Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Nieuws leestijd 1 min

Henk Kamp: Vergrijzing moet op de politieke agenda

Link gekopieerd naar klembord

Henk Kamp: Vergrijzing moet op de politieke agenda keyvisual

bos

‘De Tweede Kamer moet de aanpak van de vergrijzing bovenaan de opdrachten zetten voor een nieuw kabinet. Want dit gaat jong tot oud raken, en vooral onze verzorgingsstaat’, zegt Henk Kamp, voorzitter van ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties. Hij schrijft dit vandaag in een opiniestuk in het dagblad Trouw.

Kamp doet in het artikel in Trouw een hartenkreet aan de Tweede Kamer. Die formuleert de komende week een opdracht voor de opvolger van informateur Tjeenk Willink.

Integraal beleid

‘Het onderwerp de toekomst van de zorg voor ouderen mag niet ontbreken in het nieuwe coalitieakkoord’, benadrukt Kamp. ‘Om in de toekomst zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden aan alle ouderen die dat nodig hebben, zou – bij ongewijzigd beleid – het aantal banen in de ouderenzorg moeten verdubbelen naar zo’n 700.000 in 2040, berekende het Planbureau voor de Leefomgeving. Dat lijkt onmogelijk, maar wat dan? Iedere Nederlander krijgt direct of indirect, vroeg of laat, indringend met die vraag van ouder worden te maken. Een nieuw kabinet moet  direct een integraal beleid ontwikkelen gebaseerd op een langetermijnvisie op de ouderenzorg.’

De zorg voor ouderen mag niet ontbreken in het nieuwe coalitieakkoord

Henk Kamp \

Voorzitter ActiZ

Uitgangspunten

In het opiniestuk vertelt Kamp ook over het initiatief van dertien landelijke partijen die betrokken zijn bij de zorg voor ouderen om Nederland, en dus ook de politiek, voor te bereiden op de toekomst. Ze  presenteerden namelijk onlangs tien uitgangspunten voor toekomstbestendige ouderenzorg. De dertien (ActiZ, ANBO, Alzheimer Nederland, CNV, FBZ, FNV, KBO-PCOB, LOC Waardevolle zorg, MantelzorgNL, NU ‘91, Patiëntenfederatie Nederland, V&VN en Zorgthuisnl) maken zich zorgen over de ouderenzorg in de nabije toekomst. Er zijn op korte termijn vergaande maatregelen noodzakelijk om de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid te borgen. Het kan en moet volgens hen anders.

‘Van arbeidsmarkt tot wonen, van regelgeving tot samenwerking en van innovatie tot opleiden,’ schrijft Kamp, ‘in de tien uitgangspunten staat een radicale focus op de behoefte van de oudere en zijn omgeving centraal. Focus op zorg en ondersteuning die mensen in staat stellen oud te worden, op een wijze die hen past.’ Deze uitgangspunten moeten dienen als basis voor een langetermijnvisie en integraal beleid door een nieuw kabinet.