Petitie ‘geef rust voor de ouderenzorg’ bij Tweede Kamer
Petitie ‘geef rust voor de ouderenzorg’ bij Tweede Kamer keyvisual
De zorg voor ouderen loopt steeds meer vast en een heldere visie op de toekomst ouderenzorg ontbreekt. Daarom steunt brancheorganisatie ActiZ de petitie ‘Nu rust en ruimte voor ouderenzorg van morgen’, die gisteren aan leden van de Tweede Kamer is overhandigd en door meer dan 3250 mensen is ondertekend. De petitie is een initiatief van cliëntenorganisatie LOC Waardevolle Zorg en is een dringende oproep aan de overheid om een samenleving te omarmen waarin de standaard 'zorg voor elkaar' centraal staat.
Radicale verandering
Vertegenwoordigers van cliëntenraden, zorgprofessionals, zorgorganisaties en burgerinitiatieven hebben de petitie gisteren overhandigd aan Kamerleden van PVV, GroenLinks/PvdA, VVD, D66, BBB en CDA. Volgens de initiatiefnemers is er een dringende behoefte aan radicale verandering in de organisatie van de ouderenzorg. Overal in het land bundelen mensen en organisaties nu al hun krachten om welzijn en zorg toekomstbestendig te maken, maar ze worden gehinderd door regelgeving, instanties die niet samenwerken en voortdurende financiële druk.
Naast de 3250 ondertekenaars, steunen de volgende partijen de visie en concrete voorstellen in de petitie: Actiz, ANBO-PCOB, Avoord, Driezorg & Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, Espria Ledenvereniging, LaCoTA, NCZ, Nederland Zorgt Voor Elkaar, NVTZ, Woonzorggroep Samen, Sensire, Verenso, WoonCompagnie, Zorgthuisnl en ZorgSaamWonen.
Samenleving aan zet
Volgens de initiatiefnemers vraagt deze transitie ten eerste iets van de samenleving en direct betrokken partijen. Ze hebben een samenleving voor ogen waarin de mens en zijn of haar lokale context – straat, buurt of dorp –het vertrekpunt is. Daarbij waken ze voor losse maatregelen, waardoor mensen het alsnog zelf uit moeten zoeken. In plaats daarvan is een integrale benadering en samenwerking noodzakelijk. Voor zorg- en welzijnsorganisaties betekent dit onder andere het bevorderen van netwerkvorming met andere organisaties en burgers.
Steun van de overheid
De overgang naar een samenleving waarin 'zorg voor elkaar' de norm is, vereist niet alleen inzet van de samenleving, maar ook steun van de overheid en politieke partijen. Denk daarbij aan een periode van rust in financiering en regelgeving, het bieden van heldere kaders en positieve prikkels aan de samenleving, en het verankeren van zeggenschap in de wet. Op die manier krijgen mensen en organisaties in het hele land de kans om op hun eigen manier te werken aan de ouderenzorg van morgen.