Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Nieuws leestijd 1 min

Landelijke campagne Hoe Dan? gelanceerd om verandering in de zorg aan te jagen

Link gekopieerd naar klembord

Landelijke campagne Hoe Dan? gelanceerd om verandering in de zorg aan te jagen keyvisual

Hoe Dan campagne-afbeelding

Hoe Dan? is maandag 1 mei 2023 gelanceerd. Dit is een campagne waarbij het gesprek over de toekomst van de zorg centraal staat. Hoe Dan? is een initiatief van A+O VVT vanuit het programma Over Morgen. Hiermee jagen werkgevers en vakbonden gezamenlijk én op grote schaal de dialoog met en tussen zorgmedewerkers aan. Over de uitdagingen die onze sector kent en de oplossingen die we nodig hebben om het werk in de zorg anders te organiseren.

A+O VVT is het samenwerkingsverband van werkgeversorganisaties en vakbonden in de zorgsector: ActiZ, Zorgthuisnl, CNV, FNV, FBZ en NU'91. 

Verandering begint bij zorgprofessionals: zij zijn de mensen die elke dag zorgen voor hun cliënten en dagelijks zien waar het anders of slimmer kan. Met Hoe Dan? worden zij gemotiveerd en uitgenodigd om hun ervaringen en ideeën over de zorg van morgen te delen, en deze binnen hun eigen zorgorganisatie bespreekbaar te maken. 

Waarom Hoe Dan?

De uitdagingen in de zorgsector zijn groot. Om de zorg voor ouderen en chronisch zieken toekomstbestendig te maken, moeten we het werk anders organiseren. Steeds harder werken om de toenemende zorgvraag de kop te bieden, is op lange termijn geen optie. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers zich nu al zorgen maken om zaken zoals werkdruk, personeelstekort en de toekomst. Tegelijkertijd zetten zij zich onverminderd in voor goede zorg voor hun cliënten.

Werken in de zorg is waar hun hart ligt. Dus hoe zorgen we ervoor dat zorgmedewerkers, ondanks alle uitdagingen, met plezier naar hun werk (blijven) gaan? Om écht anders te kunnen werken, is het van belang om met medewerkers te praten. Over hun zorgen en dilemma’s, over hun drijfveren en over concrete oplossingen en ideeën om het werk anders te organiseren. Dat is in de kern waar Hoe Dan? om draait.

Gesprek met eigen zorgorganisatie

Met de Hoe Dan?-toolkit kunnen zorgorganisaties het gesprek over morgen met hun medewerkers aan gaan. De campagnemiddelen zoals een kletspot, scheurmuur en gesprekskaarten dagen medewerkers uit om na te denken over hun eigen werk, de huidige situatie, maar ook over de toekomst. Prikkelende vragen, stellingen, dilemma’s en opdrachten: deze middelen helpen om het goede gesprek te voeren. En om de kennis en ervaring van medewerkers om te zetten tot concrete acties voor de organisatie. Meer informatie lees je op www.hoedan.nl.

Praat vandaag over morgen

Hoe Dan? is onderdeel van het programma Over Morgen en is net als de theatervoorstelling ‘Mag ik je kussen?’ een manier om de dialoog aan te jagen. Dat gesprek voeren we niet alleen in de sector, maar ook in de samenleving. Onder het motto ‘Praat vandaag over morgen’ betrekken we de hele maatschappij bij dit vraagstuk. Want we kunnen de zorg alleen anders organiseren, als ook de verwachtingen van de samenleving worden bijgesteld. Zo creëren we een brede beweging over de zorg van morgen. Want we weten allemaal dat de zorg anders moet, maar hoe dan? Nou, zo dus!