Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Innoveren Nieuws leestijd 1 min

Ruim 60 zorgorganisaties aan de slag met Praat vandaag over morgen

Praat vandaag over morgen: jaaroverzicht 2022

Link gekopieerd naar klembord

Ruim 60 zorgorganisaties aan de slag met Praat vandaag over morgen keyvisual

Gesprekskaarten

ActiZ kijkt terug op een succesvol jaar waarin we het gesprek over ouder worden op diverse manieren hebben geactiveerd in de samenleving. Ruim 60 zorgorganisaties zijn aan de slag gegaan met Praat vandaag over morgen. In dit jaaroverzicht nemen we je mee in de activiteiten en de zichtbaarheid van Praat vandaag over morgen in 2022. Uiteraard wordt je ook bijgepraat over de plannen voor het nieuwe jaar.

Over de campagne

Nederland vergrijst in snel tempo. Dat vraagt iets van de hele samenleving. Hoe we de zorg voor ouderen organiseren én wat we voor elkaar doen. Met Praat vandaag over morgen betrekt ActiZ heel Nederland bij de toekomst van de ouderenzorg. We roepen iedereen op om het gesprek over ouder worden aan te gaan. Meer info op: www.praatvandaagovermorgen.nl

Gesprekken door het hele land 

Het Praat vandaag over morgen-bankje stond ook dit jaar symbool voor vele gesprekken over ouder worden en de toekomst van zorg. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen sloten we begin dit jaar aan bij regionale debatten, onder meer in de gemeenten Lelystad en Schagen. We voerden het gesprek met gemeenteraadsleden en inwoners. Ook sloten we aan bij diverse bijeenkomsten en activiteiten zoals congres ‘Thuis in de wijk’ en de ‘Zorg & ICT beurs’. 

Wijkverpleegkundigen werden op het bankje uitgenodigd om in gesprek te gaan over wat de samenleving zelf kan doen, om zich voor te bereiden op hun oude dag. Ook voerden we het gesprek met bestuurders van zorgorganisaties over uitdagingen die zij tegenkomen. Deze gesprekken vormen de basis voor een vervolg aan ‘Over Morgen’ de podcast. De lancering van deze nieuwe podcastreeks staat in januari 2023 gepland.

Gesprekstafette

De Dag van de Zorg voor Morgen

Op 30 oktober 2022 was het de Dag van de Zorg voor Morgen. Op deze dag vragen we jaarlijks aandacht voor de uitdagingen én oplossingen in de ouderenzorg. En roepen we iedereen op om daarover in gesprek te gaan. In samenwerking met Fundis is er speciaal voor deze dag een toolkit ontwikkeld, zodat (zorg)organisaties de boodschap online konden verspreiden. En met succes: ruim 60 zorgorganisties hebben de campagne gedeeld!

Naast deze online campagne voerden we ook live het gesprek met reizigers op station Eindhoven centraal. Dit deden we aan de hand van prikkelende vragen en activiteiten: Hoe zie jij je eigen oude dag voor je? En ben jij hier al op voorbereid? Zowel jong als oud namen plaats op het gespreksbankje. Dit leverde waardevolle gesprekken op en gaf inzicht in de vele verschillende perspectieven die er zijn over de toekomst van zorg. Bekijk hieronder een korte terugblik video.

Het maatschappelijk debat in de media

In de samenleving wordt het gesprek over morgen steeds zichtbaarder. Diverse media besteedden aandacht aan de uitdagingen die de vergrijzing met zich meebrengt.
Met artikelen in onder andere ‘Seniorenwijzer’ en ‘Libelle’ en optredens in diverse televisie- en radioprogramma’s wordt de maatschappij zich steeds meer doordrongen van de verandering die hen te wachten staat.

Daarnaast bestellen zorgorganisaties massaal het bankje en de gesprekskaarten om het gesprek over ouder worden te stimuleren met bewoners, bezoekers, medewerkers, cliënten en familie. Wil je ook aan de slag? Je bestelt het bankje en de gesprekskaarten hier

VVT werkt aan morgen

Het gesprek over morgen wordt vervolgd in 2023. Het vorige uitgevoerde publieksonderzoek (2019) wordt vernieuwd om inzicht te krijgen hoe Nederland oud wil worden en hoe zij zich hierop voorbereiden. We gaan in dialoog met de sector, de maatschappij en vooral met de zorgprofessionals om te ontdekken hoe de zorg er morgen uit moet zien. Dit wordt gedaan met onder meer theatervoorstelling ‘Mag ik je kussen?’, speciaal ontwikkeld voor de VVT-sector en de bewustwordingscampagne ‘Hoe Dan?’. De inzichten, kennis en ervaring van zorgprofessionals zijn namelijk keihard nodig om de zorg voor ouderen en chronisch zieken te vernieuwen.

Meer info over de theatervoorstelling en het programma Over Morgen: www.vvtwerktaanmorgen.nl