Een wereldwijde verkenning van dementie in Tuschinski
Documentaire ‘Human Forever’ van Teun Toebes en Jonathan de Jong in première
Een wereldwijde verkenning van dementie in Tuschinski keyvisual
Een rode loper, spotlights, ontroering én inspiratie en een staande ovatie van het publiek. De première van Human Forever had maandagavond in Amsterdam alle ingrediënten die bij een indrukwekkende film horen. Human Forever is een documentaire van Teun Toebes en Jonathan de Jong. Met hun reis langs 11 landen op 4 continenten bieden ze een kijk op hoe verschillende landen over de hele wereld omgaan bij de zorg voor mensen met dementie, en wat Nederland hiervan kan leren. De filmmakers kregen een staande ovatie en minutenlang applaus.
Teun Toebes is 24 jaar, heeft een verpleegkundige achtergrond en een missie. Als kerngezonde twintiger woont hij op een gesloten afdeling van een verpleeghuis. Hij zet zich in voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met dementie. Samen met filmmaker Jonathan de Jong begon hij een ambitieuze reis die hen de afgelopen drie jaar naar alle uithoeken van de wereld bracht. Het leidde tot de documentaire Human Forever en de première ervan in Amsterdam.
Minister
Minister Conny Helder van Langdurige Zorg was ook aanwezig en had grote complimenten voor de makers: ‘Ze laten zien hoe het leven voor mensen met dementie op zijn best is: als zij de ruimte krijgen om hun vrijheid te behouden. Als mensen mogen doen waar ze goed in zijn en wat ze gelukkig maakt. De film en het onderwerp nodigen uit om door te praten over, merkte ik gisteren bij de première.'
Anders kijken
Human Forever, geregisseerd door De Jong, neemt je mee van Nederland tot Zuid-Korea, van Zuid-Afrika tot Moldavië. In elk land ontdekten Toebes en De Jong unieke benaderingen van dementiezorg. Maar vinden ze ook gemene delers. De film belicht de kracht van mededogen, begrip en menselijke connectie. ‘Anders kijken, is anders doen’, aldus Toebes over de zorg voor mensen met dementie.
Hoopvol
Anneke Westerlaken, voorzitter van ActiZ, bekeek de film ook. ‘Human Forever is een hele hoopvolle film, over de mens voorop stellen en niet iemands aandoening. Ik hoop dat de film van Teun en Jonathan mensen inspireert en bijdraagt aan meer contact met mensen met dementie.’ Toebes: ‘Voor welzijn en kwaliteit van leven hebben we een andere aanpak en inrichting van de zorg nodig. We moeten de kracht benutten van gemeenschapszin en sociale relaties’.
Human Forever wordt gedraaid op filmfestivals en zal op termijn ook op meer plekken te zien zijn.
Preventie
In film maakt de kijker niet alleen kennis met Teuns vriend en huisgenoot Ad en vele andere mensen met dementie of hun naasten, maar is er ook aandacht voor preventie. Zuid-Korea, het land met de meeste ouderen ter wereld, richt zich met een nationale strategie op het verminderen van risicofactoren voor het ontwikkelen van dementie.
Toebes en De Jong bezochten activiteiten in Zuid-Korea en spraken met de bedenkers van de Finse Finger-methode. Dit is de methode die in Zuid-Korea de basis vormt voor landelijke acties om (jonge) ouderen te laten bewegen, gezond te eten, sociale activiteiten te ondernemen, hun brein te stimuleren en goed te zorgen voor hart en bloedvaten. De eerste resultaten van de toepassing ervan in Zuid-Korea zijn hoopvol. Veel senioren nemen na een oproep van de overheid vrijwillig deel aan activiteiten die dementie of de ontwikkeling ervan kan beperken.
De documentaire van filmmaker Jonathan de Jong en Teun Toebes is onafhankelijk tot stand gekomen, met ondersteuning van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ActiZ, PGGM, Zorgverzekeraars Nederland, Alzheimer Nederland, Vilans en V&VN. De makers konden in volledige onafhankelijkheid de film maken zoals zij dat wilden.