Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Gesprekstafette

Organisaties binnen én buiten de zorg vertellen hoe zij de zorg van de toekomst gaan invullen (en wat hun rol hierin is)

Gesprekstafette

ActiZ ging met zes organisaties en een gezondheidseconoom in gesprek over de uitdagingen die de ouder wordende samenleving met zich meebrengt. Het doel van deze ‘Gesprekstafette’ is om een brede, maatschappelijke betrokkenheid bij de toekomst van de zorg voor ouderen te creëren. De vergrijzing is immers geen zorgvraagstuk, maar een maatschappelijk vraagstuk van de samenleving. Eva van Zelm, vanuit zorgorganisatie Topaz, al jaren actief in de ontwikkeling van de ouderenzorg, begeleidt deze gesprekken die vallen onder de campagne Praat vandaag over morgen.

Compilatie 

De organisaties die deelnemen zijn direct betrokken bij de zorg en/of hebben Ouder Worden 2040 ondertekend. Op deze manier committeren zij zich om te werken aan een toekomstbestendige ouderenzorg. Samen bundelen zij hun krachten om op zoek te gaan naar innovatieve antwoorden op de vragen van morgen. Het concept van de estafette houdt in dat de deelnemende partijen het ‘stokje’ aan elkaar doorgeven, door een vraag te stellen aan de volgende organisatie. Bekijk hier de korte preview van de hele reeks en laat je inspireren. 

Xander Koolman/Gezondheidseconoom 

'Als we niks doen, dan ben ik wel zorgelijk over de tijd die komen gaat', zegt Xander Koolman, hoogleraar Gezondheidseconomie. De komende jaren zullen we hard moeten werken met elkaar. Het is namelijk een bijna onoplosbaar probleem wat op ons afkomt. Xander Koolman roept de overheid op om een visie te ontwikkelen over de toekomst van de zorg en hierbij niet alleen maar de druk op te voeren. De overheid moet zorgen dat de samenleving voorbereid is op wat komen gaat. 

Wout Adema/ZN 

Tijdens de Gesprekstafette doet ZN een beroep op de samenleving. Het systeem raakt vol en de groep ouderen zal de komende jaren groeien. Daarom vindt ZN het belangrijk dat mensen, waar het kan, zoveel mogelijk zelf regelen. Nadenken en voorbereiden op ouder worden is hierbij van belang, en dit moeten we stimuleren. Wout Adema zegt hier zelf over: “Ik heb moeite met de zin: ik heb er recht op.”

Martin van Rijn/Aedes 

“Het gaat niet om stenen maar om samenleven” zegt Martin van Rijn. Woningcoöperaties moeten een bijdrage gaan leveren aan het welzijn van mensen. Tijdens het gesprek wordt aangegeven dat het beter luisteren, samenwerken met verpleeghuizen en ouderen en het meer naar elkaar omkijken belangrijk is in de ouder wordende samenleving.  

Gerjoke Wilmink/ Alzheimer Nederland 

Een dementievriendelijke samenleving een samenleving is waarin de mensen naar elkaar omkijken. Samen kunnen wij zorgen dat onze woningen, wijken, verenigingen en bedrijven geschikt zijn voor de ouder wordende samenleving zodat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen meedoen in de maatschappij. Gerjoke Wilmink zegt: 'Meedoen in het leven is zó belangrijk.'

Bianca Buurman/ V&VN 

Bianca Buurman roept op voor “Meer aandacht voor preventie aan de voorkant”. Vanuit V&VN voelen zij die maatschappelijke verantwoordelijkheid. De druk op de zorg en dus op de zorgprofessionals neemt steeds meer toe met de groep ouderen de komende jaren. Daarom moet er meer aandacht komen voor preventie aan de voorkant. Preventie dat niet alleen gericht is op het individu, maar ook op de omgeving. 

Wouter Koolmees/ NS 

NS wil heel Nederland duurzaam bereikbaar maken voor iedereen. Dit is een groeiende uitdaging omdat niet iedereen meer moeiteloos de weg kan vinden in het openbaar vervoer. Om reizen toegankelijker te maken voor iedereen leidt NS daarom conducteurs op om hulpbehoevende reizigers te herkennen en te assisteren. Wouter Koolmees: ‘Hoe gaan we dat gesprek voeren met elkaar dat we het wel mogelijk maken in plaats van het ontkennen, wegduiken en wegkijken dat dit aan de hand is?’  

Marjolein ten Hoonte/ Randstad 

“We moeten de werkloosheid afschaffen’’, aldus Marjolein ten Hoonte. Tijdens de Gesprekstafette doet Randstad een oproep om met elkaar op een andere manier in gesprek te gaan over: Op welke manier kun jij een hele tijd frisse en vrolijk (blijven) werken? Randstand is ervan overtuigd dat we meer moeten gaan kijken naar individuen om onze arbeidsmarkt draaiend te houden.