwijze betaalt zich uit. Al binnen enkele maanden bleek dat de cliënten 38 procent minder fysieke zorg van wijkverpleegkundigen nodig hadden. Door de tijd die is vrij- gekomen, kan de zorgaanbieder meer cliënten zorg bieden; omgerekend gaat het om honderden mensen extra.

Tijdswinst én kwaliteit van zorg

Kennisinstituut Vilans becijferde voor verschillende hulpmiddelen dat het tijdswinst oplevert voor zorgverleners. Medicijndispensers besparen tientallen minuten zorg per cliënt per dag, tijd die zorgverleners dan aan andere cliënten kunnen besteden. Wijkverpleegkundige Mariska Molenaar merkt in het krantenartikel op dat ze door het gebruik van medicijndispensers minder vaak bij sommige mensen langs hoeft. Bovendien nemen mensen hun medicatie trouwer in. ‘We kunnen mensen beter ondersteunen. Ik vind het ideaal.’

Lees de complete artikelen in één van de kranten: het Algemeen Dagblad, De Stentor, De Gelderlander, Eindhovens Dagblad of TC Tubantia.

 

Leidinggeven aan digitale transformatie

Meer lezen over de digitale transformatie in de ouderenzorg? Lees, kijk en luister mee in de inspirerende eerste editie van het e-magazine: 'Leidinggeven aan de digitale transformatie'.

ActiZ wil met dit e-magazine laten zien wat de opbrengst is van technologische innovaties en digitale transformatie in de praktijk van de zorg voor ouderen en chronisch zieken. Ook door duidelijk te maken welke uitdagingen en knelpunten er zijn, kan er gericht gewerkt worden om de zorg voor ouderen toekomstbestendig te organiseren.