Structurele financiering zorgopleidingen noodzakelijk
Structurele financiering zorgopleidingen noodzakelijk keyvisual
Onlangs heeft het kabinet aangekondigd dat er wordt bezuinigd op de subsidie voor het Stagefonds. ActiZ, roept al langer op om stages en opleiden in de zorg onderdeel te maken van de reguliere financiering. Het kabinet moet hier nu voortvarend werk van maken, zonder een structurele oplossing is de bezuiniging een onverantwoorde zet en dreigt de opleidingscapaciteit in de zorg stil te vallen.
Personeelsbestand in de zorg vergrijst
In aanloop naar de begrotingsbehandeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de verantwoordelijke minister Fleur Agema aangekondigd dat er zal worden bezuinigd op de subsidies voor het Stagefonds. ActiZ maakt zich zorgen over deze bezuiniging van 82 miljoen. Anneke Westerlaken, voorzitter van ActiZ: 'Net als de rest van de samenleving kampt de zorgsector met vergrijzing onder haar medewerkers. Een derde van de zorgprofessionals gaat de komende tien jaar met pensioen. Voldoende goed opgeleide zorgprofessionals zijn essentieel om deze uitstroom op te vangen en zorg te blijven leveren'.
Een einde aan tijdelijke subsidies
De afgelopen jaren werden zorgorganisaties geconfronteerd een grote hoeveelheid subsidies om hun werk te financieren. Zo zijn er de subsidies Praktijkleren, Prakijkleren derde leerweg, Sectorplanplus, NLLeertDoor, het Stapbudget, allerlei regelingen op lokaal niveau (zoals scholingsvouchers) en het recente Opleidingsfonds Wijkverpleging. ActiZ beschouwt het beëindigen van de subsidie voor het Stagefonds als een stap in de juiste richting mits de minister daarnaast kiest voor een structurele financiering via de tarieven. Zonder die keuze is de bezuiniging een onverantwoorde zet van het kabinet en dreigt de opleidingscapaciteit in de zorg stil te vallen.
Nieuwe koers in financiering zorgopleidingen vereist
Bij structurele uitgaven hoort wat ActiZ betreft een structurele financiering. Te vaak heeft politiek Den Haag de afgelopen jaren gekozen voor het instrument van subsidies om zorgorganisaties te helpen met het uitvoeren van beleid. Dit heeft geleid tot toenemende complexiteit en administratieve lasten. Bovendien biedt het zorgorganisaties geen zekerheid op de lange termijn, waardoor investeringen in echte veranderingen achter blijven. ActiZ roept het kabinet daarom op om de arbeidsmarkt in de VVT blijvend en passend te ondersteunen door ‘opleidingskosten’ structureel op te nemen in de zorgtarieven; ofwel in de contracten tussen zorgorganisaties en financiers. Westerlaken: 'Hierbij is het belangrijk dat de minister toeziet dat verzekeraars en gemeenten deze opleidingskosten erkennen als cruciale bedrijfsvoeringskosten en deze ook echt inkopen'.