Waar kunnen we je mee helpen?

Ben je naar iets specifieks op zoek? Vul hieronder je zoekterm in en we helpen je graag verder.

Veel gezocht: CAO Duurzaamheid IZA

Aanbevolen

Werken Nieuws leestijd 1 min

Cordaan viert diversiteit en bevordert inclusiviteit tijdens Pride maand

Link gekopieerd naar klembord

Cordaan viert diversiteit en bevordert inclusiviteit tijdens Pride maand keyvisual

Cordaan Prideboot 2019

Cordaan zet zich vol enthousiasme in tijdens (en buiten) de Pride maand. Met een scala aan activiteiten en evenementen, laat Cordaan zien dat inclusie en zichtbaarheid van LHBTIQA+ gemeenschap belangrijk zijn. Van de sprankelende botenparade tijdens Queer en Pride Amsterdam tot speciale activiteiten voor roze senioren, Cordaan neemt verschillende initiatieven om de boodschap van Pride uit te dragen.

Het hoogtepunt voor Cordaan is de deelname aan de botenparade tijdens Queer en Pride Amsterdam. Dit jaar varen ze opnieuw mee, om te laten zien dat zij er zijn voor hun cliënten die deel uitmaken van de LHBTIQA+ gemeenschap. ‘Het thema van Pride Amsterdam,  #YouAreIncluded, sluit goed aan bij onze organisatie. Zo laten we het publiek zien dat we het belangrijk vinden dat onze cliënten die vaak minder zichtbaar zijn in de samenleving, wel deel uitmaken van LHBTIQA+ gemeenschap, tijdens de botenparade in het licht staan. Na Queer en Pride Amsterdam bieden we ook de overige 50 weken dagactiviteiten voor roze senioren zoals de roze dagbesteding,’ aldus Ronald Schmidt, bestuurder van Cordaan.

Om ook intern aandacht te besteden aan Pride, maakt Cordaan gebruik van hun intranet om nieuwsberichten te delen en bewustwording te vergroten. Ze organiseren speciale activiteiten op Cordaanlocaties die gericht zijn op deze doelgroep. Bovendien werkt Cordaan samen met andere zorgorganisaties in Amsterdam aan de Senior Pride Nieuwsbrief, die speciaal wordt samengesteld voor LHBTI+ ouderen.

Divers personeels-en cliëntenbestand

Voor Cordaan is diversiteit een belangrijk thema dat al jarenlang centraal staat in de organisatie. Met meer dan 160 nationaliteiten en een diverse mix op het gebied van religie, gender en seksuele voorkeur, weerspiegelt het personeels- en cliëntenbestand van Cordaan de veelkleurigheid van de stad Amsterdam. Om ervoor te zorgen dat ook het management een afspiegeling is van de multiculturele gemeenschap, organiseert Cordaan jaarlijks een management trainee groep, waarbij altijd twee plekken zijn gereserveerd voor collega’s met een niet westerse afkomst. Als die er intern niet zijn, wordt er extern gezocht om deze vacatures in te vullen.

Bevordering van diversiteit en inclusie binnen Cordaan

Het diversiteitsnetwerk van Cordaan speelt een belangrijke rol in het bevorderen van inclusiviteit binnen de organisatie. Met een groep van 80-100 collega's met diverse achtergronden fungeren zij als ambassadeurs, experts en coaches op het gebied van diversiteitsvraagstukken. Dit netwerk zorgt ervoor dat het thema diversiteit stevig verankerd is in de organisatie en dat er voortdurend aan wordt gewerkt om een inclusieve cultuur te creëren.

In een organisatie met 16.000 cliënten en 6000 medewerkers moeten we concluderen dat inclusiviteit nog altijd aandacht verdient.

Ronald Schmidt \

Vicevoorzitter ActiZ en bestuurder Cordaan

Hoewel Cordaan zich sterk inzet voor inclusie, erkennen ze dat er nog altijd uitdagingen zijn. ‘In een organisatie met 16.000 cliënten en 6000 medewerkers moeten we concluderen dat inclusiviteit nog altijd aandacht verdient. Nog te vaak is er sprake van discriminatie, zowel tussen collega’s als in relatie met cliënten’, Ronald Schmidt. Om hiermee om te gaan, maakt Cordaan gebruik van moreel beraad als methodiek om ethische vraagstukken te bespreken en een gezamenlijk moreel kompas te ontwikkelen. In sommige gevallen is het nodig om grenzen te stellen en dienstverbanden of zorgrelaties te beëindigen wanneer er sprake is van structureel gebrek aan inclusiviteit.

Cordaan blijft zich inzetten voor diversiteit en inclusie, en ziet dit als een continu proces. ‘Diversiteit is een gegeven maar werk je als organisatie ook bewust aan inclusiviteit? Is dat geborgd in beleid, zie je het terug in de cultuur. Een (online) zelfscan kan daarbij bijvoorbeeld helpend zijn. En vooral: kijk ook eens bij de buren en laat je inspireren.'

Senior Pride Nieuwsbrief 2023

Dit jaar hebben Cordaan, Amsta, Amstelring, Brentano, Zonnehuisgroep Amstelland, COC Amsterdam, Sooz, Roze 50+ & Pride Amsterdam de handen ineen geslagen en hun gezamenlijke bijdrage geleverd aan Senior Pride Nieuws 2023. In de bijlage kun je het blad vinden vol nieuws, informatie en een agenda met activiteiten voor LHBTI+ ouderen. Naast de artikelen die seksuele diversiteit zichtbaar en bespreekbaar maken is er een Roze Sociale Kaart in het blad te vinden en de Pride Agenda, toegespitst op activiteiten voor ouderen. 

 

Ben je lid van ActiZ en heb je interesse in de papieren editie van de nieuwsbrief? Mail dan naar communcatie@actiz.nl