Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Appen met
Innoveren leestijd 1 min

Suzanne Verheijden: ‘De nieuwe functieprofielen met digitale vaardigheden helpen bij het gesprek met werknemers’

Coalitie Digivaardig in de Zorg en FWG presenteren vier functieprofielen met digitale vaardigheden voor de VVT

Link gekopieerd naar klembord

Suzanne Verheijden: ‘De nieuwe functieprofielen met digitale vaardigheden helpen bij het gesprek met werknemers’ keyvisual

Innoveren 15

Digitalisering is niet meer weg te denken uit de zorg. Dat roept de vraag op wat zorgmedewerkers op elk functieniveau aan digitale vaardigheden nodig hebben. Daarom ontwikkelden coalitie Digivaardig in de Zorg en Stichting FWG vier functieprofielen met digitale vaardigheden voor de verpleeg-, verzorg en thuiszorg: Helpende, Verzorgende IG, mbo-verpleegkundige en hbo-verpleegkundige. Sanne Boon appt met Suzanne Verheijden over de functieprofielen. Hoe helpt het zorgmedewerkers en organisaties om digivaardiger te worden?

Sanne Boon

Communicatieadviseur ActiZ

Sanne Boon

Suzanne Verheijden

Coalitie Digivaardig in de Zorg en eigenaar Buro StrakZ

Profielfoto Suzanne Verheijden

Sanne Boon

Hi Suzanne, ik zag het nieuws voorbijkomen dat de coalitie Digivaardig in de Zorg, samen met FWG, vier functieprofielen met digivaardigheden heeft gepubliceerd.

Suzanne Verheijden

Klopt! Om in kaart te brengen welke digitale vaardigheden een medewerker nodig heeft, is er al een overzicht van zo’n 400 digivaardigheden. Maar de vier nieuwe functieprofielen, en de voorbeeld functiebeschrijvingen die de FWG daarbij beschikbaar stelt, kunnen daar verder bij helpen.

Sanne Boon

Wat kunnen zorgorganisaties ermee?

Suzanne Verheijden

Het is niet ons doel dat iedere zorgorganisatie deze vaardigheden hard gaat vastleggen of de functies gaat formaliseren.

Suzanne Verheijden

Het is vooral een hulpmiddel voor HR en managers om met medewerkers in gesprek te gaan en ze te helpen digitaal vaardiger te worden. De functieprofielen dienen als inspiratie, als aanjager.

Sanne Boon

Waarom is het werken aan digivaardigheden in de zorg nodig?

Suzanne Verheijden

In de ouderenzorg zitten de meeste digitale starters, maar liefst 16%. In de groep van 55-plussers zelfs 25%...

Suzanne Verheijden

Bovendien heeft de VVT de grootste uitdaging als het gaat om de arbeidsmarktproblematiek. Technologie is één van de oplossingen is, maar dan moet je die wel kunnen gebruiken.

Sanne Boon

Dus het is ook nodig om toekomstbestendig te zijn?

Suzanne Verheijden

Zeker. En daarnaast: we zien dat het ontbreken van digitale vaardigheden veel stress, onzekerheid en weestand bij medewerkers oplevert. We willen voorkomen dat mensen de zorg verlaten, zodra digitalisering een grote rol gaat spelen.

Sanne Boon

Dat snap ik!

Sanne Boon

Wat zijn de uitdagingen?

Suzanne Verheijden

Er zijn nog te veel medewerkers die zeggen: ik kan mijn werk doen zonder dat ik iets van technologie af hoef te weten.

Suzanne Verheijden

Er ontstaat dan ook een soort afschuifsysteem: als iemand iets niet kan, bijvoorbeeld rapporteren in het elektronisch cliëntendossier, dan wordt dat opgelost door andere collega’s. Iemand blijft dan afhankelijk van hun hulp en tijd. Bovendien: cliënten worden zo ook niet geholpen om zelf met e-health om te gaan.

Sanne Boon

Wat doen zorgorganisaties nu al en wat kunnen ze nog meer doen?

Suzanne Verhejden

Het wordt landelijk al heel breed opgepakt. Veel ouderenzorgorganisaties nemen deel aan de werkgroepen van de coalitie Digivaardig in de zorg. Ze zien de noodzaak, er zit veel energie en bestuurders willen er echt mee aan de slag!

Suzanne Verheijden

Maar ook managers en teamleiders moeten aan de bak. 😉 Die zijn ook niet altijd digivaardig of op de hoogte van de ontwikkelingen. Het risico is dat ze het digivaardiger worden van hun medewerkers daardoor te weinig stimuleren. Wij gaan straks 269 teamleiders hierin opleiden. Cool, toch?

Sanne Boon

Absoluut, dat is goed nieuws!

Suzanne Verheijden

Het belangrijkste effect is dat het taboe eraf begint te raken. Het is bespreekbaar dat je niet digivaardig bent, dat je het spannend vindt of weerstand hebt. Als die ruimte er is, is er ook veel meer ruimte voor een gesprek, en voor hulp.

Sanne Boon

Dat is een mooi resultaat.

Suzanne Verheijden

Zeker! En we blijven mooie (digitale) dingen ontwikkelen.

Coalitie Digivaardig in de Zorg

De coalitie Digivaardig in de Zorg doet nog meer om digivaardigheden van zorgmedewerkers te vergroten. Zo wordt binnenkort de duizendste digicoach opgeleid en ondersteunt de coalitie ook projectleiders die dit onderwerp willen oppakken. Zij kunnen deelnemen aan een projectleidersoverleg of whatsappgroep, waar tips en tricks worden uitgewisseld. De coalitie start binnenkort ook met een podcast, waarin ze in gesprek gaan met andere sectoren over digitale vaardigheden. Wat doen bibilotheken met hun bezoekers, wat doet de bouw, en hoe gaat het met digitale vaardigheden in de schoonmaakbranche?