Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Appen met
Innoveren leestijd 1 min

Joost Adams over innovatieve, sociale alternatieven voor videobellen

Link gekopieerd naar klembord

Joost Adams over innovatieve, sociale alternatieven voor videobellen keyvisual

Vrouw zit op een bank te videobellen

Steeds meer medewerkers missen (spontane) sociale bijeenkomsten en ontmoetingen in deze crisistijd. ActiZ maakte een overzicht van alternatieven op veelgebruikte beeldbeloplossingen die vooral gericht zijn op sociale, online ontmoetingen en het creëren van een digitaal kantoor. Gebruikers hebben hierbij meer ruimte om te bewegen en de oplossingen zijn visueel aantrekkelijker ingericht. Sanne Boon appt met Joost Adams, beleidsadviseur bij ActiZ, over de innovatieve en sociale alternatieven voor het videobellen.

Sanne Boon

Communicatieadviseur

Sanne Boon

Joost Adams

Beleidsadviseur

Joost Adams

Sanne Boon

Hi Joost, jij bent van het thema zorgtechnologie 😉 Toch?

Joost Adams

Hee Sanne, dat klopt! Ik houd me bezig met innovatie op het gebied van zorgtechnologie & e-health en de invulling van de randvoorwaarden hiervoor. Daarbinnen doen we best veel. We helpen leden door initiatieven op te starten, samenwerkingen en kennisdeling te faciliteren, maar bijvoorbeeld ook door workshops en leergangen te organiseren.

Sanne Boon

Er wordt nu steeds meer gebruik gemaakt van beeldbeloplossingen, kun je daar iets over vertellen?

Joost Adams

Inderdaad, door de coronacrisis zien we dat de inzet van beeldbeloplossingen in een versnelling is geraakt. Ik zie dat twee verschillende soort oplossingen worden gebruikt. Medewerkers die zorg verlenen maken meer gebruik van de meer zorg specifieke beeldbeloplossingen die zijn ontwikkeld voor specifieke doelgroepen.

Joost Adams

Mensen die niet direct in de zorg zelf werken, maken bij het thuiswerken vaak gebruik van kantooroplossingen zoals Teams of Zoom.

Sanne Boon

Worden dit soort beeldbeloplossingen ook in sociale setting gebruikt?

Joost Adams

In een sociale setting heeft dat soms wel wat beperkingen, merk ik. Bijvoorbeeld maar één iemand kan aan het woord zijn, er is beperkte interactie, je kunt minder eenvoudig in groepjes uit elkaar of je bewegen in een ruimte. Maar, goed nieuws! Daar zijn alternatieven voor 😉

Sanne Boon

Ah, ik ben benieuwd!

Joost Adams

Er zijn alternatieven die een meer fysieke omgeving nabootsen, deze kunnen ingezet worden om op een meer informele manier met elkaar in contact te komen, bijvoorbeeld bij workshops waarbij interactie centraal staat, informeel napraten na een online bijeenkomst of bij het creëren van een digitale kantooromgeving.

Joost Adams

Ze vervangen niet de standaard beeldbeloplossingen, maar zijn een leuke aanvulling.

Sanne Boon

Wat is er allemaal?

Joost Adams

Ik heb een overzicht gemaakt van een aantal veel gebruikte alternatieven, of eigenlijk: aanvullingen op de standaard beeldbeloplossingen. Veel van deze oplossingen hebben met name in de coronacrisis echt een boost gekregen qua aantal gebruikers en ik kom ze zelf steeds meer tegen.

Joost Adams

De laatste tijd wordt ook veel gebruik gemaakt van de app Clubhouse, waarbij mensen elkaar uitnodigen in gesprek te gaan over verschillende thema’s. Dit geeft, net als de alternatieven op de standaard beeldbeloplossingen, invulling aan behoeftes die nu misschien wel groter zijn geworden en nog niet goed worden ingevuld door andere systemen.

Sanne Boon

Wat kunnen zorgorganisaties met deze alternatieven?

Joost Adams

Voor het inzetten in het primaire proces zijn deze oplossingen uiteraard niet geschikt. Maar ze kunnen wel een leuke aanvulling zijn op de standaard beeldbeloplossingen. Je kunt ze gebruiken als een digitaal kantoor, als een meer informele ontmoetingsplaats om met elkaar in contact te komen of om workshops in te geven.

Sanne Boon

Op welke manier maakt ActiZ hier gebruik van?

Joost Adams

Wij proberen zelf in het contact met leden en ook binnen ActiZ te experimenteren met andere oplossingen om het sociale contact en vooral interactie te stimuleren. Zo gebruiken we SpatialChat als een ontmoetingsplaats voor collega’s of als middel om in een meer informele omgeving in gesprek te gaan met leden, zoals bij onze RegioDialogen in maart.

Joost Adams

In SpatialChat kun je je bewegen in een ruimte en enkel de mensen horen waar je bij in de buurt staat. Je kunt dus heel eenvoudig bij verschillende mensen aansluiten of ‘doorlopen’ naar een volgend groepje.

Sanne Boon

Hoe ervaar je zelf het thuiswerken?

Joost Adams

Ja, dat gaat prima en er kan veel meer op afstand dan van te voren gedacht. Inmiddels zijn ook veel mensen gewend om een groot deel van de dag te beeldbellen en online bijeenkomsten te bezoeken. Al blijft er natuurlijk een grote behoefte aan sociaal contact.

Sanne Boon

Er gaat ook wel eens iets mis 😉 Heb jij wel eens een digitale blunder gemaakt tijdens het beeldbellen?!

Joost Adams

Ik heb zelf nog geen blooper gemaakt (even afkloppen)! Wel eens meegemaakt dat mensen bijvoorbeeld per ongeluk hun scherm delen tijdens een wat grotere bijeenkomst en ondertussen iets anders gaan doen.

Joost Adams

Als mensen niet door hebben dat hun camera aanstaat, dan kan dat wel voor gênante situaties zorgen...

Sanne Boon

Een echte blooper is mij gelukkig ook nog niet overkomen…

Sanne Boon

Joost, voordat je gaat: waar zijn jullie nog meer mee bezig op het thema innovatie?

Joost Adams

Van alles! We organiseren bijvoorbeeld regelmatig bijeenkomsten en zijn onlangs gestart met een pilot leergang voor startende innovatieadviseurs. In de toekomst willen we ook meer leergangen en opleidingstrajecten aanbieden voor functies die betrokken zijn bij innovatie.

Sanne boon

Mooi! Het aanbod van ActiZ op gebied van digitalisering kunnen onze leden vinden op de Academie toch?

Joost Adams

Klopt!

ActiZ maakte een overzicht van verschillende innovatieve en sociale alternatieven op de standaard beeldbeloplossingen. Wij hebben niet alle oplossingen uitgeprobeerd of een controle gedaan op de privacy en security aspecten van de genoemde oplossingen, daar ze vooral gericht zijn op sociale online ontmoetingen. Veel (digitaal) plezier!