![Hoe Dan visual kletsapp](/sites/default/files/styles/teaser_keyvisual_630x455/public/2025-01/2.png?h=689c8e7b&itok=mFiC9BX1)
‘Met de nieuwe aanspraak kan geriatrische revalidatiezorg nog meer hub naar huis zijn’
‘Met de nieuwe aanspraak kan geriatrische revalidatiezorg nog meer hub naar huis zijn’ keyvisual
![Ronald Schmidt, bestuurder zorgorganisatie Cordaan](/sites/default/files/styles/article_keyvisual_630_x_413/public/2024-10/Ronald%20Schmidt.jpg?h=44aae356&itok=Tafk2Fvc)
Zorgbestuurder Ronald Schmidt - foto: Erasmus Centrum voor Zorgbestuur
Opgetogen is Ronald Schmidt, zorgbestuurder bij Cordaan en lid van de ActiZ kerngroep Revalidatie & Herstel. Nieuwe regels maken het makkelijker om revalidatiezorg voor ouderen sneller op de juiste plek te kunnen starten. Vijf vragen over de nieuwe aanspraak voor geriatrische revalidatie.
Wat is er veranderd in de aanspraak op geriatrische revalidatiezorg?
Mede op aandringen van ActiZ is de aanspraak op geriatrische revalidatiezorg veranderd. Dit gebeurt vanaf 2025. Iemand hoeft niet eerst opgenomen te worden in een instelling voor medisch-specialistische zorg, zoals in het ziekenhuis, om geriatrische revalidatiezorg te ontvangen. Daardoor kan er direct worden gestart met herstel vanuit de thuissituatie. Ook is terugkeer naar huis geen vereiste meer volgens de aanspraak. En tot slot is geriatrische revalidatiezorg niet meer beperkt tot maximaal zes maanden.
Waarom is verruiming van aanspraak een verbetering?
Het is allereerst een verbetering voor patiënten. Ze kunnen zo eerder en makkelijker werken aan herstel. Denk aan mensen die een hersenbloeding hebben gehad. Die worden lang niet allemaal opgenomen in een ziekenhuis na zo’n ervaring, maar hebben het soms wel weer nodig om vaardigheden te leren. Daar kan geriatrische revalidatiezorg bij helpen en dat kan en mag straks. Nu zeggen de regels nog dat je daarvoor eerst opgenomen moet worden. Ook het vervallen van de eis van ‘terugkeer naar huis’, is een verbetering om geriatrische revalidatiezorg (GRZ) beter in te kunnen zetten. Die eis zegt namelijk niks over de kwaliteit van de revalidatie. Want ook als dat niet zo is, kan een revalidatietraject bijdragen aan verbetering van iemands vaardigheden of hulp bij een vervolg. Het streven is altijd om met revalidatie terug naar huis te kunnen, maar je weet niet altijd bij de start van een behandeling of dat reëel voor iemand is.
Wat gaan patiënten of cliënten hier van merken?
We zeggen wel eens dat GRZ de ‘hub naar huis’ is. Dat is het in de zorg als cruciale bijdrage voor herstel van ouderen na een operatie of andere aandoeningen die hun beweging beperken. Met name voor ziekenhuizen is deze zorg belangrijk om mensen uit te kunnen laten stromen. Met de nieuwe aanspraak voor GRZ kunnen we onze specialiteit rond revalidatie nog veel sneller en beter inzetten. Mensen kunnen dus eerder het ziekenhuis verlaten. En de zorg kan daardoor nog beter aansluiten bij wat ouderen echt helpt.
Vraagt het nu iets van zorgorganisaties?
Ik zou zeggen op dit moment op de eerste plaats nog even geduld. Hoewel de aanspraak op GRZ per 2025 al wordt verruimd, is declaratie bij zorgverzekeraars via de diagnose behandel combinatie (DBC) dan nog niet mogelijk. Declareren via de DBC werkt pas vanaf 2026. Wel kunnen zorgorganisaties nu al aan de slag om met de nieuwe aanspraak te werken. Met zorgverzekeraars kunnen voor 2025 afspraken gemaakt worden over betaling via de innovatiebeleidsregel.
Hoe past geriatrische revalidatie bij de zorg van de toekomst?
Geriatrische revalidatiezorg draagt bij aan het langer zelfstandig en verantwoord thuis blijven wonen van ouderen. En in een Nederland waarin steeds meer ouderen wonen is dat bij uitstek toekomstgerichte zorg. De afgelopen jaren maakten jaarlijks ruim 50.000 ouderen gebruik van geriatrische revalidatie na bijvoorbeeld een hartoperatie, plaatsing van een knieprothese of een beroerte. En dat voor maar 1,5% van het budget van de Zorgverzekeringswet. Het is dus ook nog eens hele voordelige zorg die enorm van belang is voor de kwaliteit van leven van mensen.
Mijn ActiZ
Leden lezen meer
Als je werkt bij een lidorganisatie van ActiZ lees je meer over de veranderingen rond de aanpassing van de aanspraak voor geratrische revalidatiezorg op Mijn ActiZ.
Een patiënt krijgt revalidatiezorg