Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Nieuws leestijd 1 min

In gesprek met Bianca Buurman: Hoe ziet de rol van een zorgprofessional eruit in de toekomst?

Link gekopieerd naar klembord

In gesprek met Bianca Buurman: Hoe ziet de rol van een zorgprofessional eruit in de toekomst? keyvisual

Bianca Buurman

De samenleving vergrijst. Welke uitdagingen brengt dit met zich mee? Hoe ziet de rol van zorgprofessionals eruit in de toekomst? En wat is de rol van de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) hierin? Eva van Zelm ging als onderdeel van de ‘Gesprekstafette’ in gesprek met Bianca Buurman, voorzitter van de Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

Bianca Buurman ziet de druk op de zorg toenemen. ‘Als er op politiek niveau bepaalde keuzes niet worden gemaakt, zie je dat terug in de dagelijkse praktijk. Kijk bijvoorbeeld naar de wachtlijsten en het feit dat mensen steeds langer thuis wonen. De grenzen zijn inmiddels bereikt.’ 

Als oplossing om langer thuis te wonen noemt Buurman technologische innovaties die cliënten helpen bij bijvoorbeeld hun dagstructuur, het aantrekken van steunkousen of het innemen van medicatie. Maar vooral moet de samenleving dementievriendelijker worden. ‘Het is belangrijk dat we buurten voorbereiden, zodat mensen achter de kassa bijvoorbeeld leren signalen op te pikken.’ 

Bekijk hieronder het hele gesprek tussen Eva van Zelm en Bianca Buurman:

Meer signalerende rol

Volgens Buurman gaat de rol van zorgprofessionals in de toekomst veranderen. Zij krijgen een grotere rol in de organisatie van zorg en meer zeggenschap en leiderschap. Zij krijgen een meer signalerende rol in de buurt of wijk. Buurman: ‘Zij signaleren wat de problemen zijn in de buurt. Wonen er bijvoorbeeld veel mensen met dementie of obesitas? Vervolgens kan er samen met professionals en de huisarts gekeken worden wat er nodig is in de buurt. Kunnen we ervoor zorgen dat die obesitas daalt en kan de buurt dementievriendelijker gemaakt worden? Ook speelt de zorgprofessional een cruciale rol in terugkoppeling naar de zorgorganisatie. Door aan te geven wat er speelt, kan er gekeken worden wat er nodig is vanuit professionele zorg, bijvoorbeeld meer gespecialiseerde mensen of investeren in opleiden’, aldus Buurman. 

Volgende week gaat Eva in gesprek met Wouter Koolmees, voormalig Minister van Sociale Zaken & Werkgelegenheid en huidig president-directeur bij de Nederlandse Spoorwegen(NS). Welke rol ziet de NS voor zich als het gaat om de vergrijzing? 

Benieuwd naar de andere gesprekken of meer lezen over de Gesprekstafette? Bekijk deze pagina.