Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Nieuws leestijd 1 min

Politiek, welke richting gaan we op?

Link gekopieerd naar klembord

Politiek, welke richting gaan we op? keyvisual

Tweede Kamer debat

‘Het zorglandschap is te gefragmenteerd en te complex, daar is niemand bij gebaat.’ Dit was de kernboodschap van NSC-Kamerlid Agnes Joseph tijdens begrotingsbehandeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op 24 en 25 januari. Maar wat hier concreet aan te doen, bleef in het debat onzeker. Na 15 uur debat is het voor ActiZ nog niet duidelijk welke richting de landelijke politiek op wil met de zorg voor ouderen. Zorgbestuurders Mireille de Wee, voorzitter van de ActiZ kerngroep Wonen en Zorg, en Wil van de Laar lid van de ActiZ kerngroep Zorg Thuis, geven duiding aan het debat.

Maatschappelijke opgave

Binnen en buiten de Tweede Kamer is vrijwel iedereen het erover eens dat de zorg voor ouderen onder druk staat. De Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 zei het eerder ook al: er zijn fundamentele keuzes nodig om zorg voor ouderen toekomstbestendig te organiseren. “De vergrijzing is geen toekomstbeeld meer, we staan er middenin. Nederland staat als maatschappij voor een grote opgave om zorg niet alleen voor de huidige maar ook voor volgende generaties ouderen beschikbaar en betaalbaar te houden”, vertelt Van de Laar. Voor ActiZ is het belangrijk dat de begroting van dit jaar aansluit en ruimte biedt aan de ontwikkelingen die er in de sector zijn om de zorg toekomstbestendig te organiseren.

Met een begroting van 100 miljard is VWS veruit de grootste kostenpost voor de regering. ‘De begrotingsbehandeling vormt een uitgelezen kans voor politici om niet alleen hun visie voor de toekomst van de ouderenzorg te geven, maar ook hun kijk op Rijksuitgaven. Want er zijn veel onderwerpen die aandacht en geld vragen,’ aldus De Wee. Voor beide zorgbestuurders is het niet duidelijk welk pad ten aanzien van de zorg voor ouderen de Kamerleden willen bewandelen.

Klappen formatie

Het recente bericht dat de formatie is geklapt zorgt voor verdere onduidelijkheid in de sector. Er is onzekerheid over het ontbreken van een missionair kabinet en stilstand rond de financieringsvraagstukken. ActiZ voorzitter Anneke Westerlaken: “We zijn teleurgesteld dat de vorming van een nieuw kabinet langer op zich laat wachten. Juist nu vraagt een toekomstbestendige zorg voor ouderen om fundamentele keuzes van de politiek op het gebied van wonen, werken, zorg en welzijn”

Wil van der Laar

Wil van de Laar - lid ActiZ kerngroep Zorg Thuis

Investeren in de wijkverpleging

Waar er in de verpleeghuiszorg sprake is van financiële zorgen, speelt er voor de wijkverpleging dat er landelijk wel geld beschikbaar is, maar dat dit onvoldoende terecht komt in de sector om de wijkverpleging daadwerkelijk te versterken. Op Prinsjesdag bleek uit de begroting van VWS dat de begrootte uitgaven voor wijkverpleging bij lange na niet worden gehaald. Tot grote verbazing van ActiZ.

Lagere uitgaven aan wijkverpleging klinkt positief, maar zijn het niet volgens Van de Laar. Ze steunt de stelling dat de toekomst van de zorg thuis is: 'Maximaal inzetten op zelfredzaamheid, samenredzaamheid en inzet van technologie in de thuissituatie geeft mensen de mogelijkheid om langer thuis te blijven wonen. Zo dempen we de instroom naar zwaardere zorg. Niet voor niets is in het Integraal Zorgakkoord geconstateerd dat er herstelwerk voor de wijkverpleging nodig is, net als investeringen in de eerstelijnszorg.’ Aan deze transitie naar meer ondersteuning bij mensen thuis en in de wijk is de zorgsector al volop mee bezig. Ze vindt het teleurstellend dat de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting hier niet meer aandacht aan gaf.

Werken aan de toekomst van de zorg

ActiZ blijft zich inzetten voor een toekomstbestendige ouderenzorg, met goede randvoorwaarden voor zorgaanbieders. In de thuiszorg en verpleegzorg, maar ook voor de geriatrische revalidatie en tijdelijk verblijf. Hetzelfde geldt voor ondersteuning van ouderen en chronisch zieken vanuit de Wmo. Zorg die betaalbaar en toegankelijk is en blijft voor de mensen die de zorg het hardst nodig hebben, ook op de langere termijn.